Foto: PantherMedia/Scanpix

Pašlaik Latvija ieņem 2. vietu Eiropas Savienībā (ES) pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotāju, kā arī 1. vietu ES pēc jaunatklāto AIDS gadījumu skaita, kad slimība tiek atklāta tās pēdējā stadijā. Šobrīd Latvijā reģistrēti gandrīz 7000 HIV inficētu pacientu, taču to skaits patiesībā ir krietni lielāks, jo daudzi par inficēšanos pat nenojauš, – 23. septembrī atklājot informatīvo kampaņu "#Reizigadā", sacīja biedrības "Baltijas HIV asociācija" valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Ar šo kampaņu iedzīvotāji tiek aicināti HIV testu veikt regulāri – reizi gadā. Tās atklāšanas pasākumā Austrumeiropā lielākās ielu sporta un ielu kultūras kustības "Ghetto Games" līderis Raimonds Elbakjans rādīja priekšzīmi citiem – viņam publiski tika veikts HIV tests, kura rezultāts gan netiek atklāts, jo tā ir privāta informācija.

"Visi mēs tiekam biedēti ar seksuāli transmisīvām slimībām, tostarp HIV un AIDS, taču tajā pašā laikā vairumam no mums šķiet – šīs infekcijas uz mani neattiecas, ar mani nekas tāds nevar notikt, jo es taču guļu tikai ar baigi foršām meitenēm," sacīja Elbakjans.

"Skaidrs, ka jaunieši tikpat aktīvi, cik sportā un sacensībās, ir arī savā seksuālajā dzīvē. Lielākā bēda ir tā, ka tie, kuri nezina, ka ir inficēti, turpina dzīvot savu dzīvi un, paši to nezinot, inficē citus. Liela daļa sabiedrības tomēr mēdz mainīties partneriem, ne vienmēr visiem sanāk uzvilkt prezervatīvu un tā tālāk." Elbakjans uzsvēra, ka seksuālie piedzīvojumi jaunībā nav nekas nosodāms, taču ir svarīgi apzināties riskus un, ja nav ticis lietots prezervatīvs, pārbaudīt savu veselību.

"Pasaules Veselības organizācija (PVO) pagājušajā nedēļā publiskoja rīcības plānu turpmākajiem sešiem gadiem, kurā atzīmēts, ka pasaulē jaunatklāto HIV gadījumu skaits samazinās, taču Eiropā, it sevišķi tās Austrumu daļā – Krievijā, Ukrainā, tai skaitā diemžēl arī Latvijā un Igaunijā – šādu gadījumu skaits pieaug. Turklāt lēš, ka vismaz 50 procenti HIV pozitīvo nemaz nezina, ka ir inficēti. PVO rīcības plāna mērķis ir šo sešu gadu laikā panākt, lai vismaz 90 procenti inficēto zinātu, ka tādi ir," sacīja Inga Upmace.

Biedrības "Baltijas HIV asociācija" valdes priekšsēdētāja piebilda, ka tajā pašā laikā pēdējo desmit gadu laikā Latvijā par 25 tūkstošiem sarucis gadā veikto HIV testu skaits, neņemot vērā donoriem obligāti veiktos. "Tas ir liels kritums," sacīja Upmace.

Foto: Publicitātes attēls

Skaidrojot, kādēļ situācija Latvijā HIV/AIDS ziņā uz pasaules fona ir tik dramatiska, Latvijas Infektoloģijas centra 2. HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja, infektoloģe un dermatoveneroloģe Inga Januškeviča teica: "Latvijā joprojām valda stereotips, ka tā ir narkotiku lietotāju un geju slimība – ja es nelietoju narkotikas, esmu heteroseksuāls, uz mani tas neattiecas! Jā, ar HIV var inficēties, lietojot narkotikas ar kopīgu šļirci un homoseksuālās attiecībās, tāpat taisot tetovējumu, pīrsingu, manikīru vai citu manipulāciju, kur ir saskare ar asinīm, gadījumos, ja instrumenti nav pietiekami sterilizēti, taču visbiežāk šo infekciju iegūst tieši heteroseksuālās attiecībās."

"HIV inficētie visbiežāk ir parasti cilvēki, kuri nav nevienā riska grupā. Parasti viņiem ir bijis sekss bez prezervatīva ar nepazīstamu personu. Ar kādu HIV inficētu personu, kura bieži vien pati nezina, ka ir inficēta. Reizēm vēl klāt ir alkohols un cilvēks to pat neatceras," atklāja Upmace.

