Foto: Shutterstock
Tas nav nekas neparasts, ja tavs svars mainās – te nedaudz nokrītas, te atkal nedaudz palielinās. Iespējams, nedēļas nogalē tu svinēji kāda tuvinieka dzimšanas dienu un apēdi vairāk nekā ikdienā ierasts, kas izraisīja nelielu svara pieaugumu. Vai varbūt esi saaukstējusies, tādēļ tev negribas ēst un svars krītas. Citiem vārdiem – nelielas svara izmaiņas nav pamats uztraukumam. Taču ja pēdējā pusgada laikā šķietami neizskaidrojama iemesla dēļ esi zaudējusi vismaz piecus procentus no kopējā ķermeņa svara, tas var liecināt par nopietnām veselības problēmām.

Portālā ''Prevention'' medicīnas doktore, endokrinoloģe un Pensilvānijas universitātes medicīnas profesore Anne Kapola skaidro: ''Ja tavs sākotnējais svars ir bijis aptuveni 70 kilogrami, neizskaidrojams četru vai piecu kilogramu zudums salīdzinoši īsā laikā ir uztverams kā sarkanais signāls tam, ka ir laiks apmeklēt ārstu.'' Tas tāpēc, ka cilvēkam nav raksturīgi zaudēt svaru bez pamatota iemesla – ja neapmeklē sporta zāli, ja neesi ar nodomu izmainījusi savu uzturu u.tml.

Arī Kerija Hildreta, medicīnas doktore un Kolorādo universitātes geriatriskās medicīnas docente, stāsta, ka neizskaidrojams svara zudums var būt nopietnu veselības problēmu, tostarp vēža, priekšvēstnesis.

Medicīnas doktore un gastroenteroloģe Džamile Vakima-Fleminga skaidro, ka vairāki vēža veidi, audzējs, kuņģa vai zarnu čūla var radīt iekaisumus vai citas veselības problēmas, kas var izraisīt svara samazināšanos. Taču nevajag uzreiz pieņemt ļaunāko – vislabāk neizskaidrojama svara zuduma gadījumā doties pie ārsta, kurš palīdzēs noskaidrot cēloni un problēmu risināt.

Lasi tālāk un iepazīsties ar citām veselības problēmām, kas var būt saistītas ar neaizskaidrojamu svara zudumu.

Pastiprinātas darbības vairogdziedzeris


Foto: Shutterstock
Svara zudums ir bieži sastopams hipertireozes jeb vairogdziedzera pastiprinātas darbības simptoms, skaidro Kapola. Tas tāpēc, ka vairogdziedzeris – neliels orgāns, kas atrodas kaklā – ir atbildīgs par cilvēka vielmaiņu, taču pastiprinātas tā darbības rezultātā tiek sintezēts pārlieku liels hormonu daudzums, kas noved pie pārmaiņām ķermenī – svara zuduma. Taču tā nav vienīgā pazīme, kas var liecināt par vairogdziedzera neierastu darbību. Kapola aicina vērst uzmanību arī uz izsalkumu – vai tas ir palielināts vai samazināts –, sirdsklauvēm, miega problēmām, karstuma viļņiem.

''Viņa'' jau reiz rakstījusi, ka problēmas ar vairogdziedzeri būtiski ietekmē visa organisma darbību, tāpēc ir ļoti svarīgi to uzturēt veselu. Cita tā problemātiskas darbības pazīme ir pretēja svara zudumam – palielināts svars. Neaktīvs vairogdziedzeris un nepietiekams trioksīna daudzums var veicināt pieņemšanos svarā. Cilvēkiem, kam vairogdziedzeris nepieciešamo hormonu izstrādā nepietiekamā daudzumā, ir daudz grūtāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem nekā cilvēkiem, kam ar veselību viss ir kārtībā. Šādos gadījumos var būt nepieciešams veikt hormonu terapiju.

Tu ēd par maz


Foto: Shutterstock
Kļūstot vecākai, nevis aptaukošanās, bet gan svara zudums, ir tiešā veidā saistīts ar lielāku pāragras nāves risku. ''Novecojot mūsu kuņģis iztukšojas lēnāk, kas ilgāku laiku rada sāta sajūtu,'' stāsta Hildreta. Tāpat atsevišķi smadzeņu signāli, kas kontrolē apetīti un sāta sajūtu, ar vecumu kļūst vājāki. Tas var novest pie tā, ka gados vecāki cilvēki ēd mazāk, zaudē svaru un neiegūst pietiekami daudz ķermenim tik nepieciešamo barības vielu.

Lai tu nenodarītu pāri sev, pārliecinies, ka dienas laikā uzņem pietiekami daudz olbaltumvielu, kas palīdzēs ķermenim veikt svarīgas funkcijas, piemēram, mazināt izsalkumu, stabilizēt cukura līmeni asinīs un veidot muskuļu masu, kura arī novecojot samazinās. Hidreta arī atzīmē, ka dažādi medikamenti var ietekmēt tavu apetīti, tāpēc ir svarīgi pievērst pastiprinātu uzmanību gan tam, cik daudz, gan tam, cik bieži tu ēd.

