Foto: Shutterstock
Lielākās vai mazākās devās alkohols ir daudzu cilvēku ikdienas sastāvdaļa. Glāze vīna vai alus pie vakariņām, pāris kokteiļi ballītē vai šampanietis, svinot kāzas vai sagaidot Jauno gadu. Tas viss ir alkohola lietošana. Vai vari iedomāties dzīvi pilnībā bez grādīgajiem dzērieniem? Veselības centra "Vivendi" narkoloģe Ilze Maksima norāda, ka tieši tas ir normālais stāvoklis, jo cilvēks taču piedzimst skaidrā.

Alkohola lietošanu arī nelielos daudzumos ar veselību saistīt nevajadzētu, norāda speciāliste. Lai arī mēdz sacīt, ka ikvienas zāles var būt inde un ikviena inde var būt zāles, alkoholam veselību veicinošas īpašības bieži piedēvē nevietā. Pasaules Veselības organizācija par nekaitīgu atzīst vienu alkohola devu dienā, bet tas nebūt nenozīmē, ka tas ir veselīgi, turklāt šis daudzums nav piemērots visiem cilvēkiem.

Ilze Maksima norāda, ka cilvēkiem, kam ir paaugstināts alkohola atkarības risks, arī neliels grādīgo dzērienu daudzums var būt kaitīgs, tāpat alkohols nav ieteicams, lai risinātu kādas veselības problēmas, piemēram, cīnītos ar bezmiegu. Viņa arī norāda, ka piecas alkohola devas ir maksimālais pieļaujamais daudzums, ko cilvēks drīkst izdzert, bet tas nedrīkst notikt regulāri.

Saskaņā ar Atbildigi.lv apkopoto informāciju, dažādi alkoholiskie dzērieni, atkarībā no to tilpuma, satur šādu alkohola vienību jeb devu skaitu:

  • 1 glāzīte (30 g) degvīna = 1 deva
  • 1 glāzīte (50 g) liķiera = 1 deva
  • 1 glāze (150 g) sausā vīna = 1 deva
  • 1 pudele (0,5 l) gaišā alus = 1,5 devas
  • 1 pudele (0,5 l) tumšā alus = 2,5 devas
  • 1 pudele (0,7 l) sausā vīna = 6 devas
  • 1 pudele (0,5 l) liķiera = 10 devas
  • 1 pudele (0,5 l) degvīna = 15 devas
  • 1 pudele (0,7 l) degvīna = 20 devas

Alkohola nelietošana nav slimīga vai aplama, uzver speciāliste, piebilstot, ka cilvēks piedzimst skaidrā un tas ir viņa normālais stāvoklis – nelietot alkoholu. Ja kāds atsakās no alkohola, bet viņu mēģina pierunāt to lietot, tas norāda, ka problēmas ir cilvēkam, kas cenšas veicināt alkohola lietošanu, nevis tam, kas atsakās. Gadījumos, kad cilvēks bez alkohola lietošanas nespēj atbrīvoties, ir jāstrādā pie tā, lai tas būtu iespējams, nevis jāpaļaujas uz dzērienu iedarbību.

Iedvesmojoties no "Prevention", piedāvājam iepazīties ar vairākām lietām, kas notiks tad, kad tu pārstāsi lietot grādīgos dzērienus.

Uzlabosies tava miega kvalitāte

Foto: Shutterstock

Ir izpētīts, ka alkohola lietošana pirms miega palielina alfa viļņu aktivitāti tavās smadzenēs. Šī aktivitāte ir līdzīga tai, kas novērojama nomodā esošiem cilvēkiem. Tas nozīmē, ka alkohola lietošana pirms došanās gulēt ievērojami pasliktina miega kvalitāti un neļauj kārtīgi atpūsties.

Tāpat ir noskaidrots, ka alkohols var radīt maldīgu priekšstatu, ka tas miegu ietekmē pozitīvi, jo tas ļauj ātrāk un dziļāk iemigt. Šis efekts ir īslaicīgs, un, kad dziļā iemigšanas fāze ir beigusies, miegs ir trausls un nekvalitatīvs. Var jau būt, ka, iedzerot glāzi vīna vai kāda cita grādīga dzēriena, aizmigt ir vieglāk, bet no rīta noteikti labāk jutīsies, ja pirms gulētiešanas alkoholu nelietosi. Un atceries, ka tad, ja būsi izgulējusies, mainīsies tava dzīves kvalitāte – tev būs labāks garastāvoklis, būs vieglāk koncentrēsies un šķitīs, ka smadzenes darbojas ātrāk.

