Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērn Latvijā reģistrēti 365 jauni HIV inficēšanās gadījumi, no kuriem teju puse konstatēti gada pēdējos četros mēnešos, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Tajā laikā notika vairākas informatīvas kampaņas, kuru laikā cilvēkus aicināja veikt pārbaudes. Laikā no septembra līdz oktobrim atklāti 168 jauni inficēšanās gadījumi, bet līdz tam HIV atklāja 197 personām.

Joprojām visvairāk inficēto ir Rīgā. Salīdzinot SPKC iegūtos datus un informāciju par iedzīvotāju skaitu, var secināt, ka galvaspilsētā HIV pozitīvs ir vienam no katriem 150 cilvēkiem darbaspējīgā vecumā.

Pērn, salīdzinot ar 2015. gadu, pieaudzis nenoskaidrotos apstākļos iegūto HIV gadījumu skaits, kā arī dubultojies gadījumu skaits, kad māte nodevusi infekciju savam bērnam. 2015. gadā bija trīs tādi gadījumi, bet iepriekšējā gadā – seši. Tāpat dati liecina, ka samazinājies narkotiku un homoseksuālu kontaktu ceļā iegūtais HIV gadījumu skaits. Galvenais infekcijas izplatības ceļš joprojām ir heteroseksuāls. Pieaudzis jaunu inficēšanās gadījumu skaits sieviešu vidū – pērn HIV atklāts 135 sievietēm.

Komentējot pieaugumu to gadījumu skaitam, kad personas inficēšanās ceļš ir neskaidrs, Latvijas infektoloģijas centra infektoloģe Inga Ažiņa norāda, ka cilvēki nevēlas atklāt savu seksuālo orientāciju, atzīt kontaktus ārpus esošajām attiecībām, arī faktu, ka ir bijusi pieredze narkotiku lietošanā. "Šobrīd tiešām redzam jauna tipa pacientus – ar labu izglītību, darbu, sociālo statusu – HIV pozitīva pacienta profils tiešām mainās. Cilvēkiem grūti pieņemt faktu, kas noticis. Ir jāatzīstas, bet slēpties ir vieglāk. Taču mēs, ārsti, neesam policisti."

Jau ziņots, ka vislielāko risku līdzcilvēku veselībai rada personas, kas nezina par to, ka ir inficētas, tāpēc speciālisti aicina ikvienu pārbaudīt savu HIV statusu. "Situācija ir ļoti satraucoša, jo Latvijā jau gandrīz 7000 cilvēkiem ir atklāta HIV infekcija, turklāt tie ir tikai oficiāli reģistrētie gadījumi. Pasaules Veselības organizācija uzsver, ka reģistrēto gadījumu skaits būtu jāreizina ar divi, lai iegūtu patieso infekcijas izplatību valstī," norāda "Baltijas HIV asociācija" valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!