Foto: Publicitātes foto
Šogad vārdu virknējums "vasara vairs nav aiz kalniem" raisa pretrunīgas izjūtas. No vienas puses, vairāk nekā jebkad iepriekš gaidām silto cerību stariņu un pasaulē valdošās situācijas uzlabošanos, taču, no otras, uz dīvāna un treniņbiksēs pēdējos mēnešus esam pavadījuši vairāk laika, nekā ierasts, tāpēc vajadzība pēc sevis nopētīšanas spogulī palikusi otrajā plānā. Vai tava brīvā blūze gada laikā sarāvusies apspīlētā topiņā, savukārt šortu poga, neko nejautājot, par pāris centimetriem nomainījusi atrašanās vietu? Ja tā, 10 minūtes vari pakreņķēties, bet pēc tam gan – lec iekšā sporta kurpēs, jo dažu mēnešu laikā savas aprises vari jūtami uzlabot.

Šajā rakstā uzzināsi:

• kuri vingrojumi piemēroti izpildei gan mājās, gan dabā;
• kāda ir pareiza vingrojumu izpildes tehnika;
• kādus uzlabojumus ārējā izskatā iespējams veikt dažu mēnešu laikā;
• ko paturēt prātā, uzsākot vingrot pēc ilgāka pārtraukuma un svaigā gaisā.

Lai gan pavasaris ar siltajām dienām vēl nedaudz kavējas, uz papēža tas neapgriezīsies, tāpēc agrāk vai vēlāk biezās jakas nomainīsim pret vējjakām un zābaku vietā kājās ausim ērtus sporta apavus. Lai gan daudzi savas sportiskās aktivitātes visu cauru gadu realizē svaigā gaisā, liela daļa tomēr rudens un ziemas periodā tās aizvietoja ar vingrošanu uz paklājiņa savā viesistabā, pamatā balstoties uz iepriekš izstrādātiem treniņu plāniem vai tiešsaistes nodarbībām. Vērts paturēt prātā, ka daudzus vingrojumus, kurus līdz šim esam veikuši mājās, iespējams pielāgot arī izpildei tuvākajā parciņā, piemēram, ja līdz šim talkā ņēmi krēslu vai dīvāna malu, ārā to ļoti veiksmīgi aizvietos standarta augstuma soliņš.

Tas, ka garīgi un fiziski veselam cilvēkam jebkāda veida kustības ir nepieciešamas kā ūdens, nav noslēpums, taču liela daļa katru gadu no migas sāk līst laukā tikai ap marta beigām un aprīļa pirmo pusi. Taču, kā zināms, straujas pārmaiņas ķermenim var nodarīt vairāk slikta nekā laba. Kā atzīst sertificēts treneris Dāvis Ābele, uzsākot treniņus pēc ilgāka pārtraukuma, nepieciešams samazināt to intensitāti vai apjomu. "Aizvadot pirmos treniņus, sāpes muskuļos noteikti būs lielākas nekā pēc tāda paša treniņa atkārtošanas nākamajās reizēs. Neuzsākam jaunu treniņu, pirms muskuļi nav atjaunojušies pēc iepriekšējā," skaidro Ābele.

Ja treniņu esam nolēmuši aizvadīt ārpus četrām sienām, pēc trenera vārdiem, svarīgi pēc tā aizvadīšanas tikt siltumā. "Tā kā asinsvadi muskuļos un limfu vadi sportošanas laikā ir paplašinājušies, ja uzpūš vējš, ir viegli tos apsaldēt, kā arī jāuzmanās elpojot. Jācenšas gaisu ieelpot caur degunu, bet izelpot gan drīkst caur muti. Tā mēs varam pasargāt sevi no iekaisuma kaklā," viņš iesaka. Savukārt, trenējoties mājās, jābūt izvēdinātai telpai, lai muskuļiem pietiek skābekļa. Taču nav ieteicams trenēties caurvējā, jo arī mājās ir iespējams apsaldēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!