"Ja inficēšanās ir atklāta laikus, tad valsts apmaksātie medikamenti ļauj cilvēkam nodzīvot dabiski paredzēto mūža garumu – šī ir priecīgā ziņa un jēga visam šim pasākumam," informatīvās kampaņas atklāšanas pasākumā sacīja Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas profesore Gunta Ancāne, kura palīdzējusi izstrādāt jaunus informatīvus materiālus ģimenes ārstiem un pacientiem, lai atvieglotu savstarpēju komunikāciju par tādu delikātu tēmu kā HIV/AIDS.

"Reizi gadā pārliecinoties par to, vai šīs infekcijas nav, cilvēks, pirmkārt, pats iegūs sirdsmieru. Otrkārt, mēs visi kopā iegūsim sirdsmieru par to, ka mums ir gana veselīga sabiedrība un šis nelaimīgais mikroorganisms vairs mūs kā sabiedrību kopumā neapdraud. Jo mēs jau saprotam – ja tāds vīruss izplatās un tā izplatītāji paši nenojauš, ka viņi to dara, pat negribas aizdomāties un reizināt, kā var pieaugt šie cipari un ko tas var nozīmēt vienai nepilnu divu miljonu sabiedrībai."

Profesore pastāstīja, ka sabiedrībā joprojām ir ļoti daudz mītu un aizspriedumu par HIV infekciju, turklāt arī ārstu vidū. "Daži piemēri, ko kolēģi atklāja, ir burtiski šokējoši. Piemēram, daži ārsti pat ir atrunājuši pacientus no HIV testa veikšanas, turklāt noniecinošā veidā – vai tad tu esi kaut kāda šitāda un tāda, ka tev būtu šī analīze jātaisa? Nav pamata noniecināt cilvēku, kurš interesējas par savu veselības stāvokli. Tas ir cienījami un godājami un tiešām raksturo cilvēka spēku, briedumu un atbildības izjūtu. Tāpat gan bija citādi piemēri, kad pacienti dažādi reaģē uz ārsta labi domātu aicinājumu šo testu veikt." Ancāne pauda cerību, ka informatīvā kampaņa varētu situāciju uzlabot.

Traģēdijas ārsta kabinetā

Foto: Shutterstock

"Gadu gaitā ir ļoti mainījies HIV pozitīvu pacientu profils. Tie vairs nav pārsvarā intravenozo narkotiku lietotāji un geji. Pašlaik tā vairāk ir heteroseksuālu, seksuāli aktīvu cilvēku slimība. Tie lielākoties ir cilvēki vecumā no 20 līdz 40 gadiem, visbiežāk vīrieši, bet, protams, arī sievietes. Šie cilvēki ir strādā, mācās, veido ģimenes, būtībā ne ar ko neatšķiras no pārējiem," atklāj Januškeviča.

Infektoloģe stāsta, ka ārstu kabinetos bieži notiek traģēdijas, kad par inficēšanos ar HIV uzzina cilvēki, kas par šādu varbūtību nav pat iedomājušies. "Gadās, ka sieviete par inficēšanos uzzina grūtniecības laikā. Viņa ir izveidojusi ģimeni, pieteicies bērniņš, sieviete stājas grūtniecības uzskaitē, veic HIV testu, kas ir obligāts visām grūtniecēm, un tas izrādās pozitīvs," nopūšas ārste.

Pērn Latvijā reģistrēti 442 jauni HIV pacienti. Šogad līdz septembrim – 265. Lai gan daži simti jaunu pacientu gadā neizklausās dramatiski daudz, jāsaprot, ka uz Latvijas nepilniem diviem miljoniem iedzīvotāju šis skaitlis ir liels, turklāt nav zināms, cik pacientu par inficēšanos nezina.

"PVO aplēses ir tādas, ka HIV inficēto patiesībā ir divas reizes vairāk. Latvijā gada beigās būs ap septiņiem tūkstošiem reģistrētu HIV inficēto (Red.: pašlaik – 6753), no kuriem aptuveni 1500 ir miruši. Tātad mums pašlaik ir apmēram 5,5 tūkstoši HIV pacientu. Pareizinot ar divi, sanāk vairāk nekā 10 tūkstoši," rēķina Upmace.