Arī "Web Md" autori uzsver, ka alkohols un kvalitatīvs nav savienojamas lietas. Jo vairāk alkohola cilvēks pirms došanās gulēt būs lietojis, jo sliktāka būs viņa miega kvalitāte. Jāpiebilst, ka alkohola lietošana, lai uzlabotu miega kvalitāti, ir ne vien neefektīva, bet arī bīstama, jo var veicināt atkarības veidošanos. Arī narkoloģe Ilze Maksima uzsver, ka alkoholu nedrīkst lietot, lai iemigtu, jo tā lietošana bezmiega gadījumā var beigties ar alkoholismu.

Tu nepārēdīsies vakariņu laikā un zaudēsi svaru

Foto: Shutterstock
Alkohols ir viens no lielākajiem apetītes veicinātājiem. Tas nozīmē, ka vīna glāze pie vakariņu šķīvja liek tev apēst krietni vairāk, nekā tev nepieciešams. Izpētīts, ka sievietes, izdzerot divas glāzes alkoholiska dzēriena, var apēst līdz pat 30 procentiem vairāk nekā parasti. Pat neliels alkohola daudzums cilvēka smadzenēs palielina noteiktu smadzeņu daļu jutību pret ēdiena smaržu, veicinot papildu kaloriju uzņemšanu.

Jāpiebilst, ka arī pašā alkoholā ir ne mazums kaloriju, tāpēc, ja pārtrauksi to lietot, ļoti iespējams, arī atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem kļūs daudz vienkāršāka.

Uztura speciāliste Jeļena Pavlova skaidro: "Tievētājiem neiesaka lietot alkoholu trīs iemeslu dēļ: pirmkārt, tās ir papildu kalorijas, otrkārt, alkohols palielina ēstgribu un, treškārt, tā ietekmē cilvēks atslābinās un mazāk sāk domāt par to, ko un cik daudz liek mutē".

Alkoholiskie dzērieni satur ļoti maz, bet visbiežāk apaļu nulli mikroelementu un citu vērtīgu vielu, tātad – gandrīz tikai tukšas kalorijas. Turklāt to alkoholā to ir diezgan daudz. "Stiprie dzērieni, kā degvīns, pretēji tautā izplatītam uzskatam, satur krietni vairāk kaloriju nekā vīns vai alus, ja salīdzina to daudzumu 100 gramos," norāda speciāliste. 100 grami alus satur aptuveni 40 kilokaloriju, tādā pašā daudzumā vīna ir 70 līdz 80 kilokaloriju, bet degvīna – aptuveni 250 kilokaloriju. Visvairāk kilokaloriju ir 100 gramos krējuma liķiera – aptuveni 340.

Vairāk par to, kā alkohols bendē tavu figūru un kā to nepieļaut, lasi šeit.

Tev var parādīties kāre uz saldumiem

Foto: Shutterstock
Cukurs palielina dopamīna daudzumu cilvēka organismā. Tā ir ķīmiska viela, kas liek izjust prieku un apmierinājumu. Arī alkohols veicina šīs vielas izdalīšanos. Tas nozīmē, ka, atsakoties no vienas lietas, kas liek pa tavām smadzenēm riņķot laimes sajūtu izraisošajai vielai, tu sniegsies pēc citas. Šāda organisma reakcija ir pilnīgi normāla. Neesi pārsteigta, ja pēc kāda našķa apēšanas tu jūti tādu pat saviļņojumu kā tad, ja iedzer glāzi alkohola.

Kārei pēc saldumiem ar laiku vajadzētu pāriet, norāda "Live Strong". Tomēr ir reizes, kad alkohola lietošanas vietā cilvēkam izveidojas psiholoģiska atkarība no saldumu ēšanas. Šī iemesla dēļ, cīnoties ar atkarību no alkohola, ir ļoti būtiski pievērst īpašu uzmanību tam, lai uzturs būtu sabalansēts un veselīgs. Savu vēlmju pārvarēšana un atturēšanās ne vien no alkohola, bet arī saldumiem ilgtermiņā uzlabos tavu pašsajūtu un palīdzēs saglabāt veselību.

