Foto: Shutterstock
Nogurums bieži vien rodas, kad iepriekšējā vakarā kāda iemesla dēļ esam vēlu gājuši gulēt. Taču, iespējams, tu arī pēc pilnvērtīgas gulēšanas nākamajā dienā esi nogurusi, un tas turpinās jau ilgstoši. Ja dari visu, lai netraucētu sev izgulēties, bet tāpat jūties enerģijas izsmelta, iespējams, tā ir zīme, ka tev ir nopietnas veselības problēmas.

Tu pavisam noteikti neesi vienīgā, kas bieži vien izjūt nogurumu – katram no mums ikdiena ir pilna neskaitāmi daudz notikumu, kas izsūc enerģiju, tāpēc nogurums ir pavisam normāla blakusparādība. Taču, ja esi nogurusi katru dienu un pat tad, kad esi darījusi visu, lai tāda nebūtu, tas var liecināt par tādām nopietnām veselības problēmām kā anēmija, depresija, vairogdziedzera slimībām, 2. tipa cukura diabētu un citām.

  • Šeit lasi, kādi paradumi kaitē miega kvalitātei.


Lai tu neattaptos ārsta kabinetā brīdī, kad būs jau par vēlu izvairīties no kādas nopietnas saslimšanas un kad atliks vien sekot ārsta norādījumiem, lai pēc iespējas ātrāk atveseļotos, piedāvājam iepazīties ar portāla ''Prevention'' ekspertu izveidoto veselības problēmu sarakstu, kuru viens no noteicošajiem simptomiem ir nogurums.

Anēmija


Foto: Shutterstock
Sarkano asins šūnu galvenais uzdevums ir piegādāt skābekli audiem un šūnām. Taču cilvēkiem, kuriem ir anēmija, trūkst sarkano asins šūnu, kā rezultātā viņi jūtas noguruši. Savukārt anēmiju var izraisīt dzelzs un vitamīnu deficīts, asins zudums, iekšējā asiņošana vai hroniska slimība, piemēram, artrīts, vēzis vai nieru mazspēja, portālam ''Prevention'' skaidro medicīnas doktore un Kalifornijas universitātes laboratoriskās medicīnas profesore Lorensa Koraša.

Simptomi: Nemainīgs nogurums ir viens no galvenajiem simptomiem. Tāpat par anēmiju var liecināt liels nespēks, apgrūtināts miegs, nespēja koncentrēties, ātra sirdsdarbība, sāpes krūtīs un galvassāpes. Ja tev ir anēmija, pat kāpiens līdz otrajam stāvam vai nelielu distanču pievarēšana, ejot ar kājām, var atņemt visu enerģiju.

  • Šeit iepazīsties ar mazasinības jeb anēmijas pazīmēm, kurām bieži nepievēršam uzmanību.


Ārstēšana: Atceries, ka anēmija nav slimība, bet gan simptoms, kas liecina, ka tavs organisms sauc pēc palīdzības, tāpēc ārstēšana var atšķirties atkarībā no tā, kas ir anēmijas izraisītājs. Iespējams, tavam organismam vienkārši trūkst dzelzs, taču pirms spriedumu izdarīšanas konsultējies ar savu ārstu.

Vairogdziedzera slimības


Foto: Shutterstock

Brīdī, kad tava vairogdziedzera hormoni ir ārpus savas normas – ir par maz vai par daudz -, tu jūties enerģijas izsmelta. Vairogdziedzera hormoni rūpējas par to, lai tavs metabolisms jeb vielmaiņa tiktu kontrolēta, taču, ja to ir par daudz, vielmaiņa paātrinās, bet, ja par maz, tā palēninās.

Simptomi: Hipertireoze jeb vairogdziedzera pastiprināta darbība izraisa muskuļu nogurumu un vājumu, kurš vispirms novērojams augšstilbos un kā rezultātā braukšana ar velosipēdu vai kāpšana pa kāpnēm kļūst grūtāka. Tāpat par hipertireozi var liecināt neizskaidrojams svara zudums, sajūta, ka tev ir paaugstināta temperatūra, palēnināta sirdsdarbība, īsākas un retākas menstruācijas un pastiprinātas slāpes, portālam ''Prevention'' stāsta medicīnas doktors un Ņujorkas vairogdziedzera centra līdzdirektors Roberts Dž. Makkonels.

Hipotireoze izraisa nogurumu, nespēju koncentrēties un muskuļu sāpes pat pie mazas piepūles. Tāpat tās simptomi ir svara pieaugums šķidruma aiztures dēļ, aukstuma sajūta arī karstā laikā, smagas un biežas menstruācijas un aizcietējumi.

Ārstēšana: Vairogdziedzera slimību ārstēšana var būt dažāda, iespējams, tev būs jālieto medikamenti vai nepieciešama operācija. Taču sev piemērotāko atveseļošanās veidu tev norādīs ārsts.

2. tipa cukura diabēts


Foto: Shutterstock

2. tipa cukura diabēts ir viena no izplatītākajām slimībām visā pasaulē, kā arī daudzi, iespējams, nemaz nenojauš, ka ar to slimo. Cukurs, kuru arī saucam par glikozi, ir ķermeņa degviela, kas palīdz uzturēt tā darbību. Cilvēkiem, kas slimo ar 2. tipa cukura diabētu, nepareizas cukura lietošanas rezultātā asinīs var uzkrāties glikoze, kas noved pie spēku izsīkuma jeb noguruma, portālam ''Prevention'' skaidro Amerikas Diabēta asociācija.