"Situācija Latvijā HIV/AIDS izplatības ziņā faktiski ir dramatiska. "Iekarojam" pirmo vietu Eiropas Savienībā pēc jaunatklātu AIDS gadījumu un otro vietu – pēc jaunatklātu HIV gadījumu skaita uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, piekāpjoties vien Igaunijai," norāda daktere Januškeviča.

Latvijā HIV infekcijas lielākais perēklis pašlaik ir Rīga, kam seko Jūrmala un Ventspils. "Rīgā HIV inficēts ir katrs divsimtais, bet Jūrmalā – katrs trīssimtais cilvēks. Ja mēs nedaudz pafantazējam, sanāk, ka Rīgā katrā daudzstāvu mājas kāpņutelpā ir vismaz viens HIV pozitīvs cilvēks," situāciju ieskicē Januškeviča.

"Cilvēku informētības līmenis par HIV diemžēl joprojām ir zems," saka Januškeviča. Daktere min tipisku piemēru: "Cilvēkam bija sekss bez izsargāšanās, nākamajā dienā viņš aiziet uz laboratoriju, nodod asinis HIV testam, saņem negatīvu atbildi un mierīgi dzīvo tālāk. Bet pēc inficēšanās ar HIV seko sešas nedēļas līdz pat sešus mēnešus ilgs inkubācijas jeb "loga" periods, kad tests HIV infekciju neuzrāda, līdz ar to tik ātri to veikt nav jēgas."

Ārste stāsta, ka cilvēkiem bieži ir maldīgs priekšstats par to, kāds izskatās HIV inficēts cilvēks. Patiesība ir tāda, ka nav pazīmju, kas HIV pozitīvu cilvēku vizuāli atšķirtu no citiem. Šis cilvēks var būt jebkāda vecuma, no jebkura sociālā slāņa, ar jebkādu izglītības līmeni…

"Vīriešiem parasti šķiet, ja sieviete ir skaista un kopta, viņai nevar būt HIV. Patiesībā tu nevari būt pārliecināts, ka viņai nav šīs infekcijas. Seksuāli aktīviem cilvēkiem pirms jaunu attiecību uzsākšanas labāk abiem aiziet pārbaudīties, ņemot arī vērā inkubācijas periodu," piekodina Januškeviča.

HIV simptomi un nākotnes prognozes

Foto: LETA

Liela problēma ir tā, ka HIV infekcijai nav nekādu specifisku simptomu. Daļai cilvēku vienu vai divas nedēļas pēc inficēšanās parādās gripai līdzīgi simptomi, bet citiem simptomu nav vispār.

"Var būt paaugstināta temperatūra, drebuļi, klepus, var būt arī galvassāpes, kaulu laušana un muskuļu sāpes. Cilvēks visbiežāk nodomā, ka saķēris gripu vai vienkārši saaukstējies, un ļoti bieži pie ārsta nemaz neaiziet, jo tas nav tik smags stāvoklis. Temperatūru mēs visi mākam nosist uz leju," saka infektoloģe Inga Januškeviča (attēlā). "Un, ja arī aiziet, ģimenes ārstam ir grūti aizdomāties, ka cilvēks ir inficējies ar HIV, it īpaši, ja pacients nāk no labas ģimenes, mācās vai strādā."

Visi šie simptomi dažu dienu laikā pāriet (ja vispār bijuši), un turpmākos 5 līdz 10 gadus HIV inficētais jūtas un izskatās pilnīgi vesels, taču HIV viņa organismā klusi vairojas.

"Cilvēks, neko nenojaušot, mierīgi dzīvo tālāk, turpinot savus darbus un arī nedarbus. Nelaime tāda, ka šis latentais periods ir diezgan ilgs. Iedomājieties, cik viens seksuāli aktīvs cilvēks 5–10 gadu laikā var inficēt citas personas? Protams, ja vien nelieto prezervatīvu," saka Januškeviča.

Tikai pēc šiem 5 līdz 10 gadiem, kad vīruss ir sagrāvis imunitāti, parādās dažādi simptomi (novājēšana, nogurums, darba spēju samazināšanās, izteikta svīšana naktīs, uzņēmība pret infekciju slimībām u.c.) un pievienojas citas slimības, visbiežāk – tuberkuloze.

