Foto: Shutterstock
Nav vairs tālu laiks, kad kartupeļi tiks vākti no lauka, bērti apcirkņos, lai to netrūktu arī rudenī, ziemā, pavasarī. Jau tagad tiek rakti agrie kartupeļi, lai, kā ierasts tiktu celti galdā. Tomēr izrādās, ka visiem labi zināmā "latviešu otrā maize" ir liekama ne tikai uz šķīvja, bet arī uz sejas. Tas palīdz atbrīvoties no tumšiem lokiem zem acīm, mitrina ādu un palīdz pret saules apdegumiem, raksta "StyleCraze".

Kartupelis var būt nozīmīgs produkts veselai un skaistai sejas ādai. Tas bagātīgi satur vitamīnus C un B6. Kartupeļu sulas sastāvā ir dzelzs, kalcijs, kālijs, olbaltumvielas un šķiedrvielas. Šīs visas uzturvielas palīdz barot sejas ādu un uzturēt to skaistu un veselu.

Tumšiem lokiem zem acīm

Tumšajiem lokiem var izmantot kartupeļu šķēlītes, kas ietītas kādā auduma drānā. Liec uz acīm un paturi apmēram 15 līdz 20 minūtes. Nomazgā ar siltu ūdeni. Atkārtojot šo procedūru regulāri, var iegūt vēlamo efektu.

Tumšiem plankumiem uz sejas

Kartupeļus izmanto ne tikai, lai atbrīvotos no nevēlamajiem maisiņiem zem acīm, bet arī citiem tumšiem plankumiem, kas var būt parādījušies uz sejas. Mizotu kartupeli var sablendēt un, viegli masējot, uzklāt uz sejas uz piecām minūtēm. Tad noskalo ar ūdeni. 

Nepatīkamu plankumu noņemšanai no sejas var izmantot arī vēsu kartupeļu sulu – ar to seju var noskalot. 

Pietūkumam ap acīm

Sajauc sulas, kas iegūtas no gurķa un kartupeļa, un uzklāj tieši ap acīm. Šo abu produktu sastāvā esošās vielas, piemēram, askorbīnskābe, ciete var efektīvi tonizēt ādu un noņemt tūsku. 

Saules apdegumu gadījumā

Šķēle kartupeļa, ko liec uz saules apdedzinātās ķermeņa daļas, var palīdzēt ātrāk sadziedēt sūrstošo ādu. Tas sniegs atvēsinošu un nomierinošu sajūtu.

Sausai sejas ādai

Kartupelis mitrina ādu, tāpēc kartupeļu masku iesaka cilvēkiem, kam ir sausa āda. To var pagatavot, sarīvējot pusi kartupeļa un sajaucot ar biezpienu. Masu uzklāj uz sejas. Paturi 20 minūtes un tad nomazgā. 

Atbrīvo no atmirušajām ādas šūnām

Nomizotu un sarīvētu kartupeli liec uz sejas un paturi desmit minūtes. Pēc tam seju nomazgā. Regulāri liekot šo masku, vari efektīvi attīrīt sejas ādu, atbrīvojot to no atmirušām ādas šūnām.

Sejas ādas attīrīšanai var pagatavot arī masku no kartupeļiem un gurķiem. Sagriez tos nelielos gabaliņos un liec blenderī. Masai pievieno tējkaroti cepamā pulvera un nedaudz ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!