Simptomi: Neskaitot nogurumu, kas pavada visas dienas garumā, par 2. tipa cukura diabētu var liecināt arī nerimstošas slāpes, bieža urinēšana, izsalkums, svara zudums, aizkaitināmība un neskaidra redze.

  • Šeit lasi, kā atpazīt cukura diabētu.

Ārstēšana: Tavs ārsts ir tas, kurš tev vislabāk spēs izskaidrot un ieteikt, kā kontrolēt savu uzturu, kādi medikamenti tev jādzer un vai tev ir nepieciešams papildus uzņemt insulīnu.

Depresija


Foto: Shutterstock

Depresija ir smaga slimība, kas ietekmē to, kā guļam, ēdam un jūtamies attiecībā gan pret sevi, gan citiem. Ja to laikus neatklājam vai neārstējam, depresija var ilgt ne tikai pāris nedēļas, bet arī mēnešus vai pat gadus.

Simptomi: Depresija visiem neizpaužas vienā veidā, taču visbiežāk tā var samazināt enerģijas daudzumu, izraisīt izmaiņas miega un ēšanas paradumos un radīt problēmas ar atmiņu un koncentrācijas spējām. Tāpat tās dēļ tu vari justies bezpalīdzīgs, nenozīmīgs un vispārīgi negatīvi noskaņots.

  • Šeit iepazīsties ar pazīmēm, kas liecina, ka esi uz depresijas sliekšņa.


Ārstēšana: Šo mentālo slimību nav iespējams konstatēt, veicot asins analīzes vai ko citu, kas palīdz citu slimību diagnosticēšanā. Taču to iespējams konstatēt, uzdodot pacientam dažādus jautājumus, kas saistīti ar šādām tēmām, simptomiem – vainas apziņa, pārāk daudz vai pārāk maz miega, neārstējamas galvassāpes vai citas hroniskas sāpes, domas par nāvi vai pašnāvību u.c. Ja tev atbilst kaut kas no minētā, tavs ārsts vislabāk spēs tev ieteikt medikamentus un/vai terapiju, kas varētu palīdzēt.

Hronisks nogurums


Foto: Shutterstock

Cilvēki, kas cieš no hroniskā noguruma sindroma, jūtas pārāk noguruši, lai veiktu ikdienas darbus, un ļoti ātri ir enerģijas iztukšoti pat pēc minimālas piepūles.

Simptomi: Citi hroniskā noguruma simptomi sevī iekļauj galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, jutīgus limfmezglus un nespēju koncentrēties. Svarīgi zināt, ka hroniskā noguruma sindromam joprojām tiek meklēts cēlonis.

Ārstēšana: Tā kā šim sindromam vēl nav atrasts iespējamais cēlonis, tam nav arī viena medicīniski izstrādāta un apstiprināta ārstēšanas veida. Taču to ārstēt var palīdzēt antidepresanti, sarunu terapija, atbalsta grupas vai pašaprūpe. Bet pirms ķeries klāt ārstēšanai, konsultējies ar speciālistu.

  • Šeit iepazīsties ar knifiem, kas var palīdzēt mazināt hronisku nogurumu.

Miega apnoja


Foto: Shutterstock

Ja pamosties nogurusi, neskatoties uz to, cik maz vai ilgi esi gulējis, iespējams, tev ir miega apnoja. Viens no tās simptomiem ir elpošanas pārtraukumi miega laikā. Savukārt tās slimniekiem šie pārtraukumi var ilgt pat desmit vai vairāk sekundes, kas neļauj smadzenēm ieslīgt dziļā miegā, portālam ''Prevention'' skaidro medicīnas doktore un Noksvilas Baptistu miega institūta direktore Rozanna B. Bārkere.

Simptomi: Par miega apnoju nereti signalizē krākšana, kurai nākamās dienas rītā seko nogurums. Tā kā šī slimība var novest pie sirds slimībām, paaugstināta asinsspiediena, diabēta un triekas, ir svarīgi pārbaudīties un to konstatēt laikus.

Ārstēšana: Pirmais ārstēšanas solis ir liekā svara samazināšana, ja tas ir nepieciešams, izvairīšanās no alkohola un miega līdzekļu lietošana. Ja neviens no šiem slimības mazinātājiem nepalīdz, tad nākamais solis ir CPAP aparāta lietošana, kas rada patstāvīgu spiedienu elpceļos.

B12 vitamīna deficīts vai nepietiekamība


Foto: Shutterstock

Pietiekams B12 vitamīna daudzums ir svarīgs smadzeņu veselībai, imūnsistēmai un vielmaiņai. Taču, paliekot vecākiem, spēja absorbēt vitamīnu samazinās, un viena no pirmajām tā deficīta pazīmēm ir nogurums.

Simptomi: Par B12 vitamīna deficītu vai nepietiekamību var liecināt ne tikai nogurums, bet arī roku un kāju tirpšana, atmiņas zudumi, reibonis, nemiers un redzes problēmas.

Ārstēšana: Lai noteiktu vitamīna trūkumu, tev būs jāveic asins analīzes, pēc kurām savukārt būs iespējams noteikt tev piemērotāko ārstēšanu. Iespējams, tev tiks izstrādāta īpaša diēta, kuras pamatā būs produkti, kas satur B12 vitamīnu, vai tas tev būs jāuzņem kā uztura bagātinātājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!