Foto: Shutterstock
Jau vairāk nekā divus gadus starp mums dzīvo arī jaunais koronavīruss, kas ilgstoši bijis galvenais cilvēku dienaskārtības noteicējs. Šis laiks licis mums pieņemt "jauno normālo", kas ne tuvu nelīdzinās laikam pirms 2019. gada, tādējādi bez jautājumiem mainot arī mūsu paradumus. Un viens no tiem ir diennakts laiks, kurā ieturam par pēdējo "oficiālo" dienas maltīti dēvēto ēdienreizi jeb vakariņas.

Lai gan pārmaiņas lielākoties vienmēr nozīmē arī vienu vai otru neērtību, uztura speciāliste Alise Vittija portālam "Huffington Post" norādījusi, ka vakariņu un noteikta laika kontekstā meklējamas arī gaišās puses. Speciāliste uzsver, ka "koroporatīvās kultūras, laimīgo stundu kultūras" dēļ pulksten 19 ilgstoši un bez ierunām esam saukuši par oficiālo vakariņu laiku, taču tam nav nekāda sakara ar bioloģisko pulksteni.

Un no šī skaidrojuma arī izriet mūžam aktuālais jautājums, kas, iespējams, sēž arī tavā galvā – vai maz ir tāds "ideālais" pulksteņa laiks, kad riktēties pie galda un ieturēt vakariņas? Lūk, kas ekspertiem par šo visu sakāms!

Ideālais vakariņu laiks ir…

Ja cerēji atbildē sagaidīt konkrētu diennakts laiku, pēc kura turpmāk vadīties, jau uzreiz nāksies tevi apbēdināt. Kā daudzām lietām pasaulē, arī šī aspekta būtība slēpjas kategorijā "no-līdz".

"Jebkurš laiks no pulksten 18 līdz 20 ir ideālais," portālam sacījusi dietoloģe Treisija Lokvūda Bekermena. Kāpēc tieši šis? Ieturot maltīti norādītajās diennakts stundās, organismam būs pietiekami daudz laika pārtiku pārstrādāt pirms galvas likšanas uz spilvena. Šajā piemērā pieņemts, ka ierastais gulētiešanas laiks ir ap pulksten 22, 23.

Citiem vārdiem sakot, ideālo vakariņu laiku katram no mums dzeguze pulkstenī sit savā laikā – pūcēm vienā, cīruļiem – citā. Jo ilgāk indivīds paliek nodomā, jo lielāka iespēja, ka rokas stiepsies ledusskapja virzienā, uzsver Bekermena. "Tieši tāpēc naktsputniem vakariņas ieteicams ēst vēlāk nekā pārējiem, lai samazinātu nekontrolētas našķēšanās iespējamību vēlākās vakara stundās un attiecīgi arī tukšo kaloriju uzņemšanu."

Foto: Shutterstock

Kas par vēlu, tas par skādi

Lielu daļu ideālais vakariņu laiks interesē tikai viena iemesla dēļ, un tas saistīts ar lieko svaru. Bieži vien lasīts, ka ēšana īsi pirms miega iet roku rokā ar svara pieaugumu, un, lai gan tikai daļēji, tas tomēr ir mīts, raksta portāls. Lielāks uzsvars liekams, nevis uz "cikos", bet gan "ko" liekam vēderā, tāpēc, ja zini, ka bez naksniņu našķa vēders streikos, maizes vai saldējuma vietā izvēlies banānu, valriekstus, bezpiedevu jogurtu u.c.

Jebkurā gadījumā – lēnāk pār tiltu. Pirms vēlās vakara stundās liec uz galda brangas maltītes, atceries, ka par to nāksies maksāt ar miegu. "Pilnuma sajūta atstās negatīvas uz sekas un var izraisīt nepatīkamo kuņģa atvilni," uzsver Bekermena. Šīs nepatīkamās situācijas mēdz izveidoties, ja cilvēks izvēlas apgulties un doties pie miera, kamēr gremošanas sistēma vēl nav paspējusi "tikt galā" ar lielo pārtikas apjomu. Savukārt Vitija piebilst, ka vēlās maltītes tomēr apgrūtina svara kontroli, kā arī var rezultēties pastiprinātākā svīšanā vai karstuma viļņos.

Tieši tāpēc vienmēr paturi prātā – ja nogurums dienas laikā aug ar katru sekundi un esi pārliecināts, ka pēc atgriešanās mājās ātri dosies pie miera, atceries starplaikos arī ieturēt maltīti. Pretējā gadījumā ar pilnu vēderu iekritīsi mīkstajās segās, bet no rīta nejutīsies tik labi izgulējies, kā varētu.