"Tuberkulozes ietekmē cilvēkam ir vājums, viņš nokrītas svarā, sūdzas, ka grūti elpot un ir klepus. Tik smagā stāvoklī viņš ir spiests aiziet pie ģimenes ārsta. Dakteris parasti aizsūta uz plaušu rentgenu, rodas aizdomas par tuberkulozi un cilvēks tiek nosūtīts pie attiecīgā speciālista, kas parasti nozīmē arī analīzi uz HIV. Bet tas jau ir vēlīni, parasti 5–10 gadus pēc inficēšanās brīža. Mēs ļoti cīnāmies par to, lai HIV infekciju biežāk atklātu, kad simptomu vēl nav, jo, kad tie parādās, ārstēšana jau ir daudz sarežģītāka. Pacientam bieži attīstās atipiska pneimonija, ilgi jāārstējas stacionārā un viņš nav darbspējīgs."

Ja HIV konstatē savlaicīgi, cilvēks var turpināt dzīvot pilnīgi normālu dzīvi – strādāt, mācīties, veidot ģimeni. "Ja cilvēks lieto medikamentus, viņa asinīs vīrusa ir ārkārtīgi maz un viņš praktiski nav infekciozs. Līdz nullei gan mēs šo vīrusu iznīcināt nevaram, bet tuvu tam. Katrā ziņā šāds cilvēks nav bīstams sabiedrībai, un, sekojot ārsta rekomendācijām, pat var radīt pilnīgi veselu bērnu. HIV šodien vairs nav nāves spriedums. Arī, ja jauna sieviete inficējas ar HIV, tās nav dzīves beigas – viņa var būt laimīga privātajā dzīvē un kļūt par mammu," iedrošina Januškeviča.

Jautāta, kādi ir izplatītākie mīti par inficēšanās veidiem ar HIV, daktere Januškeviča stāsta: "Maldi, protams, ir par insektu un dzīvnieku kodieniem. Cilvēki, kuriem iekodis suns, nereti pārdzīvo, ka, iespējams, dzīvnieks pirms tam iekodis HIV inficētam cilvēkam un infekciju nodevis arī viņiem. Tas, protams ir mīts – šādā ceļā ar HIV inficēties nav iespējams. Arī apsēžoties sabiedriskā tualetē uz poda, ar HIV inficēties nevar. Tāpat, kožot no viena burgera, ar HIV inficēties nav iespējams. Atšķirībā no saaukstēšanās vīrusiem, HIV pa gaisu nelido – arī par to nav jāuztraucas! Jāpiebilst, ka ārējā vidē šis vīruss spēj izdzīvot pavisam neilgi. Ja inficēta cilvēka asins nokļūst uz kādas virsmas, jau pēc dažām minūtēm vīruss iet bojā. Ja vēl ir saules stari, kaut kāda termiskā apstrāde, tas notiek pavisam ātri."

HIV diagnozi apstiprina tikai Latvijas Infektoloģijas centrā, bet Latvijā ir daudz vietu, kur veikt HIV testu. Viena no iespējām – HIV profilakses punkti, kas atrodas daudzās vietās Latvijā un kur ikviens var bez maksas veikt HIV eksprestestu un saņemt speciālista konsultāciju. Atbilde ir gatava 20 minūšu laikā un, ja ir pagājis loga periods, tests ir ļoti precīzs. HIV profilakses punktos nav jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un var neteikt savu vārdu. Informācija par HIV profilakses punktiem Latvijā atrodama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Iesaistīsies ģimenes ārsti

Foto: Publicitātes attēls

Ar informatīvo akciju "#Reizigadā" arī ģimenes ārsti tiek aicināti mudināt savus pacientus veikt HIV testu, īpaši, ja ir kāda indikācija. Jo ģimenes ārsti ir tie, pie kuriem pacienti vēršas visbiežāk, kuriem parasti visvairāk uzticas un par sevi atklāj.

"70–80 procentus no visām vizītēm pacienti veic pie ģimenes ārstiem, un ģimenes ārsts parasti ir pirmais cilvēks, ar ko cilvēks saskaras. Šķiet loģiski, ka mums būtu jābūt tiem, kas visbiežāk atrod HIV infekciju, tomēr tā nav. Lielākā daļa cilvēku to ļoti mērķtiecīgi atrod Infektoloģijas centrā, nevis pie sava ģimenes ārsta, kas norāda, ka te ir kaut kādas problēmas," informatīvās kampaņas atklāšanas pasākumā atzina ģimenes ārsts Andris Baumanis (attēlā).

