Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzām sievietēm menstruālais cikls darbojas kā pēc pulksteņa – sākas noteiktos datumos un ilgst konkrētu dienu skaitu. Taču pat šādus ciklus var izjaukt sievietes ieradumu vai dzīvesveida maiņa.

Lūk, pieci visbiežākie un pārsteidzošākie notikumi, kas var traucēt sievietes regulāro ciklu, ziņo portāls www.besthealthmag.ca.

Bieži lidojumi

Foto: Shutterstock

Ilgi un bieži lidojumi ar lidmašīnu var atstāt iespaidu uz sievietes mēnešreizēm – ceļošana dažādās laika zonās var izjaukt organisma ierasto diennakts ritmu. Lidojumi ietekmē ne tikai cilvēka miega un nomoda ciklus, gaismas un tumsas pārmaiņas, bet arī menstruālo ritmu.

Lielākā daļa sieviešu, kurām paredzēts tikai viens lidojums līdz sešām stundām, nekādas izmaiņas nejutīs, taču sievietes, kuras bieži ceļo no Eiropas uz ASV un atpakaļ, varētu tikt ietekmētas.
Tāpat sievietēm, kurām ir regulārs bezmiegs vai darba vietas, kas ietver nakts maiņas, arī var nākties saskarties ar menstruāciju traucējumiem, jo viņām trūkst gaismas, un krasi tiek izmainīts diennakts ritms.




Pārāk liels stress

Foto: Shutterstock

Pēkšņs un liels stress, piemēram, darba zaudēšana, mīļotā nāve, šķiršanās, ilgtermiņa slimība u.c. problēmas var izjaukt tavu ierasto ciklu. Sievietei liela stresa periodā ir neregulāra ovulācija, tādējādi arī cikls būs neregulārs – augsts stresa līmenis mēnešreizes var padarīt krietni garākas vai tieši pretēji – pavisam īsas.

Pārmērīga alkohola lietošana


Foto: Shutterstock

Pētījumi liecina, ka sievietei nedēļā ir ieteicams patērēt ne vairāk kā 10 dažādus alkoholiskos dzērienus, lai nerastos problēmas ar menstruālo ciklu. 2012. gadā Japānā tika veikts pētījums – salīdzināja divas sieviešu grupas trīs gadu garumā. Viena grupa bija 20 bārmenes klubos vai bāros, kurām bija mērens vai pārmērīgs alkohola patēriņš un otra grupa – 16 sievietes ar veselīgu alkohola patēriņu. Pēc trīs gadiem tika konstatēts, ka bārmenēm, kas pārmērīgi lietoja alkoholu, bija vērojami menstruālā cikla traucējumi, augstāks risks dažādām slimībām, kā arī mazāk olas olnīcās. Pētnieki uzskata, ka šīs problēmas var novest arī pie neauglības.

Smēķēšana


Foto: stock.xchng

Masačūsetsas universitātē veiktais pētījums atklāj, ka smēķēšana ir cieši saistīta ar pirmsmenstruālo sindromu jeb PMS. Tika konstatēts, ka sievietes, kuras ikdienā smēķē diezgan bieži, slimo ar 2,5 reizes smagāku PMS nekā sievietes, kuras nekad nav smēķējušas. Tām sievietēm, kuras sāk smēķēt jau jaunībā un ikdienā izlieto aptuveni pusi cigarešu paciņas, ievērojami paaugstinās risks vidēji smagam un smagam PMS. Tas ir tādēļ, ka cigaretēs esošajam nikotīnam ir negatīva ietekme uz iegurņa orgāniem. Smēķēšana samazina skābekļa piegādi iegurņa zonā, tādējādi rodas iegurņa sastrēgumi, vairāk sāpes un sliktāki PMS sindromi, piemēram, krampji vēderā, jutīgas krūtis, galvassāpes, nogurums utt.

Tāpat smēķēšana var izraisīt olvadu darbības traucējumus, kā rezultātā samazinās olu kvalitāte un kvantitāte, kā arī var rasties neauglība.

Ķermeņa svars

Foto: Shutterstock

Ķermeņa svars ir saistīts gan ar hormonu ražošanu, gan ovulāciju, gan arī menstruālā cikla regularitāti. Tādēļ jārēķinās ar to, ka straujš svara zudums vai pieaugums ietekmēs arī sievietes menstruālo ciklu. Sievietēm, kuras ir zaudējušas daudz kilogramus un palikušas pavisam tievas, ķermenis vairs nesatur pietiekami daudz taukus, lai varētu sākties un noritēt veiksmīga grūtniecība. Tāpat viņām vairs nebūs regulāra ovulācija – mēnešreizes var būt ļoti retas vai nebūt nemaz, kā arī tieši pretēji – tās var būt daudz garākas, nekā parasti tām jābūt.

Arī sievietēm ar lieko svaru parasti ir garāki cikli nekā ierasts, taču tas ir cita iemesla dēļ – viņu ķermeņi rada daudz insulīna – hormonu, kas nomāc ovulāciju. Dakteri iesaka uzmanīties no krasām svara izmaiņām, taču, ja ir jau par vēlu, tad sievietēm, kuras nometušas daudz kilogramus, vajadzētu iegūt atpakaļ dažus no tiem, savukārt tām, kuras ir uzbarojušās, vajadzētu atbrīvoties no pāris liekajiem kilogramiem, lai nostabilizētu savu menstruālo ciklu.

Kad meklēt palīdzību?

Foto: Shutterstock

Menstruālā cikla traucējumi, kas ilgst vienu vai divus mēnešus parasti ir normāla parādība un uzreiz nav lieki jāuztraucas, kā arī jāskrien pie ārsta. Ja traucējumi vai izmaiņas ir vērojamas ilgāk par diviem mēnešiem, tad gan noteikti būtu jādodas pārbaudīties pie ģimenes ārsta vai ginekologa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!