Foto: Shutterstock
Praktizējot aukstuma metodi, iespējams nostiprināt veselību, iegūt enerģiju un atklāt sava ķermeņa iekšējo spēku.

Nav obligāti jābūt ziemas peldētājam, lai iepazītu aukstuma metodes priekšrocības. Helsus festivāla dalībnieks Māris Žunde nu jau ilgāku laiku to praktizē ikdienā un atzīst, ka aukstums viņam palīdz saglabāt labu veselību.

Kas ir aukstuma metode?

Tas ir veids, kā iepazīt savu iekšējo ķermeņa pasauli un no jauna atklāt sevī tā spēku. Metode balstās uz elpošanas, fiziskiem un līdzsvara vingrinājumiem, aukstuma terapiju un personisko ieinteresētību. Šī metode ir domāta kā lieliem, tā maziem un tai nav vecuma vai dzimuma ierobežojumu. Ar metodes palīdzību var iemācīties kontrolēt savu veģetatīvo nervu sistēmu, un tā sniedz šādus ieguvumus:

  • uzlabo ķermeņa imūnsistēmu,
  • uzlabo smadzeņu darbību,
  • uzlabo ķermeņa asinsriti,
  • uzlabo koncentrēšanās spējas,
  • uzlabo pārliecību par saviem spēkiem.

Visas šīs priekšrocības var sasniegt ar vienkāršu apmācību un ar vienkāršiem vingrinājumiem.

Kāpēc vajadzīgi dažādi vingrinājumi?

Elpošanas vingrinājumi ļauj kontrolēt veģetatīvo nervu sistēmu, fiziskie un līdzsvara vingrinājumi ir domāti, lai pilnveidotu asins plūsmu visā ķermenī un izjustu savu ķermeni, bet aukstuma pārbaudījumi ir domāti, lai nostiprinātu ķermeni un aktivizētu imūnsistēmu.

Kā sākt?

Auksta duša. Ja tev tāpat kā vairumam cilvēku nepatīk aukstums, tad vislabāk sākt pie tā pierast ar aukstu dušu. Sākumā sāc liet auksto ūdeni uz pēdām un pakāpeniski pārej uz kājām, vēderu, plecu daļu, kaklu un muguru, un visbeidzot uz galvas. Sākotnējais šoks, drebuļi ir pilnīgi normāla ķermeņa parādība, bet mēģini palikt mierīgs un viegli elpo, un tas būs lielisks sākums, lai uzsāktu šo mācību ceļu.

Ledus vanna. Šo metodi netieši izmanto arī sportā, kur profesionāļi pēc lielām fiziskām slodzēm iemērcas ledus vannās. Ledus vannas palīdz ātrāk atgūties muskuļiem un saitēm, un rezultātā sportisti spēj ātrāk atjaunot spēkus un atsākt sportiskās aktivitātes.

"Es maziem soļiem mainu savu un apkārtējo pasauli un uzlaboju kopējo veselības stāvokli, es nepārtraukti dalos ar šīm zināšanām savu draugu un paziņu vidū, lai arī pārējie gūtu labumu savai veselībai," stāsta Žunde. Metode Latvijā ir nākusi no Nīderlandes, kur dzīvo tās aizsācējs un daudzu aukstuma pasaules rekordu īpašnieks Wims Hofs.

Māri Žundu varēs sastapt HELSUS festivāla Veselības dārzā 22. un 23. augustā Lucavsalā. Plašāka informācija: www.helsusfestival.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!