Foto: Shutterstock
Dzīvesveida slimība – tā mēdz dēvēt viltīgo otrā tipa cukura diabētu, kas Latvijā skar aptuveni 90 000 cilvēku. Lai gan nozīme var būt arī iedzimtībai, pētījumi atklāj, ka būtiska ietekme ir tam, ko liekam savās mutēs un tam, cik bieži izkustamies, turklāt – pretēji stereotipiem – slimība neskar vien vecos vai apaļos. Kādai faktori vēl ietekmē diabēta veidošanos? Kādiem signāliem jāpievērš uzmanība un kā slimību atklāt laicīgi? Par to vairāk – turpinājumā!

"Iespējams, ar šo slimību biju staigājusi jau vairākus gadus pirms diagnozes uzstādīšanas," savu pieredzi atklāj Iveta. Otrā tipa cukura diabētu sievietei atklāja pirms trīs gadiem, tolaik 45 gadu vecumā. Ivetai bija slikta pašsajūta – viņa teic, ka sirds bieži sitās ļoti ātri, bija grūtības uzkāpt pa kāpnēm, veidojās dažādi iekaisumi un augoņi, arī brūces dzija ļoti, ļoti lēni. Brīžiem varēja just dūrienus kājās, kas norāda par audu bojāšanos. "Man pašai, protams, bija aizdomas, bet nostrādāja cilvēcīgais faktors – negribējās iet pie ārsta, domāju, ka viss jau būs kārtība, nāk vecums un tā tālāk," sieviete atzīst. Simptomi te parādījās, te nozuda, tomēr Iveta nolēma doties pie ārsta, lai uztaisītu pilnas asins analīzes. Ņemot vērā, ka sievietei pašai bija aizdomas par cukura diabētu, tad tam pievērsa īpašu uzmanību.

Ivetai otrā tipa diabētu atklāja jau ielaistā stāvoklī – pamanāmi bija jau arī audu bojājumi. Ārsts nekavējoties piedāvāja sākt lietot insulīnu, jo uzskatīja, ka ar tik augstu cukura līmeni sieviete citādi netiks galā (cukura līmenis normu pārsniedza divkārt). Kamēr viņa gaidīja analīžu rezultātus, pati iegādājās glikometru, kas arīdzan jau atklāja sliktu ainu. Iveta sāka meklēt informāciju par diabētu, pamanīja, ka ketogēna diēta (ar augstu tauku saturu) labi palīdz cukura kontrolēšanai, un tādēļ uzreiz ķērās tai klāt. "Pa dažām dienām glikozes līmenis jau bija nedaudz nokrities. Kad ārsts man piedāvāja insulīnu, teicu "nē". Endokrinologs man deva divas nedēļas laika, lai redzētu, cik tālu būšu tikusi, un pēc tam attiecīgi skatīsimies tālāk. Sākotnēji viņš uz to raudzījās ļoti skeptiski," viņa atklāj. Atkārtoto analīžu rezultāti bijuši jau pozitīvāki – pa divām nedēļām divus procentus viņa bija dabūjusi nost. "Divi procenti – tas ir ļoti daudz, taču sapratu, ka vēl ir garš ceļš ejams. Ārsts man piekrita, ka varu turpināt ar ketogēno uzturu, regulāri arī jāveic analīzes. Trijos mēnešos sasniedzu normu."

Speciālistu viedoklis par ketogēnās diētas pozitīvo ietekmi uz veselību nav viennozīmīgs. To uzsākt ieteicams tikai tad, ja speciālists apstiprinājis, ka to drīkst darīt, jo daļai cilvēku šāds uztura režīms var nodarīt ļoti būtisku kaitējumu veselībai. Arī diētas ievērošanas laikā rūpīgi jāseko līdzi savai veselībai un izmaiņu gadījumā jākonsultējas ar speciālistu.

Arī Santai nākas sadzīvot ar diabētu, tiesa, šobrīd viņai vēl nav precizēts tā tips, jo ceļš līdz diagnozei ir bijis gana sarežģīts. "Šī gada sākumā man bija liels enerģijas zudums, nepārtraukti salu. Aizgāju pie ģimenes ārsta, lai nodotu asins analīzes un paskatītos, vai šīs sūdzības ir kaut kā saistītas ar kopēju veselības stāvokli.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!