Foto: Shutterstock

Kad katru rītu aiz loga viens pelēkais nomaina nākamo un saule šķiet tik sen nesatikta draudzene, ka pat īsti nezinātu, kā uzsākt sarunu, ļoti ticama ir vēlme vēl kādu lieku pusstundiņu pavārtīties mīkstajos pēļos. Noguruma iemesla galvenā sakne var slēpties 101 dažādā aspektā, no kuriem viens ir mūsu uzturs. Ja enerģijas līmenis pamatīgi krities un vienīgais, kas tur pie dzīvības, ir kārtējā kafijas krūze, sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča, "Instagram" konta "UzLabo" autore, iesaka veikt asinsanalīzes, tajās pievēršot uzmanību četriem galvenajiem faktoriem.

D vitamīns

Kā skaidro uztura speciāliste, tieši D ir viens no būtiskākajiem vitamīniem, kas atbild par enerģiju. Galvenais uzņemšanas veids ir saules gaisma, taču ar domām par saulainām vasaras dienām ziemas mēnešos vien nepietiks – tas jālieto papildus. Vēl vairāk, Latvijas iedzīvotājiem uztura bagātinātāju veidā D vitamīnu vajadzētu uzņemt visu cauru gadu, tā Zakarkeviča.

Tikpat svarīgi kā lietot D vitamīnu, ir arī to izvēlēties pareizajā devā, kas jāpielāgo gan svaram, gan arī jau esošajam vitamīna līmeni, taču nereti izvēlētās devas ir pārāk zemas, teic uztura speciāliste. Par adekvātu D vitamīna līmeni var uzskatīt tādu, kas svārstās no 50 līdz 70.

Pilna asins aina – feritīns, B12, folijskābe

Dzelzi uztura speciāliste salīdzina ar pastnieku, kurš audiem piegādā skābekli. Un, ja tā audos ir par maz, iespējams izjust nogurumu. Šī iemesla dēļ Zakarkeviča iesaka veikt pilnu asins ainu, pievēršot uzmanību feritīnam jeb dzelzs rezervēm. Jāpiebilst gan, ka reizēm pie vainas var būt arī citi vitamīni, "pastnieka palīgi" – B12 un folijskābe, kas nozīmē, ka arī tos ieteicams pārbaudīt.

Vairogdziedzeris – TSH, FT3, FT4

Kad runa ir par vairogdziedzeri un tā darbību, visbiežāk tiek piesaukti vielmaiņas un svara jautājumi, taču tā ietekme uz cilvēka organismu ir daudz plašāka. Uztura speciāliste atklāj, ka pasliktinātas vairogdziedzera darbības gadījumos var būt novērojams pat ļoti izteikts nogurums, un tas nozīmē, ka asins analīzēs jāvērš uzmanība tādiem rādītājiem kā FT3 un FT4.

Cukura vielmaiņa – glukoze, glikētais hemoglobīns, insulīns, insulīna rezistence

Lai arī cik ironiski tas nebūtu, cukurs ir cilvēka galvenais enerģijas avots, taču, ja tā līmenis asinīs ir nestabils un daudz lēkā, ļoti iespējams, ka jutīsies kā visu dienu nolēkājis pa batutu, proti, noguris. Īpaši izteikti tas būs gadījumos, ja cilvēkam ir cukura vielmaiņas problēmas.

Kāda īsti ir situācija tavā organismā, parādīs asinsanalīzes, precīzāk – glikētais hemoglobīns, glikoze, insulīns, insulīna rezistence. Taču ļoti svarīgi paturēt prātā – pat ja analīzes būs labas, straujas cukura svārstības ietekmē ikvienu no mums, tāpēc brokastis, kurās ir tikai veselīgās auzu pārslas ar ievārījumu, nav labākā opcija. Lai cukuru stabilizētu, liec maltītei klāt olbaltumvielas, taukus, šķiedrvielas, iesaka Zakarkeviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!