Kāda loma pusdienām?

Pandēmija sagrieza kājām gaisā to dzīvi, kuru mēs pazinām. Darbs no mājām kļuva par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, savukārt pusdienas visā šajā jūklī atrada sev jaunu diennakts laiku. Kā norāda Bekmena, plānojot vakariņas, arī šo faktoru noteikti jāņem vērā. "Jo vēlāk ieturēsi pusdienas, jo vēlāk ķermenis būs gatavs vakariņām," viņa sacījusi. Un viss šis pats scenārijs attiecas arī uz otru pusi.

Ir dienas, kad izsalkušais vēders gluži kā motors par sevi atgādina jau pulksten 11 – iespējams, dažs labs šajā laikā tikai pirmo reizi ar kādu labumu iepriecina ķermeni. Pie šāda scenārija vakariņas pulksten 16 šķiet par ļoti labs variants, taču visiem ir skaidrs, ka pēc tam sekos vēl pamatīgs našķēšanās maratons. Lai no tā izvairītos, atceries, ka somā vienmēr jābūt kādam ātri apēdamam, veselīgam gardumam.

Pēcpusdienas našķis palīdzēs uzturēt minimālu sāta sajūtu, lai pie vakariņu galda maltīti negaidītu kā izbadējies vilks. Šādas reizes parasti noslēdzas ar pamatīgu pārēšanos. "Našķis palīdzēs dot priekšroku racionālākām un sabalansētāku vakariņu idejām – lēmumu pieņemsi ar apmierinātu, nevis impulsīvu, izsalkušu prātu."

Vakariņu laiks un dzimums

Nav noslēpums, ka hormoniem ir milzīga ietekme no organisma procesiem, tostarp ēšanas paradumiem. Šī iemesla dēļ sievietēm reproduktīvajā vecumā ieteicams "plūst pa straumi" – attiecīgi ēst, kad gribas, nevis pieturēties konkrētiem laikiem.

"Sievietēm reproduktīvajā vecumā, jo īpaši luteālā fāzē (pēc ovulācijas, aptuveni divām nedēļām), nepieciešams lielāks kaloriju daudzums, kā arī olbaltuvielas, ogļhidrāti un tauki, kas uztur stabilu cukura līmeni, novērstu PMS, uzturētu veselīgu svaru un kvalitatīvu miegu," norādījusi Vitija.

Secinājums – sievietēm jāmācās uzticēties ķermenim, kurš labāk zina, kad nepieciešams uzņemt pārtiku. Tas, protams, nenozīmē, ka ar vīriešiem ir pavisam cits stāsts. Arī viņiem jāieklausās organismā, taču vērts piebilst, ka kungiem hormonu svārstības ierasti nav tik krasas, līdz ar to – mazāk svarīgs aspekts šajā kontekstā. "Tā kā vīriešiem nav menstruālā cikla, viņi var pieturēties pie viena principa – vakariņas reizi 24 stundās," uzsvērusi Vitija.

Rezumējot augstāk stāstīto, vislabākais vakariņu laiks katram būs cits. "Cilvēkiem jāēd tad, kad tas ir reāli iespējams, ņemot vērā viņu dzīvesveidu un miega paradumus," sacījusi Bekermena. "Tas var nozīmēt, ka ieturi pusdienas salīdzinoši vēlu, līdz ar to vakariņas organisms neprasa līdz pat pulksten 21. Un tas ir normāli!"

Ja, lasot šo rakstu, pietuvujosies bada sajūta, zemāk atradīsi visdažādākās idejas vienkāršām, nedaudz izmalcinātākām, bet, pats galvenais, ļoti gardām vakariņām!

Mīlētāju vakariņas – 38 idejas iedvesmas pilnam libido

Foto: Shutterstock

Pareizajā kompānijā katrs ēdiens ir afodīzijs. Taču ir tādi vakari, kad gribas paēst vieglāk un pikantāk, jo mīlestība ir gaisā un negribas to aizbiedēt ar smagiem cepešiem un štovētiem kāpostiem.

Lasīt vairāk

Knifiņi izcilai viltotajai Pekinas pīlei un 15 lieliskas idejas vakariņām

Foto: Shutterstock

Visi pazīstam viltoto zaķi, kurš pēc zaķa nu nemaz neizskatās. Tad jau Pekinas pīli noviltot ir tīrais nieks – lai vai kā, cepetis beigās izskatīsies pēc putna tik un tā!

