Foto: Privātā arhīva foto
Vai vēl atceraties satraucošo Covid-19 sākuma laiku, kad radinieki vispār nevarēja satikt reanimācijā esošu Covid-19 pacientu? Pateicoties Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas (LARA) rosinājumam, tika dota iespēja reanimācijas pacientiem sazināties ar tuviniekiem, izmantojot viedtālruņus. Šo un vēl citu pagājušā gada veikumu pacientu centrētas aprūpes ieviešanā dēļ LARA saņēmusi balvu "Gada notikums medicīnā 2021". Šīs organizācijas prezidente ir anestezioloģe, reanimatoloģe Iveta Golubovska.


Mūsu saruna par robiem medicīnā, ko atstājuši pandēmijas ierobežojumi, par iespēju atteikties no veltīgas ārstniecības, par brīvprātīgā darbu Tanzānijā, kurp ārste devās pati par saviem līdzekļiem.

Jums savā darbā ir bijušas dilemmas – glābt vai neglābt pacientu?

Mēs esam mazas slimnīcas reanimācija un cenšamies ārstēt visus saprāta robežās. Dilemmu īsti nav. Mēs ārstējam ļoti intensīvi, pacientus izglābjam grūtās situācijās, teiksim, lielā vecumā ar smagu sepsi, pēc tam viņi izrakstās no slimnīcas un dzīvo pilnvērtīgu dzīvi. Taču nelaime tāda, ka gados veci pacienti bieži nonāk sociālās aprūpes nodaļās vai centros, kur viņu mūžs ir ārkārtīgi īss – daļai ir ļoti mazs rehabilitācijas potenciāls, viņi nomirst tuvāko divu trīs nedēļu laikā. Mēs darām savu darbu ļoti godprātīgi, cenšamies glābt visus, bet šādiem pacientiem pēc tam vajag ļoti kvalitatīvu aprūpi, ko pašlaik diemžēl ne vienmēr varam nodrošināt. Sociālās aprūpes nodaļā var atrasties 60 klienti, uz kuriem varbūt ir tikai viens līdz divi aprūpes personāla cilvēki. Skaidrs, ka tad ne intensīva rehabilitācija, ne vertikalizācija, ne adekvāta barošana nenotiek.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!