"Es strādāju Rīgā un, ja Rīgā uz katriem 200 cilvēkiem ir jābūt vienam HIV inficētam cilvēkam, tad sanāk, ka manā praksē, kur ir ap 2000 pacientu, vajadzētu būt kādiem 10. Bet man ir tikai divi, kas man liek aizdomāties, ka astoņus varbūt esmu palaidis garām."

Ģimenes ārsts uzsvēra, ka informatīvā kampaņa, kas aicina reizi gadā pārbaudīties uz HIV, bijusi ļoti vajadzīga, taču pašlaik tās īstenošanu ģimenes ārstu praksēs apgrūtina vairākas problēmas, no kurām galvenā – sekojošs valsts finansējums. "Mums ir analīžu kvotas, un veselības aprūpe Latvijā, kā jūs zināt, nav prioritāte – šīs kvotas atkal grib samazināt. Mēs, protams, varam teikt – ejiet visi pie saviem ģimenes ārstiem un veiciet HIV testu! Taču ģimenes ārstiem jānodrošina arī citas analīzes. Ja pacients aizies pie ģimenes ārsta un tas paziņos, ka kvota diemžēl ir beigusies un tālākās analīzes ir jāveic par savu naudu, cilvēks būs ļoti vīlies. Šādas informatīvās kampaņas ir ļoti labas, bet tas, ko mēs, ģimenes ārsti, sagaidām – lai zem tām apakšā ir skaidra valsts veselības aprūpes politika un finansējums, par ko to veikt. Un pacientiem vajag pārliecību, ka tajā brīdī, kad viņi vērsīsies pie sava ārsta, lai veiktu šo testu, valsts par to samaksās."

HIV testa cena gan nav liela – vien 3,41 eiro, tomēr dakteris prognozē, ka ne visi pacienti būtu gatavi šādu summu atvēlēt, it īpaši, ja pašiem nav aizdomu, ka varētu būt inficējušies.

Baumanis saka, ka nebūtu arī viegli izšķirties, kuriem pacientiem HIV testu ieteikt veikt un kuriem – ne. "No diviem manas prakses HIV inficētajiem pacientiem neviens nav jauns, neviens nav narkotiku lietotājs, neviens nav cilvēks, kuram bijis ļoti daudz seksuālo kontaktu. Abos gadījumos HIV infekcija tika atklāta pilnīgi nejauši, jo šāda diagnoze, godīgi sakot, bija pats pēdējais, par ko varēja iedomāties. Maska, aiz kuras šī slimība slēpjas, var būt ļoti liela un sarežģīta."

Baumanis stāsta, ka ne jau visi pacienti ģimenes ārstam uzskata par vajadzīgu pastāstīt, ka, piemēram, pie mājas grābjot lapas vai uzkopjot koplietojamo kāpņutelpu, nejauši sadūrušies ar nomestas šļirces adatu. Ne jau visi ir gatavi atklāt tādas intīmas savas dzīves detaļas kā seksuālas attiecības komandējuma laikā, kuru laikā varējuši inficēties ar HIV.

Vēršoties pie saviem kolēģiem, Baumanis saka: "Ja pacients bieži saaukstējas vai viņam ir kaut kādas veselības problēmas, kuru iemeslu meklējot, jau veikti dažādi dārgi izmeklējumi, bet nekas tā arī nav atrasts, tiešām ir vērts nozīmēt HIV testu."

Baumanis piebilst, ka ģimenes ārstu institūcija tiešām būtu tā, kas vislabāk varētu palīdzēt apzināt HIV infekcijas skartos, un, iespējams, HIV testam vajadzētu kļūt par rutīnas izmeklējumu, ja vien tam sekotu valsts finansējums. "Ja mēs rutīnā sāksim nozīmēt šo analīzi vecuma grupai no 20 līdz, teiksim, 50 gadiem, un no valsts puses nedabūsim pa pirkstiem par budžeta līdzekļu pārtērēšanu, tad tas, protams, būs visefektīvākais variants, jo pie ģimenes ārsta pacienti dodas visbiežāk – pacientiem vajag dažādas izziņas, profilaktiskās apskates, sanitārās grāmatiņas. Ģimenes ārstam nav problēmu ielikt vienu krustiņu vairāk analīžu norīkojumā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!