Lasīt vairāk

Universālais stūķis. Seši ieteikumi sildoša sautējuma gatavošanai

Foto: DELFI

Brīdī, kad "nav ko ēst " vai "nekā jēdzīga nav" ir pienācis laiks iztīrīt plauktus un radīt sildošu un sātīgu sautējumu!

Lasīt vairāk

Pasta padara nevis resnu, bet laimīgu! 30 iedvesmojošas idejas vakariņām

Foto: Shutterstock

Gadiem ilgi mums stāstīts, ka pasta mūs padara resnus, jo tur taču tie ogļhidrāti. Bet, mīļie, kā gan mēs domājam piedzimt, izaugt un dzīvot bez tiem? Dzīvot bez ogļhidrātiem nav iespējams. Tāpat kā bez pastas!

Lasīt vairāk

Stāsts par aktieri, kurš dievina ēdienu, un 27 idejas vakariņām itāļu stilā

Foto: Shutterstock

Amerikāņu aktieris Stenlijs Tuči ēdienu mīl tikpat ļoti kā filmēšanos. Kāds tur brīnums – Tuči dzimtas saknes ir Itālijā, kur top gan izcils ēdiens, gan ģeniāls kino.

Lasīt vairāk

Bez vīna neiztikt – 14 idejas vakariņām ar saulainās Gruzijas garšu

Kamēr pasaules iepazīšana joprojām ierobežota, mēs varam ļauties ceļojumam garšas pasaulē. Viena no virtuvēm, kas pēdējos gados kļuvusi aizvien populārāka, ir Gruzijas. Viņu virtuvē neatņemams garšas pastiprinātājs ir gruzīnu vīns. Par to, kā izvēlēties vīnu pie iecienītākajiem gruzīnu ēdieniem, un arī otrādāk: kā savam iecienītajam vīnam piemeklēt vakariņas, lasi turpinājumā.

Lasīt vairāk

Vakariņas ar domu par vasaru – 17 idejas vieglām maltītēm ar dārzeņu salātiem

Foto: Shutterstock

Siltam un saulainam laikam iestājoties, gribas pamainīt ikdienas ēšanas paradumus un izvēlēties vieglāku maltīti. Tāpēc "Tasty" no sava arhīva izvēlējās dārzeņu salātu receptes, kuras vari viegli un ātri pagatavot gardām vakariņām visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Neaizstājams un burvīgs. Septiņas vakariņu idejas siera baudītājiem

Foto: Shutterstock

Cik dažāds savās formās un garšu niansēs var būt siers! Tas piešķir neatkārtojamu niansi ēdienam. Siera izmantošanas veidi ir tik dažādi, ka katrs var atrast sev tīkamāko. "Tasty" komanda no sava arhīva izvēlējās ēdienus, kurus bagātina un papildina kārdinošs siers, lai tu vari pagatavot garšīgas vakariņas katrai nedēļas dienai.

Lasīt vairāk

Baklažāna dažādie ietērpi jeb kā pagatavot daudzveidīgas un gardas vakariņas

Foto: Shutterstock

Ja meklē sajūtu dažādību, baklažāns ir lieliska izvēle. Tas var būt ietērpts tik dažādās garšas un pikantuma niansēs. Baklažānu var grilēt, cept, sutināt, pildīt ar mocarellas, rikotas sieru vai malto gaļu, izmantot pastētē, burgerā, sautējumā, un rezultāts būs lielisks. "Tasty" no sava arhīva izvēlējās idejas iedvesmai, kā vari gardi pagatavot baklažānu un iepriecināt ģimeni ar ko sevišķi gardu.

Lasīt vairāk

Vakariņas pusstundā! 14 variācijas par maltās gaļas mērces tēmu

Foto: Shutterstock

Maltās gaļas mērce ir izdevīgs risinājums ātrai darbdienas maltītei. Izvēlies vien sev tīkamākās piedevas un garšvielu akcentus, un maltīte bez liekām pūlēm gatava. "Tasty" izvēlējās no sava arhīva receptes, kas dažādo maltās gaļas mērces ierasto gatavošanu.

