Foto: Pixabay.com
Jūsu smadzenes nav radītas tam, lai domātu. To galvenais uzdevums – pārvaldīt jūsu ķermeņa gigantisko bioķīmisko fabriku.

Vadīt vairāk nekā 600 muskuļu darbību, uzturēt desmitiem dažādu hormonu balansu, virzīt vairāku tūkstošu litru asiņu plūsmu dienā, kontrolēt ēdiena pārstrādi un vadīt simtiem citu procesu. Jūsu idejas, plāni un projekti smadzenēm ir otršķirīgi. Tieši uz to viņas visbiežāk ekonomē enerģiju. Taču, zinot neirobioloģijas likumus, jūs varat radīt apstākļus, kuros smadzenēm kļūs izdevīgi vairāk resursu novirzīt jūsu uzdevumu risināšanai.

Eksperimentējiet


Jūsu smadzenēm ir kognitīvās rezerves – spēja saglabāt augstu veiktspēju, neskatoties uz traumām, slodzi, vecuma izmaiņām un stresu. Visus pienākumus – no elpošanas kontroles līdz datora koda uzrakstīšanai – smadzenes risina, pateicoties neironu ķēdēm, tas ir, saitēm starp nervu šūnām. Ja tās var aktivizēt papildu savienojumus, pārstartējot galvenos, veiktspējas samazināšanos jūs nejutīsiet pat ārkārtas situācijā. Problēma tā, ka mēs katru dienu risinām vienus un tos pašus uzdevumus, bet, lai palīdzētu smadzenēm veidot jaunas neironu ķēdes un uzkrāt kognitīvās rezerves, regulāri nepieciešama jauna pieredze.

Sportā ir tāds jēdziens muscle confusion jeb "muskuļu apjukums". Muskuļi aug labāk, bet tauki sadeg ātrāk, ja jūs noslogojat dažādas muskuļu grupas, dažādojat slodzes līmeni un vingrinājumus. Pēc tā paša principa strādā neironu saišu paplašināšanas mehānisms. Lai neiestrēgtu mentālajā rutīnā, centieties ik pa laikam pārsteigt savas smadzenes. Neirobiologs Lourenss Kacs(Lawrence C. Katz) šādu pieeju dēvē par "neirobiku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!