Uzlabosies ādas stāvoklis

Foto: Shutterstock
Ja atteiksies no alkohola lietošanas, pietiks tikai ar dažām dienām, lai tava āda sāktu izskatīties labāk. Tu ne tikai redzēsi, bet arī jutīsi, ka tā ir labāk mitrināta. Tas skaidrojams ar to, ka alkohols veicina ķermeņa dehidrāciju, jo ir uzskatāms par urīndzenošu līdzekli. Alkohols samazina hormona, kas atbild par to, lai ķermenis nezaudētu pārāk daudz šķidruma, izdalīšanos.

Pārtraucot lietot alkoholu, uzlabosies arī tava sejas krāsa, būs vieglāk tikt galā ar blaugznām, kā arī var samazināties ekzēma.

Alkohols ir arī viena no vielām, kas rada nepatīkamu kosmētisko efektu, proti, liek ādai izskatīties vecākai, raksta "Vogue". Alkohols ne tikai padara ādu sausāku, kā rezultātā tā zaudē elastību, bet arī veicina iekaisuma veidošanos. Regulāra alkohola lietošana var likt tev izskatīties pat līdz 10 gadus vecākai.

Tev būs vairāk naudas

Foto: Shutterstock
Dzeršana nav lēts prieks, īpaši, ja esi izsmalcinātu vīnu vai citu dārgu dzērienu cienītāja. Velti laiku, lai izrēķinātu, cik daudz savu līdzekļu tu tērē alkoholam. Ierēķini gan tos dzērienus, ko pasūti kafejnīcās un bāros, gan tos, ko nopērc veikalā. Neaizmirsti pieskaitīt arī dzeramnaudas! Iespējams, ka šie skaitļi atvērs tev acis un motivēs ievērojami samazināt patērētā alkohola daudzumu.

Izmēģini pavisam vienkāršu veidu, lai atteikšanās no alkohola būtu vienkāršāka un tu varētu saprast, cik daudz naudas tam iztērē. Katru reizi, kad tev piedāvā iedzert un tu atsakies, iemet krājkasē vai pārskaiti uz īpaši izveidotu bankas kontu tik lielu naudas summu, cik tu parasti iztērētu šādā situācijā. Tā vari rīkoties arī katru reiz, kad pie vakariņām neiedzer glāzi vīna vai alus. Iespējams, ka ātri vien sakrāsi naudu sen kārotai lietai vai pat ceļojumam.

Tev var būt grūti uzturēties alkoholu lietotāju kompānijā

Foto: Shutterstock
Ja esi nolēmusi pavisam un uz visiem laikiem atteikties no alkohola lietošanas, ir jāsaprot, ka tas var nebūt tik vienkārši, kā sākumā var šķist. Tu noteikti piedzīvosi situācijas, kurās domāsi, ka atteikšanās no alkohola tev liek kaut ko zaudēt. Tas var būt grūti – redzēt, kā citi smejas un ballējas, bet tu nespēj atbrīvoties un iejusties, jo esi skaidrā.

Cilvēki ļoti bieži izmanto alkoholu, lai atbrīvotos un varētu izrādīt savas emocijas un jūtas. Pārstājot lietot alkoholu, cilvēks var justies nemierīgs un satraukts. Ilze Maksima norāda, ka cilvēkiem, kas nespēj atbrīvoties bez alkohola, ir nepieciešams celt savu pašapziņu, turklāt ir vērts ieguldīt laiku, lai tuvāk iepazītos ar cilvēkiem un izveidotu attiecības bez alkohola palīdzības.

Samazināsies risks saslimt ar vēzi

Foto: Shutterstock
Alkohola lietošana palielina risku saslimt ar vairākiem vēža veidiem, piemēram, mutes, aknu, krūšu, kā arī tievās un resnās zarnas vēzi. Jo vairāk tu dzer, jo vairāk tu palielini iespējamību, ka cietīsi no kādas šīm slimībām.

Zinātnieks un izgudrotājs Ivars Kalviņš norāda, ka pat 10 grami alkohola dienā sievietei par 7,2 procentiem palielina risku saslimt ar krūts vēzi. Savukārt tiem, kas lieto 50 gramus alkohola katru dienu, ir par aptuveni 12-20 procentiem augstāks zarnu vēža attīstības risks salīdzinājumā ar alkohola nelietotājiem. Regulāra alkohola lietošana palielina risku saslimt ar mutes, balsenes, barības vada, aknu un krūts vēzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!