Esi tu pati un neizliecies par to, kas neesi, – šādas un līdzīgas frāzes ikdienā nereti izskan kā padoms laimīgākai ikdienai. Protams, spēja saglabāt autentiskumu ir būtisks laimes faktors, bet tāda ir arī prasme spēlēties – māka iejusties dažādās situācijās un ļauties lomai, ko attiecīgajā brīdī piespēlē dzīve. Tieši par to podkastā "Laimes laboratorija" šoreiz runājām ar psihoterapeitu Andri Veselovski.

Spēju iejusties dažādās situācijās Veselovskis skaidro ar spēlēšanās piemēru. Šo māku ir būtiski attīstīt un kopt, jo tā ļauj pasauli tvert vieglāk, padara to aizraujošāku, kā arī palīdz labāk tikt galā ar dzīves triecieniem. Speciālists uzsver – ir būtiski mācēt darboties dažādās jomās, spēlēties tajās, lai dzīve nenotiktu vienā spēles laukumā, jo pretējā gadījumā neveiksme var izvērsties par traģēdiju. Un, jā, arī fantāzija ir spēles laukums, ko noteikti vērts izmantot ceļā uz laimes sajūtu.

Spēle palīdz tvert pasauli vieglāk

"Tas ir viens no veidiem, kā labi justies, kā neņemt pārāk nopietni, neiestrēgt, neizdegt," prasmi spēlēties skaidro Veselovskis. Speciālists norāda, ka salīdzinājums ar bērna prasmi spēlēties var palīdzēt saprast, ko tā nozīmē pieaugušā vecumā. Piemēram, bērns var spēlēties visu dienu – viņam visu laiku ir aizraujoši un interesanti, viņš var ieņemt dažādas lomas. "Izdzīvo šīs lomas, bet vienlaikus tas nav pa īstam." Arī pieaugušo dzīvē ir līdzīgi – mēs esam aktieri, kas izspēlē lomas, režisori un skatītāji vienlaikus.

"Jo vairāk mēs spējam pārslēgties un būt dažādās lomās uz skatuves, jo vieglāk tikt galā ikdienā," saka psihoterapeits. Bērnībā spēlējoties un apgūstot dažādas lomas, cilvēks iemācās arī novērotāja prasmi. Tas palīdz gadījumos, kad nākas saskarties ar nepatīkamu attieksmi. Piemēram, ja kāds slikti izturas, tas tiek uztverts kā situācija, kurā personai vienkārši ir slikts garastāvoklis. "Tu to neuzņem personīgi," skaidro Veselovskis, "ja tu esi burtiski iekšā tajā – tevi vajadzētu apkalpot labi, bet tevi neapkalpo labi –, ir traģēdija, pasaule ir slikta, tu nevari izkāpt no šīs lomas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!