Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairums sieviešu, kuras ievēro diētu vai vienkārši cenšas ēst veselīgi, kas, starp citu, ne vienmēr ir viegli, laiku pa laikam tomēr ļauj vaļu savai kārei pēc našķiem. Šai sakarā portāls "Women's Health" aptaujājis ekspertus, noskaidrojot, kas slaidam augumam draudzīgāks – viena diena nedēļā, kad ļaujam sev ēst visu, ko vēlamies, vai ikdienas našķis, kombinēts ar striktu kaloriju skaitīšanu un cenšanos iekļauties to ikdienas normā?

Kā skaidro uztura un diētas speciāliste Andžela Lemonda, dienu ilga pārēšanās, bāžot mutē visu neveselīgo pēc kārtas, ir krietni sliktāks variants nekā kaut kā neveselīga apēšana vienā maltītē.

"Savā praksē ēdienus, kas nav veselīgi un ir kalorijām bagāti, dēvēju par "dažreiz ēdamajiem produktiem". "Dažreiz", kā zināms nozīmē "reti", nevis visu dienu pēc kārtas. Tādēļ viena maltīte, kurā atļausies našķēties ar kūkām nodarīs krietni mazāku ļaunumu nekā pārtikšana no tām visu dienu," teic Andžela.

Tāpat uztura speciāliste aicina kalorijas uztvert nevis kā draudu slaidajai līnijai, bet organisma dabīgo degvielu, kas sniedz spēku muskuļiem. Arī našķus šai sakarā vajadzētu izvēlēties nedaudz pārdomāti, neuzņemot tikai taukus, bet arī citas vērtīgas uzturvielas, piemēram, proteīnus.

Tāpat paradums sešas dienas nedēļā sevi turēt stingros rāmjos, bet vienreiz – pieēsties, rada nemitīgu spriedzi un kāri pēc brīža, kad aizliegto varēsi ēst neierobežotā daudzumā. Rezultātā mostas vainas apziņa, kā arī striktā diēta rada nemitīgu izsalkumu un vēlmi "norauties".

"Bieži vien sastopu sievietes, kuras saka, ka ir sliktas, jo ļāvušas sev vaļības. Jāatceras, ka kaut kā nedaudz neveselīgāka apēšana mūs nepadara par grēkāžiem. Veselīga uztura pamatā ir sabalansēts uzturvielu daudzums, un tajā laiku pa laikam drīkst iekļaut arī kādu kūku vai cepumu.

Galvenais, nepārspīlēt un nelikt sev dzīvot vainas apziņā, kas, visticamāk, rezultēsies nevis viena cepuma, bet gan visas pakas izēšanā, tā kompensējot slikto noskaņojumu," rezumē uztura speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!