Foto: Shutterstock
Svētku laikā saldumu trauks uz galda ļoti daudzās mājās nav nekas neparasts. Tāpat gandrīz katrs bērns pirms Ziemassvētkiem saņem vismaz vienu saldumu paciņu – tās dala skolās, bērnudārzos, uzņēmumos, interešu pulciņos un citur. Tomēr gan vecākiem, gan iestāšu vadītājiem jābūt uzmanīgiem, jo paciņas saturs ļoti bieži ir neveselīgs un bērnam var kaitēt. Tas pats attiecas uz saldumiem, kas pieejami mājās – tie var būt neveselīgi gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Kā sagādāt prieku, nenodarot ļaunumu? Konsultē Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Neimane.

Saldumu paciņu dalīšana Ziemassvētkos ir gadu desmitiem sena tradīcija. Neimane norāda, ka situācija mūsdienās krasi atšķiras no tās, kas bija senāk – tad, kad bērniem ikdienā bija pieejams daudz mazāk saldumu, našķus svētkos gaidīja vairāk nekā pašlaik. Tagad vecākiem ir jābūt uzmanīgākiem ar to, kas atrodas paciņā. Jāpiebilst arī, ka saldumu izvēle kļuvusi daudz plašāka – atrast kaut ko veselīgu un gardu vai vismaz ne tik kaitīgu nebūt nav sarežģīti.

Veselīgas dāvanas jārūpē pašiem

Divas kaitīgākās lietas, kas parasti atrodamas svētku našķos, ir cukurs un transtaukskābes. Lai no tām izvairītos, speciāliste iesaka iepazīties ar veikalos nopērkamo gardumu sastāvu un izvairīties no jau gatavām paciņām. Tajās parasti ir saldumi, kuru galvenā sastāvdaļa ir cukurs. Veidojot paciņu pašiem, ir iespējams no tā izvairīties. Jā, veselīgi un kvalitatīvi saldumi bieži maksā dārgāk nekā tie, kas bagāti ar cukuru un citām kaitīgām vielām, bet, ja nepieciešams taupīt līdzekļus, labāk veidot mazāku paciņu nekā ekonomēt uz kvalitāti un līdz ar to – saņēmēja veselību.

Paciņā ieteicams likt riekstus, sukādes, žāvētus augļus un konfektes vai šokolādi ar augstu kakao un zemu cukura saturu. Neimane norāda, ka piena šokolādes, kurās kakao saturs ir zemāks par 45 procentiem, nevajadzētu saukt par šokolādi. Tās ir vienkārši saldie batoniņi. Speciāliste norāda, ka nevajadzētu bažīties par to, vai bērnam garšos sarūpētie našķi – izvēle ne tikai veikalos, bet arī dažādos tirdziņos, kur pieejama vietēja produkcija, ir ļoti plaša. Tāpat viņa piebilst, ka tas, kas bērnam garšo, ir atkarīgs no audzināšanas. Ļoti saldi kārumi patīk bērniem, kuri pie tiem ir pieraduši.

Gadījumos, kad paciņu pasniedz neilgi pēc safasēšanas, tajā var likt arī dažādus augļus. Piemēram, ja bērnudārzā gatavo paciņas vakarā un tās jau nākamajā dienā paredzēts pasniegt bērniem, pat to, ka augļi sabojāsies, satraukties nevajadzētu.

Uz galda našķi tikai svētkos

Arī piparkūkas, kas pirms Ziemassvētkiem ir iecienīts našķis daudzās mājās, var būt ļoti dažādas. Ne visās cukurs ir viena no galvenajām sastāvdaļām. Iegādājoties kraukšķīgos cepumus vai to mīklu, Neimane aicina iepazīties ar produkta sastāvu. Jo mazāk tajā cukura, jo labāk. Ir reizes, kad produkts ar labāku sastāvu ir dārgāks. Šādās reizēs speciāliste iesaka padomāt par to, ka svētki ir tikai reizi gadā un kopējais ietaupījums, izvēloties neveselīgāko, nebūs ievērojams.

Neimane norāda, ka arī mājās uz galda labāk likt veselīgus našķus. Gadījumos, kad ģimenē nav neviena, kas ļoti mīl saldumus un našķošanās nenotiek regulāri pat, ja saldumi stāv acu priekšā, tie uz galda var stāvēt visu laiku. Uzmanīgāk pret našķošanos ikdienā vajadzētu attiekties ģimenēm, kurās aug bērni. Nav pareizi veselu mēnesi gadā katru dienu ēst saldumus. Bērniem ir jāiemāca, ka našķi piedien svētkiem, nevis ikdienai. Ja vēlies bērnus Ziemassvētku laikā palutināt ar saldumiem, speciāliste iesaka tos uz galda likt tikai īpašos gadījumos, piemēram, pašos svētkos un adventes svētdienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!