Foto: Shutterstock
20–30 minūtes – tas ir daudz vai maz? Atbilde droši vien atkarīga no tā, ar ko šī pusstundiņa tiek aizpildīta. Tieši tik ilgs laiks vidēji ir nepieciešams kolonoskopijai – resnās zarnas izmeklējumam, kas palīdz diagnosticēt slimības, kuras ne tikai mazina dzīves kvalitāti, bet pat var atņemt dzīvību. Ja par tā saucamo kobru jeb barības vada, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas slimību izmeklēšanas metodi liela daļa vismaz dzirdējusi, tad apakšējā endoskopija ir daudziem nezināms "lielums". Un labi tas nav, jo pēc 45 gadu vecuma to rekomendē veikt ikvienam.

Šīs medicīniskās pārbaudes svarīgumu iespējams ietvert vienā teikumā – ar tās palīdzību iespējams atklāt pašu ļaunāko diagnozi – zarnu vēzi, taču slimību saraksts nebūt nav no īsajiem, proti, kolonoskopija ļauj noteikt, vai resnajā zarnā nav izveidojušies dažādi gļotādas veidojumi, piemēram, jau iepriekš minētie polipi, kas atšķiras gan pēc izmēra, gan arī rakstura, atklāt iekaisumus – kolītus, iekaisīgās zarnas, gļotādas kabatiņas, divertikulus, čūlas, asinsvadu veidojumus, piemēram, hemoroidālos mezglus un ne tikai. Spektrs patiesi ir ļoti plašs.

Ja par tā saucamo kobru jeb barības vada, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas slimību izmeklēšanas metodi liela daļa vismaz dzirdējusi, tad apakšējā endoskopija ir daudziem nezināms "lielums". Un labi tas nav, jo pēc 45 gadu vecuma to rekomendē veikt ikvienam, jo resnās zarnas vēzis ir viens no izplatītākajiem vēža veidiem gan Latvijā, gan visā pasaulē. Tas ir pat pirmajā trijniekā. Arī Latvijā ir situācija, ka ļoti liela daļa zarnu vēža gadījumu tiek konstatēta vēlīnās stadijās.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!