Lasīt vairāk

Vakariņas māla podiņā: receptes maltītēm bez liekām kalorijām un klapatām

Foto: Shutterstock

Ja tava šī gada apņemšanās ir ievērot veselīgu dzīvesveidu un pamāt ardievas liekajiem kilogramiem, viens no svarīgākajiem punktiem ir ēšanas paradumu maiņa. Lai ietaupītu kalorijas, svarīgi ir apgūt jaunus ēst gatavošanas paņēmienus. Māla podiņā jebkuru ēdienu var pagatavot praktiski bez taukvielām. Turklāt maltīti var pielāgot katra ģimenes locekļa gaumei, tā sanāk īpaši aromātiska un sulīga, un ēdiens saglabājas silts daudz ilgāk, nekā uzlikts uz šķīvja. Lieliski, vai ne?

Lasīt vairāk

Vakariņās – karbonāde! 14 sulīgas receptes un padomi iesācējiem

Foto: Shutterstock

Karbonāde dažādās variācijās ir ēdiens, ko laiku pa laikam ikdienā vai svētku reizēs galdā ceļ teju ikvienā ģimenē. Lai pārsteigtu mājiniekus un palutinātu arī savas garšas kārpiņas, piedāvājam vairākas receptes, kas klasisko maltīti ļaus padarīt par īstu garšas piedzīvojumu.

Lasīt vairāk

Vakariņas 30 minūtēs: vienkāršas receptes aizņemtajiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Piedāvājam 14 receptes, kas atvieglos ikdienu tiem, kas joprojām mēģina saprast, kā nebeidzamo darbu gūzmā iestarpināt arī sevis un ģimenes pabarošanu.

Lasīt vairāk

Lai māja smaržo! Gardi sāļie pīrāgi vakariņām un ģimenes palutināšanai

Foto: Shutterstock

Izmanto savu radošumu un radi neparastas vakariņas! Šoreiz mīklu izmanto nevis saldajām smalkmaizītēm un pīrāgiem, bet pagatavo sāļo pīrāgu ar vistas gaļu, tomātiem, kazas sieru vai šķiņķi un štovētiem kāpostiem. "Tasty" ielūkojās savā recepšu arhīvā un izvēlējās garšīgu sāļo pīrāgu receptes, ar kurām vari iepriecināt ģimeni.

Lasīt vairāk

Vienkāršas vakariņas izsalkušai ģimenei. Piecas ašas receptes darba dienu vakariem

Foto: Vida Press

Ar ēst gatavošanu parasti ir tā – grūtākā daļa ir izdomāt, ko ēdīsim. Vai ne tā? "Tasty" nāk talkā un iesaka piecas ātri pagatavojamas un vienkāršas receptes, turklāt lielākā daļa sastāvdaļu jau ir mājās vai piemājas bodītē. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Kā par 5 eiro pagatavot ķīniešu restorāna cienīgas vakariņas ģimenei

Ķīniešu restorāni Latvijā ir saauguši kā sēnes pēc lietus, uzskatāmi apliecinot, ka ingvera, ķiploku un sojas mērces savienībai ir izdevies iekarot latvieša konservatīvās garšu kārpiņas. Tiesa gan, eksotiskās maltītes nav lēts prieks. Papētot cenas populārākajās Rīgas Austrumu virtuves ēstuvēs, ar nožēlu jāsecina, ka četru cilvēku ģimenei diezin vai sanāks iekļauties 30 eiro budžetā. Labā ziņa ir tāda, ka ķīniešu restorānu katrs var uzburt mājas apstākļos, pagatavojot vakariņas ģimenei par 5 eiro.

Lasīt vairāk

Vakariņas 20 minūtēs – veikli pagatavojami un sātīgi salāti laiskām brīvdienām

Foto: Shutterstock kolāža

Darba nedēļas izskaņā slinkums ņem virsroku un neko pamatīgu gatavot negribas, bet vēlme sevi palutināt ar ko gardu ir tik liela, kā nekad. Lai roka nebūtu jāsniedz pretim našķiem, kā glābiņš nāk klajā ''Tasty'' ar vienkārši un zibenīgi pagatavojamu salātu receptēm.

Lasīt vairāk

Vēlās vakariņas divatā – septiņas receptes reizēm, kad ļoti gribas ēst

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad visu dienu ir pabūts cilvēkos un darbā, ar nepacietību tiek gaidīts mirklis, kad beidzot varēsim tikt mājās un izbaudīt vakariņas kopā ar otro pusīti. Galvenais priekšnosacījums darbīgo vakaru maltītei ir pavisam vienkāršs – neko nesarežģīt. Tieši tāpēc, lai atvieglotu prātošanu par to, ko īsti pagatavot, kad ir jau krietni vēlāks, bet vēders izsalkumā burkšķ, Tasty.lv esam atlasījuši septiņas gardas receptes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!