Foto: Shutterstock
Ārprāts! Ir taču vasara, bet kāpēc cilvēkus arī tajā piemeklē satraukums? Medicīnas doktors Metjū Edlunds pēta atpūtu, miegu un sabiedrības veselību. Portālā "Psychology Today" viņš puspajokam iesaka, kā vasaru piedzīvot mierpilnāk un priecīgāk.

1. Tu neesi mašīna. Tad, lūdzu, neizturieties pret sevi kā pret tādu. Tavs klēpjdators vai mobilais tālrunis nepauž personiskas emocijas. Tā "dzīves" ciklus nosaka uzlāde. Tomēr tavs organisms ir ciklisks. Tev ir nepieciešams laiks aktivitātēm un atpūtai (miegā taču neīstenosi izvirzītos uzdevumus). Iespējams, tu arī vari sev saplānot 110 stundu darbu nedēļā, bet es to neiesaku. Tava apziņa darbojas viļņveidīgi 24 stundu ciklā, padarot tavu prātu asu, tevi možu vai miegainu paredzamā, bioloģiski noteiktā veidā.

Pasaule "iet sviestā", tāpēc te ir daudz, ko darīt. Tu vari vēlēties strādāt, lai glābtu vecus kokus vai novārtā atstātus dzīvniekus.

Pats labākais, ka tu vari atpūsties. Mašīnām nav iespēju sevi papildināt, pārtaisīt vai atjaunot. Tev tāda iespēja ir.

"Neglītais" noslēpums ir tāds, ka atpūta ir aizraujoša. Atpūta ietver daudz vairāk nekā gulēšanu gultā, mostoties, apdullinātam no agra rīta modinātāja vai gulēšanu "desiņā" pusnemaņā uz dīvāna televizora priekšā. Atpūta ir saistīta ar dažādām aktivitātēm, kas tevi atjauno un pārveido, palīdz uzņemt fiziskos, sociālos un garīgos resursus. Tāpēc, lūk, daži noderīgi veidi, kā to izmantot, lai pārvarētu vasaras stresu.

2. Kusties! Cilvēkiem patīk kustēties, patīk staigāt. Baudīt dabu. Vērot ezeru, upi vai jūru. Cilvēki labāk jūtas saulē. Neliela fiziska slodze uzlabo uzlabo garastāvokli un modrību.

Tātad, kad priekšnieks tev piespiež atlikt atvaļinājumu (un meitas kāzas), lai aizlidotu un novērstu finanšu problēmas Malaizijā, tavs pirmais solis varētu būt doties ārā un pastaigāties. Ja tas nav iespējams, vari sākumā aiziet uz tualeti (tur vari uztaisīt visas iespējamās grimases), un vakarā būtu noderīga pastaiga pa parku ar savu dzīvesbiedru un draugiem.

3. Mēģini domāt par risinājumiem, nevis tikai problēmām. Pēc tam pieraksti savas problēmas ar risinājumiem. Varētu domāt, kāpēc šī kognitīvi-biheiviorālās terapijas pieeja ir iefiltrējusies lielā daļā personīgo un korporatīvo lēmumu pieņemšanas. Taču – nākotne ir neskaidra, un tā ir jāplāno. Tāpēc, kad lietas nenotiek tā, kā gribētos, pieraksti, par ko tu uztraucies un ko, tavuprāt, vari darīt.

Iespējams, tu arī vari sev saplānot 110 stundu darbu nedēļā, bet es to neiesaku.

Uzrakstītajā lapā vai datorā ieraksti plānu A, B un C. Izpēti to un novērtē. Skaties, kā tas darbojas dzīvē. Daudzi satraukumi cilvēkiem rodas, kad viņiem šķiet, ka zaudē kontroles iespējas. Ieraugot, ko tu vari kontrolēt, tas būs labs pirmais solis, lai nokļūtu tur, kur vēlies.

4. Esi sabiedrisks! Cilvēki ir "sabiedriski dzīvnieki", un vasaras ir lieliska iespēja satikties ar vairāk ļaudīm. Un ne jau tikai tādēļ, ka daudzveidīga un dziļa saikne ar cilvēkiem samazina sirdslēkmju, insultu, dažu audzēju un depresiju risku. Dažiem tīk teikt, ka viņi otro savas dzīves daļu atjauno saikni ar cilvēkiem no pirmās daļas. Tu vari satikt cilvēkus visdažādākajos piedzīvojumos – ieejot simtiem reižu apmeklētos veikalos, apmeklējot muzeju, kurš pat tevi sākumā neuzrunā. Tev nav ar dinamītu jāuzlaiž sevi gaisā no savas komforta zonas. Vienkārši pastaigājies ārā. Un izkļūt no šīs komforta zonas, nonākot ērtā apkārtējo sabiedrībā, ir vairāk nekā pieņemami.

5. Pārskati, kas, tavuprāt, ir tavā dzīvē nozīmīgs un kādi ir tavi mērķi. Periodiski ieplāno darīt kaut ko, ko uzskati par svarīgu. Mēs esam ideju pārpilni radījumi – ideju, kas mūs virza uz priekšu. Tās sniedz vairāk nekā jēgu – tās var padarīt dzīvi priecīgāku.

Ko darīt? Pasaule "iet sviestā", tāpēc te ir daudz, ko darīt. Tu vari vēlēties strādāt, lai glābtu vecus kokus vai novārtā atstātus dzīvniekus. Iespējams, tu vēlēsies apciemot draugu, kurš guļ mājās slims. Tev varētu patikt atbalstīt kādus politiskos mērķus, kas glābs planētu, nevis iznīcinās to. Vai arī tu vienkārši vari mierīgi sēdēt ar draugiem runājot par to, kas tev un viņiem šķiet svarīgs. Jo ir tikpat daudz veidu, kā cīnīties pret stresu, cik stresa veidu! Un daudzi stresa mazināšanas veidi vislabāk darbojas, tos īstenojot kopā ar citiem.

Liec lietā savu iztēli, lai izmantotu fiziskos, sociālos un garīgos stresa ierobežošanas veidus – tas var gan izglītot, gan aizraut un padarīt pasauli par pievilcīgāku vietu.

P.S. Šīs metodes labi darbojas arī pēc vasaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!