Foto: Shutterstock
Aknas ir viens no noslogotākajiem un lielākajiem cilvēka orgāniem. Aknas darbojas bez pārtraukuma un spēj sevi attīrīt. Tomēr ir reizes, kad cilvēka ieradumi, alkohola atkarība vai slimības būtiski ietekmē šī orgāna darbību un veselību. Ikdienā ir būtiski ne tikai rūpēties par savu veselību, bet arī spēt noteikt, kad radušās problēmas.

"Var teikt, ka aknas ir nemitīgā rosībā jau pirms cilvēka dzimšanas līdz pat brīdim, kad dzīve beidzas, tāpēc pret tām jāizturas ar īpašu pietāti," savulaik sacījis asociētais profesors, hepatologs un infektologs Jāzeps Keišs.

Rūpējoties par savu veselību, ir būtiski sekot līdzi, vai ar to viss ir kārtībā, un nepieciešamības gadījumā laikus vērsties pie speciālista. Iedvesmojoties no "Prevention" un "Medical Daily", piedāvājam iepazīties ar vairākām pazīmēs, kas var liecināt – tavas aknas nav veselas. Protams, paturi prātā, ka, lai arī šīs pazīmes ignorēt nevajadzētu, tev nevajadzētu nodarboties arī ar diagnozes uzstādīšanu. Ja tev ir sūdzības par veselības stāvokli, vērsies pie ārsta, kas veiks rūpīgākas pārbaudes un palīdzēs noteikt cēloni, kā arī atrast piemērotāko risinājumu.

Dzeltenīga āda un acu baltumi


Foto: Shutterstock
Dzeltenīga āda un acu baltumi ir viena no zināmākajām pazīmēm, ko parasti saista ar aknu darbības traucējumiem. Tas patiešām arī var liecināt, ka šis orgāns nedarbojas, kā nākas. Noārdoties vecajām asins šūnām, veidojas bilirubīns, kas ir dzeltenīgā krāsā. Ja aknas ir veselas, tās bez problēmām veic tā pārstrādi. Ja orgāns tomēr nedarbojas, kā nākas, tas netiek pietiekami izvadīts, tāpēc āda un acu baltumi var iekrāsoties dzeltenīgā krāsā.

Dzeltenīgs ādas tonis un acu baltumi var liecināt arī par citām kaitēm, tāpēc noteikti konsultējies ar ārstu. Ja problēma ir ar aknu veselību, tad dzeltenu ādas toni un acu baltumus var izraisīt tādas slimības kā C hepatīts un vēzis, kā arī pārmērīga alkohola lietošana, noteikta veida narkotikas un dažādas toksiskas vielas.

Jāpiebilst, ka tad, ja aknas nedarbojas, kā nākas, mainīties var arī izkārnījumu un urīna krāsa. Parasti šādos gadījumos urīns kļūst tumšāks, bet izkārnījumi – gaišāki.

Zilumi un uztūkums


Foto: Shutterstock
Par aknu darbības traucējumiem var liecināt arī pastiprināta zilumu veidošanās. Vai esi ievērojusi, ka pēdējā laikā zilumi tev veidojas neparasti viegli un tie nepazūd tik ātri kā ierasts? Jebkurā gadījumā tā ir nopietna problēma, kuras dēļ būtu vērts vērsties pie speciālista. Īpaši, ja zilumi nav vienīgās izmaiņas tavā veselībā un labsajūtā.

Viens no iemesliem tam, ka pastiprināti veidojas zilumi, var būt aknu darbības traucējumi, proti, tās ir palēninājušas vai vispār pārtraukušas izstrādāt olbaltumvielu, kas nepieciešama asins recēšanai. Turklāt tas nav vienīgais veids, kā aknu darbība ir saistīta ar asins recēšanu. Par problēmām liecina ne tikai pastiprināta zilumu veidošanās, bet arī tumši zirnekļveidīgi laukumi uz ādas, ko parasti novēro uz krūtīm un rumpja.

Ja aknām radušies darbības traucējumi, tad var tikt kavēta arī ūdens izvadīšana no organisma. Tas nozīmē, ka veidojas uztūkums kājās un vēdera daļā.

Sāpes vēderā un locītavās


Foto: Shutterstock
Sāpes ir simptoms, ko nekad nevajadzētu ignorēt. Tās vienmēr liecina par veselības problēmām. Nepatīkamās sajūtas var liecināt arī par to, ka pasliktinājusies aknu veselība. Piemēram, sāpes vēdera augšdaļā labajā pusē var norādīt uz problēmām tieši ar šo orgānu. Aknu apjomīgākā daļa atrodas tieši labajā pusē, tāpēc par orgāna iekaisumu vai cita veida bojājumiem var liecināt sāpes šajā vietā.

Tāpat par aknu slimībām var lietot artrītam raksturīgas sāpes locītavās, slikta dūša, vājums vai pat apetītes zudums. Šādi simptomi var raksturot autoimūno hepatītu. Tas nozīmē, ka imūnsistēma kļūdaini uzbrūk aknu šūnām un audiem. Šī slimība sievietes skar biežāk nekā vīriešus.

Vēlīni simptomi: muskuļu zudums un apjukums


Foto: Shutterstock
Par aknu problēmām var liecināt arī tādi šķietami nesaistīti simptomi, kā muskuļu masas samazināšanās un apjukums. Tiesa, šie simptomi ir raksturīgi gadījumiem, kad aknas jau ir nopietni bojātas. To veicina šķidrumu apmaiņas problēmas organismā. Protams, pirms šī simptoma cilvēks būs piedzīvojis virkni citu sūdzību, kuru dēļ būtu bijis jāvēršas pie ārsta.

Slimas aknas var novest pie vara uzkrāšanās asinīs un smadzenēs. Tas var izraisīt apjukumu un traucējumus, kas atgādina Alcheimera slimību. Tomēr arī šajā gadījumā paturi prātā, ka šāda pazīme var liecināt par ļoti nopietniem aknu bojājumiem un pati par sevi, ja netiek piedzīvoti arī citi simptomi, noteikti neliecina par aknu darbības traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!