Foto: Shutterstock
Kādam var šķist, ka nagu graušana nav nekas nelāgs, tomēr, kā liecina portāla "Health" informācija, ieradums var veicināt infekciju rašanos un pat nagu deformāciju. Nereti ar nagu graušanu aizraujas bērni un pusaudži, tomēr satraukumu un trauksmju ietekmē ieradumam pievēršas arī pieaugušie. "Viņa" pēta vairākus veidus, kā nagu graušana var ietekmēt veselības stāvokli un kā tikt galā ar šķietami nevainīgo ieradumu.

Ādas infekcija

Ja nagu graušana ir ikdienas ieradums, kas netiek kontrolēts, tad šis process var novest pie ādas iekaisuma. Tas parasti izpaužas zem naga un izraisa apsārtumu, pietūkumu un pat strutas. Šādos gadījumos noteikti jādodas pie ārsta.

Artrīts

Atsevišķos gadījumos bakteriālā infekcija var kļūt nekontrolējama un inficēt roku locītavas. Savukārt, līdzīgi kā ķēdes reakcijā, vēlāk locītavā var rasties septiskais artrīts. Kā norāda "Health" eksperti, to ir grūti ārstēt un nereti vajadzīga pat operācija. Lai gan šādi gadījumi neesot bieži, tomēr iespējamība vienmēr pastāv.

Nagu deformācija

Nelāgā ieraduma laikā cilvēks košļā un visādi citādi grauž savus nagus, kas var novest pie vēl vienas veselības problēmas – nagu deformācijas. Parasti tas notiek, ja ir sabojāti audi zem naga. Procesa laikā ir iespējams izveidot tādas kā mazas vadziņas, kas var ietekmēt nagu ataugšanu.

Herpes uz pirkstiem

Herpes jeb ūdeņainas pūtītes uz ādas ir vēl viena veselības problēma, kuru var izraisīt nagu graušana. Parasti process ir ļoti vienkāršs – pūtītes jau ir lūpu kaktiņos vai kur citur un pieskaršanās rezultātā herpes infekcija tiek izplatīta arī uz pirkstiem.

Zobu bojājumi

Visbiežāk šādā veidā tiek sašķelti vai salauzti priekšējie zobi, jo tie atrodas pastāvīgā kontaktā ar nagiem. Hroniska nagu graušana ne vienmēr salauzīs zobus, bet var tos ieplēst, radot plaisas, kuras kļūst tumšākas nekā pārējie zobi.

Sakodiena izmaiņas

Parasti nagu grauzēji izmanto vienus un tos pašus zobus, tāpēc atkārtots spiediens uz konkrētām vietām tiek salīdzināts ar ortodontisko ierīci, kas ilgstošā laikā zobus iztaisno vai kā citādi ietekmē. Tomēr šajā gadījumā tas netiek darīts ārstniecības nolūkos, kas var izraisīt nepareizu zobu virzienu un līdz ar to arī sakodienu kopumā.

Smaganu sāpes

Nagu graušanas laikā atsevišķi gabaliņi var iedurties smaganās, kas var izraisīt pampumu vai sāpīgu iekaisumu. Šādi gadījumi notiek reti, tomēr eksistē un ir jāpatur prātā, ja nagu graušana kļuvusi par nevainīgu ikdienas ieradumu.

Kā pārstāt grauzt nagus?

Eksistē neskaitāmi veidi, kā pārstāt grauzt nagus, piemēram, speciālas nagu lakas, kam ir rūgta un nepatīkama garša. Tāpat ieteicams nagus īpaši neataudzēt, bet vienmēr nogriezt pēc iespējas īsākus. Sievietēm var palīdzēt došanās pie manikīra, kas sakops rokas. Arī nagu lakas uzklāšana var būt motivācija, lai neizjauktu glīto krāsojumu ar graušanas palīdzību.

Ieradums var rasties pastiprināta stresa rezultātā, kas attiecīgi izpaužas nagu graušanā. Tāpēc palīdzēt var gan fiziskas aktivitātes, piemēram, skriešana un pastaigas, gan arī speciālas bumbiņas, kas atbrīvo no stresa.

Šajā rakstā lasi vairākus ieteikumus, kā tikt galā ar mūsdienu veselības bendi – stresu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!