Foto: Shutterstock
Rudens daudziem ir emocionāli ļoti grūts dzīves periods. Pēc aizraujošās un notikumiem bagātās vasaras pienācis laiks, kuru vairāk pavadām mājās – ar sevi un savām domām. Garlaicība, vientulība un arī trauksmes sajūta var mudināt roku biežāk pastiept grādīgās dziras virzienā, saredzot to kā risinājumu vienmuļo sajūtu aizgaiņāšanai.

Neregulāra alkohola lietošana, piemēram, svinību laikā pacelts tosts vai vienkārši viena kokteiļa izdzeršana satiekoties draugu lokā, nav nekas slikts, taču, lietojot alkoholu regulāri, turklāt lielos apmēros, mēs organismam tīši kaitējam. Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) ir izveidojuši informatīvu materiālu par to, kā alkohols ietekmē cilvēka organismu, norādot, ka alkohola lietošana ir cēlonis vairāk nekā 60 dažādām hroniskām slimībām un akūtiem stāvokļiem.

Ja tu saproti, ka tavas attiecības ar alkoholu nav veselīgas, un tev nepieciešams iegansts, lai beidzot samazinātu alkohola patēriņu, ir laiks pievienoties akcijai "Sober October", kuras ietvaros vienu mēnesi jāatsakās no jebkādu alkoholisko dzērienu lietošanas. Iespējams, šis izaicinājums var būt tavs pirmais solis uz pārmaiņām!

Idejas aizsākumi

"Sober October" tradīcija aizsākās 2014. gadā kā labdarības kampaņa Lielbritānijā, ko rīko Makmilana Vēža atbalsta biedrība, lai sniegtu finansiālu atbalstu, uzlabotu dzīves līmeni un ārstniecības resursu pieejamību cilvēkiem, kuriem diagnosticēts vēzis.

Šīs kampaņas galvenais mērķis ir finansiālu līdzekļu vākšana, lai palīdzētu līdzcilvēkiem, taču tai pat laikā ikvienam, kas iesaistās akcijā, tiek uzsvērta nepieciešamība pārbaudīt savas attiecības ar alkoholu. Pēdējo gadu laikā "Sober October" ir kļuvis populāru par kustību visā pasaulē, norāda "Healthline".

Kādi ir noteikumi?


Galvenais noteikums ir pavisam vienkāršs – 31 dienu jeb veselu mēnesi atturēties no jebkāda alkohola lietošanas, vēsta portāls "Delish". Ja vēlies pievienoties Makmilana Vēža atbalsta biedrības izaicinājumam, kura mērķis ir ziedojumu vākšana, lai atbalstītu vēža pacientus, tev ir iespējams pieteikties 14, 21 vai 31 dienas ilgajam izaicinājumam. Tātad – vēl var pieteikties!

Ja šī mēneša laikā tavos plānos ietilpst kādas svinības, piemēram, draugu kāzas vai vecmammas apaļā jubileja, kuru laikā nevari atturēties no tosta pacelšanas, biedrība piedāvā "pievērt acis" tavām vienas dienas izdarībām par 18 eiro ziedojumu. Mēnesi atturoties no alkoholiskajiem dzērieniem, vari pamainīt savus ieradumus, un tā vietā, lai piektdienas vakaros dotos uz bāru, izvēlies doties pastaigā, sarīko filmu vakarus saviem draugiem, vai arī, ja tomēr vēlies doties uz bāru, kokteiļu vietā vienkārši izvēlies dzert veselīgus dzērienus.

Neatkarīgi no tā, vai meties šajā izaicinājumu, lai finansiāli palīdzētu citiem, galvenais, lai mēneša laikā, atturoties no alkohola lietošanas, tu iedziļinātos tajā, kāda patiesībā ir alkohola ietekme uz tavu dzīvi. Cilvēkiem, kuri neapzināti ir pakļauti alkohola atkarības varai, piedalīšanās izaicinājumā var palielināt izpratni par sekām un palīdzēt spert pirmos soļus pārmaiņu veikšanā.

Mēnesis atturībā – veselība gavilēs


Papildus tam, ka mēneša laikā varēsi apdomāt un izanalizēt savas attiecības ar alkoholu, atturēšanās no grādīgo dzērienu lietošanas sniegs arī citas priekšrocības. Viena no tām – nebūs jāmokās ar paģirām! Tomēr svarīgi atcerēties, ka regulāra un pārmērīga alkohola lietošana mūsu veselību ietekmē daudzos veidos. VM un SPKC atgādina, ka alkohols nelabvēlīgi ietekmē:

  • Nervu sistēmu;
  • Elpošanas orgānu sistēmu;
  • Aknu veselību;
  • Nieru veselību;
  • Kuņģa un zarnu traktu.

Tāpat tiek ziņots, ka pārmērīga alkohola lietošana ir lielākais noteicošais faktors neiropsihisko saslimšanu izraisīšanā, tā saistāma arī ar vairākām infekcijas slimībām (HIV/AIDS, tuberkuloze, STS), alkohola lietošana izsauc reproduktīvo funkciju pasliktināšanos gan vīriešiem, gan sievietēm, kā arī – alkohola lietošana ir riska faktors traumatismam, ceļa satiksmes negadījumiem, vardarbībai, noslīkšanai un pašnāvībām.

Jau pēc viena mēneša atturēšanās ir iespējams pamanīt pozitīvas pārmaiņas – tev būs vairāk enerģijas, spēsi labāk izgulēties, uzlabosies tavas koncentrēšanās spējas, pazemināsies holesterīna līmenis, būs lielāka kontrole pār emocijām un mazāka uzbudināmība, nemiers.

Iesaisti ģimeni un draugus


Nebaidies ar savu plānu padalīties arī ar ģimenes locekļiem un draugiem. Šie ir vien pāris iemesli, kādēļ izaicinājumā iesaistīt arī savus līdzcilvēkus:

  • Dalīšanās savos plānos ar citiem var motivēt tevi pieturēties pie mērķa. Mirkļos, kad cilvēki jautās, kā veicas ar izaicinājuma noteikumu ievērošanu, varēsi lepni atbildēt: "Lieliski!"
  • Tava apņemšanās var motivēt arī citus. Jebkurš cilvēks (pat ja alkohola patēriņš mēneša laikā ir mazs) var gūt labumu, vienu mēnesi izvairoties no grādīgo dzērienu iedzeršanas, tādējādi apzinoties savus iepriekšējos alkohola lietošanas paradumus.
  • Iespējams satikt domubiedrus. Komunikācija un biedrošanās ar citiem cilvēkiem, kuri arī vēlas mainīt savus nelāgos paradumus, var būt lielisks veids, kā vēl vairāk stiprināt apņēmību.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!