Foto: Shutterstock

Mūsdienās neskaitāmas stundas pavadām pie viedtālruņu displejiem, spēlējot dažādas spēles un skatoties video, kas ilgtermiņā var radīt negatīvu ietekmi uz veselību. Tomēr gudrais telefons ar noteiktu mobilo lietotņu komplektu var kļūt arī par labu medicīnisko aksesuāru, stāsta biznesa tehnoloģiju platformas "BiSmart" pārstāve Tija Ezeriņa.

Tirgū ir pieejamas dažādas bezmaksas un "premium" klases lietotnes, no kurām daļa ļauj labāk orientēties medikamentos, bet citas – pēc simptomiem noteikt, kāda slimība tev varētu būt, vai būt gatavam sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

"Tehnoloģiju loma mūsdienu cilvēka dzīvē nenoliedzami pieaug – tās ne vien atvieglo dažādus ikdienas darbus, piedāvā nebijušus izklaides un saziņas veidus, bet arī rada jaunas iespējas veselības aprūpes nozarē," stāsta "Latvijas Mobilā telefona" Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš.

Pēc viņa teiktā, medicīniskās lietotnes un viedpalīgi ir ērts risinājums, kā regulāri uzraudzīt, piemēram, glikozes līmeni diabēta pacientu asinīs, izmērīt asinsspiedienu, neapmeklējot ārstu, vai pārliecināties, ka fizioterapeita ieteiktie vingrinājumi tiek izpildīti pareizi. Turklāt šīs lietotnes ļauj apkopot un uzkrāt veikto mērījumu rezultātus, kas palīdz gan ārstam, gan pacientam precīzāk novērtēt vispārējo veselības stāvokli un jau preventīvi to uzlabot.

Lūk, piecas lietotnes, kuras var izrādīties noderīgas dažādās dzīves situācijās, kas saistītas ar veselību!

"Micromedex"

Šī ir vienkārša lietotne, kura ļauj pareizi dozēt medikamentus atbilstoši ieteicamajām devām. Lietotnē tu vari sameklēt konkrēta medikamenta nosaukumu un uzzināt, kā tas būtu jālieto, kā arī uzzināt par iespējamām blakusparādībām.

Turklāt tu vari meklēt ieteicamās zāles pēc slimības nosaukuma, kas tev ļaus pašam atrisināt vienkāršākas veselības problēmas, sākot no parasta drudža līdz pat parazītu kontrolei.

Vairāk par aplikāciju uzzini šeit.

"Red Cross First Aid"

Mēs bieži nezinām, ko darīt, ja notiek kāds negadījums. Šī lietotne sniedz vienkāršus ieteikumus, kuros soli pa solim aprakstīts, kādas darbības ir jāveic, ja ir jāsniedz pirmā palīdzība, sākot no astmas lēkmes līdz lauztiem kauliem. Lietotnē pieejami arī informatīvi un drošības ieteikumi attiecībā uz rīcību dabas katastrofu gadījumos.

Vairāk par aplikāciju uzzini šeit.

"SkinVision"

Ādas vēzis ir viens no izplatītākajiem vēžu veidiem pasaulē. Izmēģini šo lietotni, kas nosaka, vai aizdomīga dzimumzīme ir bīstama, vadoties pēc tevis uzņemtā fotoattēla. Lietotne arī izvērtēs tavu ādas tipu un izveidos riska profilu. Gala spriedumu par dzimumzīmīti gan uztici īstam ārstam.

Vairāk par aplikāciju uzzini šeit.

"Doctor on Demand"

Ja vēlies, lai ķirurgs, pediatrs, psihologs vai kāds cits ārsts būtu tev pieejams jebkurā brīdī, "Doctor on Demand" ir domāts tev! Šī ērtā lietotne ļauj nekavējoties sazināties ar licencētiem profesionāļiem ar videočata un audio zvanu palīdzību. Tādējādi tu vari saņemt mediķu rekomendācijas un ieteikumus, pastāstot par saviem konkrētajiem slimības simptomiem, neizejot no mājas. Konsultācijas gan pieejamas tikai angļu valodā un ir maksas.

Vairāk par aplikāciju uzzini šeit.

"UpToDate"

Ikvienam, kas studē medicīnu, strādā šajā nozarē vai vienkārši interesējas par jaunumiem medicīnā, šī lietotne ir lielisks veids, kā uzzināt plašu informāciju par sasniegumiem medicīnā un jaunākās ziņas. Sadaļā "What's New" tu vari aplūkot publikāciju virsrakstus vai arī meklēt materiālus par konkrētām tēmām. Līdztekus publikācijām "UpToDate" piedāvā medicīnisku procedūru video rullīšus un ļauj nosūtīt uz e-pastu vai pievienot grāmatzīmēm jebkuru lappusi, lai apspriestu tās saturu ar kolēģi vai saglabātu turpmākai zināšanai.

Vairāk par aplikāciju uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!