Foto: Shutterstock

Ketogēnā diēta ir labs līdzeklis ne vien svara zaudēšanai, bet arī dažādu slimību ārstēšanai. Tās pamatā ir pamatīga ēdienkartes maiņa un augļu un dārzeņu aizstāšana ar dažādiem dzīvnieku valsts produktiem, jo galvenais mērķis ir samazināt uzņemto ogļhidrātu daudzumu, raksta "Authority Nutrition" uztura speciālisti. Viņi arī apkopojuši diētas pamatprincipus un efektus, ko tā sniedz.

Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis gan norāda, ka diēta noteikti nav brīnumlīdzeklis un tās ievērošana ne vienmēr var sniegt gaidīto efektu. Tāpat jāpatur prātā, viss jādara ar mēru un, ievērojot diētu, nedrīkst pārspīlēt.

Zinātāji uzsver, ka gadījumos, kad ketogēno diētu ievēro veselības uzlabošanai slimību gadījumā, to veic stingrā speciālista uzraudzībā.

Diētas pamats – uzmanies no augļiem un dārzeņiem!

Foto: Shutterstock

Uztura speciālisti vietnē "Authoriy Nutrition" skaidro, ka ketogēnā diēta (saukta arī par keto diētu) ir uzturs, kurā ir ļoti maz ogļhidrātu, bet ļoti daudz tauku. Tā kā parasti galvenais enerģijas avots cilvēkiem ir ogļhidrāti, ievērojot šo diētu, palielinās ķermeņa spēja sadedzināt taukus enerģijas iegūšanai. Ketogēno diētu izmanto ne vien svara samazināšanai, bet arī, lai mazinātu krampjus epileptiskiem bērniem vai noteiktu slimību ārstēšanā.

"Authority Nutrition" speciālisti norāda, ka ketogēnā diēta ir ļoti efektīvs veids svara zaudēšanai un to bieži izmanto sportisti. Pastāv vairāki ketogēnās diētas veidi – dažos no tiem dienā uzņemto ogļhidrātu daudzums nepārsniedz piecus procentus no kopējā kaloriju daudzuma. Ir ketogēno diētu paveidi, kur ogļhidrātus paredzēts uzņemt atkarībā no treniņu grafika vai cikliski – noteiktās dienās, neņemot vērā fizisko slodzi.

Ketogēnā diēta paredz uzņemt ļoti daudz dzīvnieku valsts produktu, proti, gaļu, zivis un pienu, bet pavisam bez dārzeņiem neiztikt. Diētas laikā ir jāizvairās no graudaugiem, cukuriem, pākšaugiem, rīsiem, kartupeļiem, saldumiem, sulām, saldinātajiem dzērieniem un lielākās daļas augļu, bet jāuzņem sekojoši produkti: gaļa, olas, zivis, rieksti, avokado un dārzeņi ar zemu ogļhidrātu sastāvu, piemēram, sīpoli un tomāti.

Riski veselībai. Speciālisti iesaka nepārspīlēt

Foto: PantherMedia/Scanpix
Runājot par riskiem, ko ketogēnā diēta varētu radīt personas veselībai, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis, norāda, ka tie ir atkarīgi no diētas ilguma, kā arī tās izpildes, proti, kāds ir plānotais uzņemamo ogļhidrātu daudzums, kā arī, cik rūpīgi šo plānu ievēro. Viņš norāda, ka nekāds ļaunums neradīsies, ja dažas dienas cilvēks uzņems nelielu daudzumu ogļhidrātu, tomēr ir jāievēro mērenība.

Brēmanis uzsver, ka nav iespējams visiem cilvēkiem piemērot vienus un tos pašus nosacījumus uzturam. Tas, cik daudz kaloriju katram ir jāuzņem un kādai ir jābūt uzturvielu attiecībai, ir atkarīgs no katras personas dzīvesveida. Lai arī diēta pati par sevi nav uzskatāma par kaitīgu, pirms tās uzsākšanas Brēmanis iesaka konsultēties ar speciālistu. "Jebkurā gadījumā, ja cilvēks par sevi rūpējas, tas ir atbalstāmi, bet ir jābūt uzmanīgam, lai nenodarītu sev pāri," piebilst Brēmanis.

Brēmanis norāda, ka neviena diēta, ieskaitot ketogēno, nav nekāds brīnumlīdzeklis: "Cilvēki bieži cer, ka varēs dažus mēnešus ievērot kādu diētu un tad atgriezties pie neveselīga dzīvesveida un tad notiks kaut kāds brīnums." Realitātē brīnumi nenotiek, un laba izskata un veselības atslēga neslēpjas kādā diēta, bet gan regulārās rūpēs par sevi un sabalansētā uzturā.

Ārstēšanai – tikai kopā ar speciālistu

Foto: Shutterstock
"Rutks" sazinājās arī ar kādu māmiņu, kuras bērns ievēro ketogēno diētu, lai uzlabotu veselību. Lindas bērnam ir epilepsija, tāpēc uzsākta ketogēnā diēta. Linda uzsver, ka diēta viņas bērnam ļoti atšķiras no tās, kāda ir sportistiem un cilvēkiem, kas vienkārši vēlas zaudēt svaru. Diēta, kas nepieciešama veselības uzlabošanai jāveic stingrā ārsta uzraudzībā, to nedrīkst uzsākt un veikt pēc savas iniciatīvas. Tas ir sarežģīts ārstēšanas process, kas palīdz tikai tad, ja rūpīgi seko līdzi ārsta norādījumiem. Ketogēno diētu parasti izmanto, lai atvieglotu epilepsijas lēkmes.

Pirms diētas uzsākšanas Linda saskārās ar grūtībām atrast informāciju par diētu kā ārstniecības metodi. Lai palīdzētu cilvēkiem uzzināt vairāk par šo diētu un tās efektivitāti bērnu veselības stāvokļa uzlabošanai, viņa izveidoja slēgtu domubiedru grupu sociālajā tīklā "Facebook". Vecākiem, kas meklē informāciju par iespējām palīdzēt savam bērnam, izmantojot ketogēno diētu, viņa iesaka pievienoties grupai. Tās dalībnieki var ne vien dalīties pieredzē, bet arī ieteikt speciālistus, kas var palīdzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!