Foto: PantherMedia/Scanpix

Nākamais gads nāk ar labām ziņām arī HIV inficētajiem pacientiem, kuri līdz šim "pārāk augstā" imūnšūnu skaita dēļ nevarēja saņemt medikamentus. No Valsts budžeta papildus piešķirtie 700 tūkstoši eiro ļaus ārstēt arī tos pacientus, kuriem nav simptomu un kuri jūtas labi, bet kuriem ir vāja imunitāte.

HIV nav nāves spriedums

Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja profesore Baiba Rozentāle skaidro, ka līdz šim terapiju bez ierobežojumiem saņēmuši visi tie pacienti, kam ir AIDS pazīmes. "Ja cilvēkam ir klīniskie simptomi, veselības problēmas, tad pacientu ārstējam neatkarīgi no CD4 šūnu skaita. Arī grūtnieces un bērniņi, kuri piedzimuši HIV inficētām mammām, tiek ārstēti bez ierobežojumiem, savukārt pārējie, kuriem nav veselības problēmu, taču ir vāja imunitāte, uzsākt ārstēšanos varēja tikai tad, ja CD4 šūnu skaits bija zem 200 uz kubikmililitru asiņu. Piešķirtie papildu līdzekļi – 700 tūkstoši eiro no nākamā gada janvāra – ļaus saņemt terapiju arī pacientiem, kuriem ir no 350 šīm imūnās sistēmas šūnām uz kubikmililitru asiņu."

Jāatgādina, ka HIV ir cilvēka imūndeficīta vīruss, kas, nonākot organismā, lēnām sagrauj cilvēka imūno sistēmu. Vīrusa ietekmi pacienta organismā var noteikt pēc imūnās sistēmas šūnu – CD4 šūnu jeb T-limfocītu līdzētājšūnu daudzuma asinīs. Normāls T-limfocītu šūnu skaits cilvēka organismā ir no 800 līdz 1000 šūnām vienā kubikmililitrā asiņu. 500 šūnas jau ir nozīmīgs samazinājums.

Liels solis HIV izplatības mazināšanā

Tas, ka turpmāk ārstēšanu saņems vairāk HIV pacientu, ir laba ziņa arī tiem, kuri ir veseli. Ārstēts HIV pacients apkārtējiem ir minimāli bīstams kā infekcijas avots.

Profesore Baiba Rozentāle uzsver, ka šāda shēma ļaus pildīt Ministru kabineta noteikumos apstiprinātās un Nacionālā veselības dienesta mājaslapā atrodamās vadlīnijas HIV/AIDS pacientu ārstēšanai, kas atbilst visā Eiropā pieņemtajiem standartiem un pēc kurām strādā arī citu valstu speciālisti.

"Tas ir ļoti būtiski, jo HIV esamība jau neattiecas tikai uz inficētajiem cilvēkiem, bet arī uz pārējo sabiedrību," stāsta Baiba Rozentāle. Pie manikīra vai zobārsta kabinetā gluži inficēties nevar, jo vīruss ir neizturīgs un ātri iet bojā. Visbiežākais inficēšanās iemesls ir dzimumattiecības bez prezervatīva, intravenozo narkotiku lietošana, izmantojot vienu adatu un šļirci, kā arī bērns var inficēties ar HIV no mātes grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā.

"Svarīgi saprast, ka HIV infekcija šodien cilvēkam automātiski nenozīmē nāves spriedumu. Tā ir hroniska, vadāma infekcijas slimība, tāpat kā vadāms ir cukura diabēts vai citas hroniskas saslimšanas, ar kurām jāsadzīvo. Bet jābūt divām pusēm – augsti kvalificētiem ārstiem, kuriem ir pieredze šajā darbā, un pacientu līdzestībai. Ja pacientam, piemēram, nozīmēti medikamenti – 100 kapsulas mēnesī –, bet viņš divas dienas tās nav lietojis, terapijas efektivitāte samazinās par 50%. Ir ārkārtīgi svarīgi ievērot ārstu rekomendācijas.

Protams, ir grūti lietot saujām zāļu katru dienu visa mūža garumā. Īpaši, ja cilvēkam kļūst labāk un viņš jūtas lieliski, taču vīruss to tik vien gaida, lai cilvēks atslābst. HIV infekcija ir vīrusa ierosināta slimība, un šis vīruss bojā cilvēka imūnās sistēmas šūnas. Starp citu, pasaulē visbiežākais jaunu cilvēku plānprātības iemesls ir tieši cilvēka imūndeficīta vīruss jeb HIV."

Pacientu skaits pieaugs

Reizēm pacients jautā: "Cik ilgi es dzīvošu?" Un profesore atbild: "To neviens nevar pateikt. Ja cilvēks ir līdzestīgs, viņš var dzīvot tāpat kā pārējie, taču – cītīgi lietojot zāles."

Kopš 2000. gadu sākuma nozīmīgi mainījies HIV inficēto pacientu profils. Pirms 15 gadiem bijis straujšs inficēto skaita pieaugums intravenozā heroīna lietošanas dēļ. "Tagad šādā ceļā inficējušies 46% no mūsu uzskaitē esošajiem pacientiem. Lielākā daļa, izņemot bērniņus, inficējas heteroseksuālās attiecībās," norāda Infektoloģijas centra vadītāja. Šobrīd uzskaitē esošajam vecākajam pacientam ir nedaudz pāri 80 gadiem, un inficēties iespējams jebkurā vecumā.

Profesore piebilst, ka veselības ministrs Guntis Belēvičs solījis nākamgad prasīt vēl papildu līdzekļus pie jau apstiprinātā budžeta HIV/AIDS pacientu ārstēšanai, un tas vieš cerības, ka arī Latvijas speciālisti varēs izpildīt Eiropas vadlīnijas, kas drīzumā tiks mainītas un paredzēs, ka pacients jāārstē jau no 500 CD4 šūnām uz kubikmililitru asiņu.

Tāpat prognozējams, ka līdz ar bēgļu ienākšanu Latvijā, HIV inficēto pacientu skaits varētu pieaugt. "Āfrikas kontinentā HIV infekcija ir ļoti izplatīta. Starp uzskaitē esošajiem pacientiem mums jau ir arī HIV pozitīvi pacienti no Āfrikas, kas Latvijā nokļuvuši iepriekšējos gados. Vai viņi ārstējas godprātīgi? Kā kurš. Viņi var brīvi pārvietoties Eiropas Savienībā, un daļa tā arī dara, bet terapijas principi HIV infekcijai ir vienoti, tāpēc cilvēks pēc palīdzības var vērsties jebkurā Eiropas Savienības valstī. HIV infekcijas epidēmija Latvijā jau ir, un tāpēc jādara viss, lai tās izplatību apturētu. Specifiskā HIV infekcijas ārstēšana šobrīd pasaulē tiek uzskatīta par vienu no efektīvākajiem HIV infekcijas profilakses veidiem," saka Baiba Rozentāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!