Ja trīs draugu kompānijā divi ir pilnībā pārliecināti, ka viņiem par kādu jautājumu ir taisnība, trešais parasti pamazām sāk piekāpties, izskanējušos faktus nemaz kārtīgi nepārbaudot. Šādā veidā izveidojas ļoti daudz mītu, kuru izplatība veselības jautājumos var būt pat bīstama.

Par piemēru ņemsim populāro D vitamīnu, kam ir nozīmīga loma cilvēka veselības un labsajūtas nodrošināšanā. Ņemot vērā, ka to sauc par saules vitamīnu, ačgārni tiek pieņemts, ka to gada vēsākajos mēnešos var uzņemt, apmeklējot solāriju. Patiesībā tas ir mīts, un šajā "pasākumā" ir daudz vairāk sliktumam nekā labuma. Kā skaidrojis dermatologs Raimonds Karls, solārijs var palīdzēt cīnīties ar pinnēm, strutām un pigmentācijas problēmām, tomēr risks iegūt ādas vēzi nav salīdzināms ar ieguvumu.

Tāpat daudzi mīti apvij mugurassāpju tematu. Parunājot ar draugiem, radiem, kolēģiem un kaimiņiem, ļoti iespējams, daļa no viņiem sadzīvo ar sāpēm tieši šajā ķermeņa daļā. Nereti saka – pie vainas ir sēdošs dzīvesveids, tomēr fizioterapeite Ance Veismane skaidrojusi, ka, lai cik cerīgi tas arī neizklausītos, "pareiza sēdēšana", kā arī stabilizējošās jostas, ceļot vai nesot smagumus, ergonomiskie matrači un dažādas smagumu necelšanas programmas nebūs ne maģiskā profilakses, ne ārstēšanas tablete.

Lai rūpētos par savu veselību, ir svarīgi atšķirt mītus no reāliem faktiem. Turpinājumā esam apkopojuši izplatītus pieņēmumus par veselības tēmām, kurus ar savām zināšanās atspēko speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!