Foto: Shutterstock
Nu jau pagātne ir tie laiki, kad jaundzimušajiem nabas saites atlieku nogrieza un nabas brūcīti ieteica "krāsot" ar briljantzaļo šķīdumu, tautā sauktu par "zeļonku". Šobrīd pasaulē atzīta ir sausā nabas saites kopšana. Ieklausīsimies Rīgas Dzemdību nama galvenajā neonatoloģē Inesē Bļodniecē, kas labi dzīstošu nabiņu iesaka tīrīt... ar neko vairāk kā ūdeni.

Stāsta Inese Bļodniece: "Nabas tīrīšanai īpaša rūpība jāpievērš pirmajās nedēļās, kamēr atkrīt nabassaites atlieka un nabas brūcīte pilnībā sadzīst. Nabassaites atlieka parasti nokrīt līdz desmitajai dzīves dienai. Kamēr tā vēl nav nokritusi, nabiņai jānodrošina pēc iespējas labāka gaisa piekļuve, un jāseko līdzi, lai tā nekļūtu mitra, tāpēc autiņbiksīšu malu priekšpusē ieteicams nolocīt. Vienu reizi dienā ieteicams nabiņu apmazgāt ar vārītu ūdeni un rūpīgi nosusināt.

Kad nabassaites atlieka nokrīt, brūcīte dažas dienas var nedaudz smērēties. Brūcīti arī tīra vienu reizi dienā ar ūdeni. Dezinficējošu šķīdumi nabas apstrādei lietojami tikai gadījumos, ja to iesaka ārsts. Tā gan vairs nebūs nabas kopšana, bet jau ārstēšana. Pie ārsta jāvēršas, ja nabas brūcīte asiņo, ja izdalījumi ir ilgstoši vai ar smaku, kā arī, ja parādās iekaisuma pazīmes – apsārtums ap nabas gredzenu.

Kāpēc nabas kopšanai nevajag lietot dezinfekcijas līdzekļus? Jo nabassaites atlieku dabīgi "apēd" mikrobi, kas dzīvo uz bērna ādas. Savukārt makrofāgi darbojas no "iekšpuses". Ja nabu tīra ar spirtu, normālā ādas mikroflora tiek nomākta – bet tieši tā palīdz nabiņai nokrist."

Ārste šaubās, vai kāds mūsdienās vēl iesakot briljantzaļo šķīdumu nabassaites kopšanai. Tas arī nav vajadzīgs gan jau minēto argumentu dēļ, gan arī tāpēc, ka zem zaļās krāsas nevar redzēt, kas īsti ar nabiņu notiek. Tas arī sausina ādu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!