Foto: PantherMedia/Scanpix
Vēders ir problēmzona ļoti daudzām sievietēm un arī vīriešiem. Atbrīvošanās no "riepiņas" var būt ārkārtīgi sarežģīts uzdevums. Tauciņu veidošanos uz vēdera ietekmē ļoti dažādi faktori, tāpēc ar pareizu uzturu un fiziskajām aktivitātēm, kas mērķa sasniegšanai, nenoliedzami, ir ļoti svarīgi, var arī nepietikt.

Tava vidukļa apkārtmēru var ietekmēt stress un dažādi satraukumi, turklāt nereti gadās, ka viduklis nebūt nav tik slaids, kā gribētos, bet tauku šajā zonā praktiski nav. Iespaidu, ka esi apaļīga rada arī vēdera uzpūšanās. Iedvesmojoties no "Women's Health", piedāvājam iepazīties piecām kļūdām, kas traucē iegūt vidukli, par kādu sapņo.

Tu esi ļoti satraukta un nervoza

Foto: Shutterstock
Lieki satraukumi un stress nenāk par labu ne tavai garīgajai veselībai, ne arī vidukļa līnijai. Ar stresu saistīti hormoni palielina ķermeņa spēju uzkrāt tauciņus tieši vidukļa apvidū. Ja dzīvosi nepārtrauktā stresā un uzņemsi vairāk kaloriju nekā patērē, liekie tauki pazudīs no citām ķermeņa daļām, bet ne no vidukļa. Sievietēm, kas ikdienā bieži cieš no stresa, nereti vidukļa zonā ir palielināts tauku daudzums pat tad, ja viņu ķermeņa masas indekss ir salīdzinoši zems.

Tas nozīmē, ka, ja vēlies iegūt slaidu vidukli, ir pēdējais brīdis samazināt stresu savā ikdienā. To paveikt var dažādos veidos, bet pats galvenais ir sakārtot savu dzīvi tā, lai neparedzētas situācijas nespētu to sagraut un pilnībā pārraut ikdienas ritējumu. Palīdzēs arī daži ieteikumi par to, ko iespējams darīt brīvdienā, lai labāk atpūstos un jauno darba nedēļu iesāktu ar enerģiju, bez liekiem satraukumiem un bailēm, ka tā varētu atnest kaut ko sliktu un nepatīkamu. Ja nekas neizdodas, varbūt ir pienācis laiks ieviest nelielas izmaiņas ēdienkartē, jo arī tas palīdz mazināt satraukumu. Vairāk par to, kā kontrolēt un samazināt stresu, tu vari lasīt šeit, bet par dažādiem augiem un dārzeņiem, kas mazinās uztraukumus, lasi šeit.

Tu pārspīlē ar vēderpreses vingrinājumiem

Foto: Shutterstock
Iegaumē reizi par visām reizēm – atsevišķa noteiktu daļu trenēšana ir bezjēdzīga. Presītes vingrinājumi pilnīgi noteikti stiprinās vēdera muskulatūru, bet negaidi, ka tie palīdzēs sadedzināt tauciņus. Tas nenotiks! Centies izvēlēties vingrinājumus, kas trenē visu ķermeni un palīdz atbrīvoties no tauciņiem arī citās zonās – jo vairāk muskuļu nodarbināsi, jo vairāk kaloriju sadedzināsi un mērķis par slaido vidukli būs sasniedzamāks.

Nākamreiz, kad mēģini sev iestāstīt, ka visa ķermeņa trenēšanai tev nepietiek laika, ieskaties šajā rakstā par vingrojumu kompleksu lieko tauciņu rucināšanai. Visa ķermeņa nodarbināšanai vajadzēs tikai piecas minūtes un tas patiesi palīdzēs dedzināt kalorijas. Ja liekie kilogrami tev nav problēma, bet vēlies, lai tavs vēders vienkārši būtu stigrāks un pievilcīgāks, šeit ir aprakstīti septiņi efektīvi vingrojumi stingras vēderpreses iegūšanai.

Tu ēd ļoti daudz pusfabrikātu un iepriekš apstrādātu produktu

Foto: Shutterstock
Ja tavā uzturā ir daudz fruktozes, kas ir daudzu iepriekš apstrādātu pārtikas produktu sastāvā un pusfabrikātos, risks, ka tavs viduklis būs apslēpts taukos, ir ļoti liels. Tas skaidrojams ar to, ka cilvēka organisms fruktozi pārstrādā citādāk nekā lielu daļu citu cukuru. Protams, arī augļi satur fruktozi, bet, ja vien tu neapēd desmitiem banānu katru dienu, tad to daudzuma samazināšana ēdienkartē nepalīdzēs atbrīvoties no liekā svara.

Izvairies no iepriekš pārstrādātiem produktiem un pusfabrikātiem, jo tajos ir vesels lērums citu tavam organismam nevajadzīgu vielu. "Authority Nutrition" skaidro, ka liekais svars un cilvēku aptaukošanās ir problēma, kas mūsdienās kļūst arvien aktuālāka. Viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina pieņemšanos svarā, ir paradumu maiņa, proti, cilvēki, arvien biežāk ēd ārpus mājām, turklāt arī veikalos iegādāto produktu klāsts ir mainījies – arvien populārāki kļūst dažādi iepriekš pārstrādāti produkti un pusfabrikāti.

Tu centies atbrīvoties no taukiem, kuru tev nemaz nav

Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti, kad cilvēki sūdzas par sava vidukļa apkārtmēriem, tam nav nekāda sakara ar taukiem vai lieko svaru. Hroniska vēdera uzpūšanās, kas liek justies apaļai un var apgrūtināt iespīlēšanos ne tikai pašās šaurākajās biksēs. Uzpūšanos var veicināt arī celiakija, laktozes nepanesība, kā arī citas veselības problēmas.

Jau rakstījām, ka pirmais solis, lai izvairītos no vēdera uzpūšanās, ir atteikšanās no produktiem, pret ko tev ir alerģija un ko tavs organisms nepanes. Palīdzēs arī tas, ja regulāri pietiekamā daudzumā uzņemsi šķiedrvielas. Atceries, ka vēdera uzpūšanos veicina arī ēšana steigā un citi faktori, par ko vairāk vari lasīt šeit.

Tu ēd par maz olbaltumvielu

Foto: Shutterstock
Jau rakstījām, ka olbaltumvielas ir ļoti nozīmīgas dažādu organisma funkciju veikšanai. Tās noderēs arī cilvēkiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem tauciņiem, jo palīdz audzēt muskuļus, bet samazināt tauciņu daudzumu.

Būtiski, ka uzņemt olbaltumvielas var ar ļoti dažādu produktu palīdzību – tās atrodamas gan augu, gan dzīvnieku valsts produktos. Olbaltumvielām bagāta ir vistas gaļa, pākšaugi, mandeles rieksti, olas, biezpiens, grieķu jogurts, piens, liesa liellopa gaļa, tuncis, zivis, garneles un daudzi citu produkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!