Foto: Shutterstock

Holesterīns ir sastopams gan dzīvnieku izcelsmes produktos, gan cilvēka organismā. Un tieši holesterīns ir viela, kas var izgulsnēties artērijās, veidojot aterosklerotiskās plāksnes jeb pangas, samazinot asins plūsmu asinsvadā un samazinot skābekļa piegādi. Šāda situācija var izraisīt infarktu vai insultu. Kā rūpēties, lai holesterīns būtu normālā līmenī, iesaka kardioloģe, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asoc.prof. Iveta Mintāle.

Ir zināms, ka tieši zema blīvuma holesterīns ir atbildīgs par aterosklerozi, tāpēc, lai novērstu saslimšanu ar aterosklerotiskām sirds un asinsvadu slimībām, vissvarīgākais ir samazināt tieši "slikto" jeb zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) holesterīna līmeni asinīs.

Nepieciešama enerģiska rīcība – katram pašam, uzklausot un izpildot ārstu norādījumus un ieteikumus.

Latvijas iedzīvotājiem holesterīna tēma ir aktuāla, jo rādītāji nav iepriecinoši – teju septiņiem cilvēkiem no 10 holesterīns ir augsts vai pat ļoti augsts. Tas nozīmē, ka pastāv augsts risks sirds un asinsvadu saslimšanām. Tādēļ katram cilvēkam sadarbībā ar ārstiem noteikti vajadzētu domāt par enerģisku rīcību, lai šo situāciju mainītu.

Holesterīna līmenis atkarīgs no katra cilvēka individuālā riska


Runājot par to, kādam ir jābūt optimālam holesterīna līmenim, nevar minēt vienu skaitli, jo tas ir atkarīgs no konkrētā indivīda riska. Saskaņā ar jaunākajām Eiropas Kardiologu biedrības vadlīnijām, veselīgiem cilvēkiem bez riska faktoriem un bez kardiovaskulāras slimības – ZBL jeb zema blīvuma lipīdu holesterīnam ir jābūt zem 2,6 mmol/l.

Savukārt tiem pacientiem, kuriem jau ir kardiovaskulāra diagnoze – koronārā sirds slimība, galvas smadzeņu asinsvadu saslimšana, aterosklerotiska saslimšana –, ZBLH skaitlim ir jābūt daudz zemākam. Cilvēkiem ar ļoti augstu risku maģiskais skaitlis ZBL holesterīnam ir zemāk par 1,4 mmol/l.

Holesterīna līmeni nav iespējams samazināt pārāk zemu. Mēs katru dienu holesterīnu apēdam, un tas pastāvīgi veidojas aknās. Tāpēc par pazeminātu holesterīnu būtu jāuztraucas vismazāk. Vairāk jāseko līdzi, lai holesterīns nepaaugstinātos.

Efektīvākie ieroči cīņā pret "slikto" holesterīnu


Pirmkārt, gan veselam cilvēkam, gan cilvēkam ar diagnosticētu sirds un asinsvadu slimību, noteikti ir jādomā par veselīgu dzīvesveidu. Nav nekā "svētāka" par veselības higiēnu. Tāpat kā tīrām zobus, jādomā par to, kā kustēties un ko ēst, lai samazinātu lieku holesterīna uzņemšanu ar pārtiku.
Bet, ja ir noteikta kardiovaskulāra saslimšana (ir jau uzstādīta diagnoze, kad holesterīna skaitļiem ir jābūt ļoti zemiem), tad ir jālieto arī medikamenti – tikai ar dzīvesveidu šajā situācijā neizdosies gūt rezultātu. Es gribētu aicināt uzticēties ārstiem un izvēlēties piemērotāko ārstēšanos. Šobrīd ir pieejami dažādi medikamenti – gan jau daudzus gadus desmitus pazīstamie un aterosklerozes ārstēšanā izmantotie medikamenti statīni, gan jauni medikamenti pacientiem, kuriem ar pamatterapiju neizdodas sasniegt ārstēšanās mērķus. Šos medikamentus var ievadīt ar šļirci, un tos lieto divas reizes mēnesī vai pāris reizes gadā, un tiem ir pierādīta augsta efektivitāte holesterīna pazemināšanā. Iespējas mūsdienās ir milzīgas, ārsti Latvijā tās pārzina, tāpēc svarīgi šos jautājumus ir pārrunāt kopā ar speciālistiem.

Ja runā par veselīgu dzīvesveidu, tad, pirmkārt, svarīgs ir veselīgs un kvalitatīvs ēdiens – optimālos daudzumos, tā, lai saglabātu normālu vidukļa apkārtmēru un veselīgu svaru, dodot priekšroku sezonāliem un vietējiem produktiem, vislielāko uzsvaru liekot uz dārzeņiem. Var pievienot dažus "superproduktus" – extra virgin olīveļļu, kas ir izcila arī nelielos daudzumos un var veicināt mūsu kardiovaskulāro veselību. Arī labai un kvalitatīvai kafijai ir zinātniski pierādīti ieguvumi sirds un asinsvadu veselības stiprināšanā. Katrā ziņā mums Latvijā ir visas iespējas sevi palutināt un apgādāt ar brīnišķīgiem, kvalitatīviem produktiem, kas noteikti atbilst veselīgam dzīvesveidam. Plus – ceļamies augšā! Kustamies, rosāmies – gan pa dārzu, gan ejam ar kājām uz darbu. Fiziskās aktivitātes ir absolūti nepieciešamas, tāpat kā jebkurš medikaments (ja to ārsts ir nozīmējis).

Pareizi ēst, daudz kustēties, nesmēķēt un uzturēt normālu svaru – četras patiesības, kuras nav tik grūti izpildāmas, bet tās ir katram organismam nepieciešamas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!