Foto: Shutterstock
"Au, tas taču ir tik sāpīgs process!" Jā, tā noteikti nodomā liela daļa cilvēku, kas dodas nodot asinsanalīzes. Lai gan tas nav patīkams process, tas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā sekot līdzi un uzraudzīt savu veselību. Sniedzam pamācību – ko vajadzētu zināt par asinsanalīzēm.

Rīgas Stradiņa universitātes pēdējā gada rezidente ģimenes medicīnā Rūta Plaude, kas praktizējas divās ģimenes ārstu praksēs, stāsta, ka asinsanalīzes palīdz izvērtēt vispārējo organisma stāvokli, vielmaiņas procesus, infekciju, iekaisumu esamību, tāpat arī sniedz iespēju izvērtēt iespējamos nākotnes riskus saslimt un līdz ar to – laikus to novērst. 

"Kā mēs redzam, pilna asinsaina nesniedz mums pilnu ieskatu par visām organisma funkcijām un citu orgānu darbību, un noteikti papildus vērtīgi būtu zināt savu kopējo holesterīna līmeni (augsts holesterīna līmenis korelē ar sirds-asinsvadu saslimšanām), tāpat arī glikozi jeb cukuru (kas varētu norādīt uz prediabētu, iespējamu cukura diabētu), ALAT/ASAT aknu rādītājus, kā arī kreatinīnu, kas ir nieru rādītājs. Nevajadzētu piemirst pārbaudīt arī TSH (kas ir labākais sākuma pārbaudes tests vairogdziedzera slimībai), kā arī veikt D vitamīna pārbaudi."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!