Foto: Shutterstock
Teju katrs no mums ir piedzīvojis situāciju, kad, modinātājpulkstenim zvanot, nav iespējams atvērt acis un celties. Rezultātā mošanās tiek atlikta, atkal un atkal nospiežot snaudas pogu. Vairums uzskata, ka šādi piecelties ir vieglāk, tomēr, kā vēstī "Women' s Health", atliktās mošanās nodarītais kaitējums organismam ir pārsteidzošs.

Pirmkārt, modinātājpulksteņa atlikšana iztraucē tā dēvēto REM miega fāzi (miegs ar ātrajām acu kustībām), kas ir vissvarīgākā, lai organisms spētu atjaunoties gan fiziski, gan garīgi un būtu gatavs jaunai dienai.

Kā skaidro miega speciālisti, tā iestājas neilgi pirms mošanās un, atliekot modinātāja zvanu un atkārtoti iemiegot, atkal atsākas. 

Rezultātā sajauktās REM miega fāzes rada miegainības sajūtu, tik pazīstamo dullās galvas efektu un ievērojami mazina mūsu produktivitāti.

Tāpat snaudas režīms kaitē organisma iekšējam pulkstenim – atskanot pirmajam zvanam, tas uzskata, ka pienācis laiks mosties, bet, tev guļot tālāk, apjūk un cenšas pielāgoties jaunajam miega ritmam, rodoties miegainībai un nespējai koncentrēties dienas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!