Foto: PantherMedia/Scanpix

Miegam velti astoņas stundas, bet pa dienu vienalga jūties saguris un trūkst enerģijas? Ļoti iespējams, pie tā vainojams kāds nevēlams ieradums vai kļūda dzīvesveidā. Iepazīsties ar pieciem portāla Health.com apkopotiem potenciālajiem enerģijas "zagļiem", kuru nelabvēlīgo iespaidu uz darbspējām cilvēki visbiežāk neapzinās.

Tu nenodarbojies ar fiziskajām aktivitātēm

Ekonomēt laiku uz fizisko aktivitāšu rēķina nav diez ko prātīgi, jo patiesībā tā tu savu dārgo laiku tikai zaudē. Ja regulāri sporto, ir vairāk enerģijas un spēj vairāk var izdarīt. Savukārt, atmetot fiziskajām aktivitātēm ar roku, cilvēks kļūst gausāks un darbi vairs tik raiti nesokas. Pat 20 minūšu ilga pastaiga ņiprā solī var situāciju ievērojami uzlabot. Fitnesa eksperti iesaka nodarboties ar sportu vismaz vienu līdz pusotru stundu trīs reizes nedēļā.

Tu nedzer pietiekami daudz ūdens

Ne velti saka – ūdens ir dzīvība. Pat neliels ūdens trūkums var pazemināt tavu enerģijas līmeni. Ikdienā pieaugušam cilvēkam jāizdzer vismaz pusotrs litrs ūdens. Ņem vērā, ka kafija un citi kofeīnu saturoši dzērieni neskaitās, jo tiem ir urīndzenošs efekts, tātad tie patiesībā tikai veicina ūdens trūkumu organismā.

Tu neieturi brokastis

Lai no rīta varētu kaut brītiņu ilgāk pagulēt, diemžēl daudzi mūsu steidzīgajā laikmetā ekonomē laiku uz brokastu rēķina. Ātri izmalko kafijas tasi un steidz uz darbu. Taču ēdiens ķermenim ir kā degviela automašīnai. Arī pa nakti, kamēr esam miegā, organisms tērē enerģiju sirds un citu orgānu darbības nodrošināšanai, tādēļ no rīta nepieciešams uztankoties.

Par citiem nevēlamiem brokastu neēšanas efektiem lasi uztura speciālistes Gitas Ignaces rakstā "Uztura speciāliste: tiem, kas neēd brokastis, lielāks aptaukošanās risks".

Tu iedzer pirms gulētiešanas

Ne viens vien vakarā iemalko vīnu, alu vai citu alkoholisku dzērienu, lai būtu vieglāk aizmigt. Alkohols patiešām atslābina un atvieglo ieslīgšanu snaudā, taču miega kvalitāti, it īpaši, ja lietots, lielā devā, tas ievērojami pasliktina.

Kamēr alkohols atrodas asinsrites sistēmā, tas apgrūtina ieslīgšanu dziļajās miega fāzēs un nereti liek trūkties augšā nakts vidū. Dziļajās miega fāzēs smadzenes apstrādā un "saliek pa plauktiņiem" dienas gaitā iegūto informāciju, tādēļ nākamajā rītā pēc alkohola lietošanas cilvēks jūtas neizgulējies un saguris, galva ir "smaga" arī tad, ja miegā pavadītas vairāk nekā septiņas stundas.

Tu ielūkojies e-pastā un soctīklos tieši pirms miega

Daudzi, vakarā apguļoties gultā, ķeras pie sava mobilā telefona vai planšetdatora un vēl pēdējo reizīti "izskrien cauri" sociālajiem tīkliem un jaunākajām vēstulēm e-pastā. Vienreiz un par visām reizēm jāatceras, ka gulta ir domāta gulēšanai un intīmas tuvības mirkļiem, kas naktsmieru tikai uzlabo. Viss pārējais var traucēt iemigt un pasliktināt miega kvalitāti.

Ja gultā nenodarbojas ne ar ko lieku, ikreiz tajā apguļoties, ķermenis labi zina, ka pienācis laiks atpūtai, tādēļ miegs ilgi nav jāgaida. Savukārt, ja gultā arī sērfo pa internetu, ķermenis apjūk un, nākamreiz tajā apguļoties, var gādāt nevis par noskaņošanos miegam, bet tieši pretēji – enerģijas pieplūdumu, lai vari pasēdēt internetā. Pārāk ilga aizkavēšanās globālajā tīmeklī bieži ir iemesls, kādēļ cilvēks pietiekami neizguļas un jūtas noguris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!