Foto: DELFI
Vairums no mums tik neiztrūkstošo un funkcionālo stila aksesuāru – rokassomiņu uzskata par veselībai nekaitīgu, neraugoties uz pētījumiem, kuros pierādīta tās bīstamība neskaitāmo mikrobu dēļ. Dienas laikā, viesojoties visdažādākajās vietās, uz somiņas nonāk baktērijas, kas satur gan fekāliju paliekas, gan iespējamus vēdera vīrusu ierosinātājus. Tiesa, arī tās iekšienē paslēpusies īsta mikrobu paradīze, tiem koncentrējoties uz somā esošajām lietām, un tās apkopojis arī portāls "Realbuzz" .

Ūdens pudeles

Daudzas sievietes ikdienā nēsā līdzi ūdens pudeli, lai apgādātu organismu ar tam nepieciešamo šķidrumu. Protams, ūdens uzņemšanā nekā slikta nav, bet dzeršanā no plastmasas pudeles – gan.

Pētījumos atklāts, ka plastmasa, no kuras visbiežāk izgatavotas pudeles, satur ftalātus, kas nonāk ūdenī un var negatīvi ietekmēt organisma hormonu līmeni, kā arī radīt auglības problēmas.
Lai no tā izvairītos, speciālisti iesaka ikdienā lietot pudeles no stikla vai metāla, tā pasargājot savu veselību.

Kosmētikas piederumi

Ja arī tavā somiņā atrodamas neskaitāmas skropstu tušas, lūpu krāsas un tonālā krēma tūbiņas, pienācis laiks pamatīgai ģenerāltīrīšanai. Līdzīgi, kā izmetam ārā pārtikas produktus, kam iztecējis derīguma termiņš, jāatbrīvojas arī no veciem kosmētikas piederumiem, kuros, īpaši skropstu tušās, ātri vien savairojas mikrobi.

Speciālisti uzsver, ka no vecās skropstu tušas jāatbrīvojas reizi sešos mēnešos, jo tumšajā un siltajā vidē baktērijām, kas var ierosināt acu infekcijas, ir teicami vairošanās apstākļi. Citi kosmētika produkti savukārt jāmaina reizi pusotrā gadā, kā arī aizliegts savas grima otas aizdot draudzenēm.

Izlietotās salvetes

Lai gan to negribas atzīt, vairums sieviešu vienreizējas lietošanas salvetes, ar ko šņaukts deguns, ikdienas steigā nevis izmet, bet gan iestūķē kādā rokassomiņas nodalījumā ar domu tās izmest pie pirmās izdevības, bet visbiežāk aizmirstot par to eksistenci.

Kā izrādās, vīrusu, iesnu un elpošanas ceļu infekciju ierosinātāji spēj izdzīvot samērā ilgu laiku, tādēļ, ik reizi, kad, rakņājoties pa rokassomiņu, saskaries ar veco salveti, uz tavām rokām nonāk mikrobi.

Vēlāk, pieskaroties virsmām un koplietošanas piederumiem ar saviem darba kolēģiem, mikrobi nonāk apritē, lai aplipinātu kādu citu.

Mobilais telefons

Mobilais telefons un tā ietekme uz lietotāja veselību, sabiedrībā vērtēta pretrunīgi. Tomēr, papildus paaugstinātam ļaundabīgu audzēju veidošanās riskam, telefoni ir arī īsta mikrobu krātuve.
Atklāts, ka viens no sešiem telefoniem satur fekāliju daļiņas, kā arī, tam nemitīgi atrodoties uz visdažādākajām virsmām, telefona ekrāns un taustiņi satur vēl virkni citu baktēriju.

Smagumi

Ik dienas nēsājot līdzi visdažādākās lietas, savu augumu pakļauj sadzīvošanai ar papildu lieko svaru. Lai gan sekas nav jūtamas uzreiz, laika gaitā var veidoties ievērojamas muguras un kakla problēmas, kā arī mainīties tava gaita.

Lai no tā izvairītos, nomaini lielo rokassomu pret mazāku un nēsā līdzi tikai pašu nepieciešamāko!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!