Foto: Shutterstock
Cilvēki mūsdienās mēģina atgriezties pie visa dabiskā, tāpēc aicinām šoreiz iepazīties ar Islandes ķērpi un tā labajām īpašībām. Kāpēc gan neārstēt klepu tieši ar Īslandes ķērpja ekstrakta medikamentiem?

Īslandes ķērpis (Cetraria Islandica) ir līdz 12 cm augsts krūmveida ķērpis ar zarainām daivām. Daivu virspuse olīvbrūna vai brūngani pelēka, apakšpuse bāli pelēka. Apakšdaļā laponis bieži iesarkans. Gar daivu malām daudz apmēram l mm garu izīdijveida izaugumu.

Aug smilšainās augsnēs silos, tundrās un kalnos. Laponis vāji saaug vai nemaz nesaaug ar substrātu. Izplatīts visā ziemeļu puslodē, dienvidos - kalnos.

Tas tiek plaši izmantots arī kā ārstniecības augs. Satur rūgtvielu - cetrārskābi, ogļhidrātu - lihenīnu (30- 70%), ēteriskās eļļas, cukurus u.c.vielas. Ārstniecībā lieto ēstgribas un gremošanas veicināšanai, pret klepu, gremošanas orgānu iekaisumiem u.c. Ziemeļos Islandes ķērpjus lieto ziemeļbriežu barībai.

Īslandes ķērpja iedarbība un lietošanas nolūki

Islandes ķērpim ir apvelkoša, dziedinoša, spēcīgi izteikta antimikroba darbība. Lieto ēstgribas uzlabošanai, kā vispārēju spēcinošu līdzekli, pie plaušu tuberkulozes, garā klepus, bronhiālās astmas.

Briežu pumpurus lasot, var uziet sūnās paslēpušos Islandes ķērpi. Uz balteno ķērpju un zaļgano sūnu fona, Islandes ķērpis izskatās vairāk zaļš, tam ir rupji ,,ragi", tāpēc tautā to bieži sauc par briežu sūnu. Vēl viena raksturīga pazīme- kad šo ķērpi izvelk no sūnām, tad redz, ka tam ir sarkana kājiņa.

Kā jau iepriekš minēts, Īslandes ķērpis ir viens no spēcīgākajiem dabas antibiotiķiem, satur usnīnskābi, kas iznīcina baktērijas. Ja Īslandes ķērpi izžāvē, samaļ, tad iegūto pulveri var lietot strutainu brūču ārstēšanai. Auga novārījums ir rūgts, taču nieru, urīnpūšļa, angīnas, bronhīta, furunkulozes un citu strutainu iekaisumu gadījumā to ir vērts paciest.

Ņem 1 tējkaroti sasmalcināta lapoņa uz glāzi auksta ūdens karsē līdz sāk vārīties un vāra 2-3 minūtes, izdzer dienas laikā pa malciņam ik pēc 3 stundām.

Blakusparādības:

Kā nevēlama blakusparādība, lietojot Īslandes ķērpja novārījumu lielos daudzumos vai koncentrētu, ir jāatzīmē caureja, kura mazinās samazinot devu.

Tā kā Islandes ķērpja novārījumi ir diezgan rūgti, tad rūgtumu pamatā noņem šādā veidā: ķērpis vispirms ir jānomērcē ūdenī un tikai tad no tā vāra tēju. Tēju var saldināt ar medu.

Tā kā ne visiem ir pieejami ķērpji, tad medikamentu ražotāji iesaka izvēlēties Isla sūkājamās pastilas, kas atvieglos kakla sāpes!

Jāatceras, ka  pirms jebkuru zāļu lietošanas ir jākonsultējas ar savu ārstu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!