Nereti atturēšanās no ēdiena tiek darīta ar mērķi atbrīvoties no šķietami liekajiem kilogramiem. Taču svarīgi saprast, ka tā nebūt nav laba metode ilgtermiņā, jo pārāk mazs dienas laikā uzņemto kaloriju daudzums bremzē vielmaiņu, kas nebūt nepalīdzēs zaudēt svaru. Šeit vari iepazīties ar sešām dzīvesstila kļūdām, kas bremzē vielmaiņu.

Celiakija


Foto: Shutterstock
Celiakija ir autoimūna slimība, kas izpaužas kā organisma nespēja absorbēt glutēnu. Cilvēkam, kuram ir celiakija, uzņemot glutēnu, tievajā zarnā var rasties bojājumi, kas savukārt var izraisīt svara samazināšanos. Tāpat celiakijas pazīmes var būt vēdera uzpūšanās un caureja, skaidro Vakima-Fleminga.

Tiem, kas sirgst ar celiakiju, bet tāpat lieto glutēnu, imūnsistēma tiek izsista no līdzsvara, kas var novest pie tievās zarnas darbības traucējumiem, kas savukārt kavēs to spēju absorbēt barības vielas. Tādējādi var rasties zarnu iekaisumu slimības, piemēram, Krona slimība, kas var izraisīt neizskaidrojamu svara zudumu.

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija norāda, ka Latvijā no celiakijas cieš apmēram viens procents iedzīvotāju, kas nozīmē, ka tā nav bieži sastopama slimība. Tomēr, ja tev ir aizdomas, ka tev ir glutēna nepanesamība, konsultējies ar speciālistu.

Vairāk par celiakiju lasi šeit.

Depresija


Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka apetītes zudums ir bieži sastopama klīniskās depresijas blakusparādība, un tā var izraisīt neizskaidrojamu svara zudumu. Kapola stāsta, ka daudzos gadījumos cilvēks, kas sirgst ar depresiju, slimības dēļ pat nepamana, ka zaudē svaru. Tāpat aizkaitināmība, pārlieku liela alkohola lietošana, neizlēmība un miega problēmas arī ir bieži sastopamas depresijas pazīmes.

''Viņa'' reiz rakstījusi, ka "Our World In Data" 2017. gadā veikts pētījums liecina – ar depresiju pasaulē slimo vairāk nekā 260 miljoni cilvēku. Kognitīvi biheiviorālās terapijas psihoterapeite Maruta Freimane stāstījusi, ka depresija ir noskaņojuma traucējums, kurš ietekmē ne tikai garastāvokli, bet arī veidu, kā cilvēki domā un uzvedas. Depresijai ir raksturīgs pazemināts enerģijas līmenis, motivācijas un intereses zudums, arī par tādām lietām, kas agrāk ir patikušas. Speciāliste uzsver, ka depresija ir klīniska diagnoze.

Vairāk par depresiju uzzini te.

Pankreatīts vai reimatoīdais artrīts


Foto: Shutterstock
Pankreatīts jeb aizkuņģa dziedzera iekaisuma slimība arī ir viens no iemesliem, kāpēc neizskaidrojama iemesla dēļ ātri var samazināties svars pat tad, ja ikdienā tiek uzņemts normāls uzturs. Tas tāpēc, ka iekaisuma dēļ ķermenis neražo pietiekami daudz fermentu, lai spētu pareizi sagremot uzņemto pārtiku. Tāpat, ja tev ir aizdomas par pankreatītu, vari mēģināt novērot citus simptomus kā sāpes vēderā, izkārnījumu krāsas maiņu, caureju vai nelabumu.

Arī reimatoīdais artrīts ir viens no iemesliem, kāpēc iespējams novērot neizskaidrojamu svara zudumu. Tas ir stāvoklis, kad imūnsistēma kļūdas dēļ uzbrūk veselajiem audiem, kā rezultātā organismā var parādīties dažādas infekcijas, kas var izraisīt svara zudumu. Piemēram, reimatoīdais artrīts var izraisīt zarnu iekaisumu.

Cukura diabēts


Foto: Shutterstock
''Viņa'' savulaik rakstījusi, ka diabēts ir hroniska slimība, kuras galvenā pazīme ir neatbilstošas cukura (glikozes) līmeņa svārstības asinīs. Glikoze ir enerģijas avots mūsu ķermenī, tāpēc tā ir ļoti nepieciešama, bet tās pārstrādei nepieciešams insulīns. Veselam cilvēkam to ražo aizkuņģa dziedzeris, bet diabēta slimniekam tas jāpievada papildus.

Tāpat diabēta slimnieki iedalās divās grupās – pirmā un otrā tipa. Pirmās asociācijas, kas rodas, domājot par diabētu, parasti ir saistītas ar cilvēkiem gados, iespējamu lieko svaru un mazkustīgu dzīvesveidu, kas arī ir daži no otrā tipa diabēta cēloņiem. To, kā atpazīt cukura diabētu, uzzini šeit.

Kapola skaidro, ka agrīnā stadijā cukura diabēts var izraisīt svara zudumu. Tāpat par cukura diabētu var liecināt pastiprinātas slāpes un bieža urinēšana. Tas tāpēc, ka tavs ķermenis nespēj uzsūkt glikozi jeb cukurus, kas urinēšanas laikā tiek izvadīti no organisma, kas savukārt rada jaunas slāpes. Kā arī cukura diabēta slimniekiem organisms barības vielas mēdz aizņemties no muskuļos uzkrātajām, kas tikai veicina pēkšņu svara kritumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!