Foto: Shutterstock

Lai veicinātu izpratni, kādu apdraudējumu veselībai rada cukura diabēts, pirmdien, 14. novembrī, no pulksten 10 līdz 12 Pasaules Diabēta dienā, Rīgas 1. slimnīca aicina ikvienu interesentu, jo īpaši cilvēkus ar lieko svaru, bez maksas veikt vairākas veselības pārbaudes.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) informāciju, Latvijā ir otrs augstākais novēršamās mirstības rādītājs Eiropas Savienībā, vērš uzmanību Rīgas 1. slimnīcas mediķi.

Interesnti 14. novembrī bez maksas varēs noteikt:

  • cukura līmeni asinīs - ar glikometru tiks noteikta cukura koncentrācija (glikoze) kapilārajās asinīs, paņemot asins pilienu no pirksta;
  • ķermeņa masas indeksu (ĶMI) - tā ir visbiežāk lietotā metode lieka ķermeņa svara noteikšanai. Izmantojot ĶMI, tiek noteikta ķermeņa svara un auguma garuma proporcija. ĶMI aprēķināšanas formula: ĶMI = svars (kg) : augums (m)2;
  • saņemt informāciju no ārsta par to, ko darīt!


Ik gadu Latvijā pirmreizēji tiek reģistrēti vidēji seši septiņi tūkstoši pacientu ar cukura diabētu. Cukura diabēts ir hroniska vielmaiņas saslimšana, kuru raksturo paaugstināts glikozes (cukura) līmenis asinīs insulīna trūkuma, insulīna darbības traucējumu vai abu šo iemeslu kombinācijas dēļ. Jo vairāk cilvēkam ir taukaudu, jo vairāk insulīna organismam vajag, lai cukurs no asinīm spētu iekļūt šūnās un dotu tām enerģiju.

Cukura diabēta gadījumā ir svarīgi apzināties, kādas veselības problēmas var attīstīties ilgtermiņā. Cilvēkiem gados cukura diabēts nebūt nav vienīgā diagnoze, bet gan kombinējas, sekmējot saslimšanu ar, piemēram, kādu no sirds un asinsvadu slimībām. Mirstība ar sirds un asinsvadu slimībām Latvijā ir ļoti augsta, kardioloģiskās saslimšanas ir galvenais iedzīvotāju nāves cēlonis.

Palielināts risks saslimt ar cukura diabētu ir cilvēkiem ar lieku svaru, paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, paaugstinātu asinsspiedienu, mazkustīgu dzīvesveidu un smēķētājiem. Šie ir tā saucamie ietekmējamie jeb maināmie riska faktori, jo katram pašam tos iespējams mazināt vai novērst, izmainot savus ēšanas, fiziskās aktivitātes un citus ieradumus. Diemžēl no cilvēka neatkarīgs riska faktors ir iedzimtība – ja pirmās pakāpes radinieks ir ar cukura diabētu, tad risks saslimt ir būtiski palielināts.

Ikvienam ir svarīgi apzināt savus riskus, pieņemt lēmumu un savlaicīgi rīkoties, lai izvairītos no saslimšanas ar cukura diabētu.

Veselību varēs pārbaudīt Bruņinieku ielā 5, korpuss nr.2 (centrālā ēka), Rīgā, slimnīcas konferenču zālē.

Bieži mainās redzes kvalitāte? Jāpārbauda cukura līmenis!

Cilvēkiem ar asu redzi grūti saprast tos, kuriem šīs maņas veselība nav ideālā kārtībā. Redzes izmaiņas nav nekas jauns, taču bieža kvalitātes maiņa var būt saistīta arī ar nopietnāku saslimšanu – cukura diabētu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" skaidrojusi oftalmoloģe Guna Laganovska.

Lasīt vairāk

Sviedru jūra vai tuksnesis uz pieres? Pastiprinātas un minimālas svīšanas īpatnības

Foto: Shutterstock

Kur sviedri, tur smaka. Kur smaka, tur diskomforts. Svīšana ir viena delikāta padarīšana, kuru labāk redzam ejam, nekā nākam, taču patiesībā tā ir vitāli nepieciešama funkcija, bez kuras nevarētu dzīvot. Taču šajā stāstā mēdz būt divi grāvji – ir cilvēki, kuri "peldas sviedru jūrā", kamēr citi, šķiet, dzīvo tuksnesī. Pat pirtī, kurā ir +65 grādi, vai pēc kārtīga krosiņa viņi no pieres nevar noslaucīt nevienu sviedru pili! Kā izrādās, priecīgs par savu situāciju nevar būt neviens, jo abos gadījumos svīšana var norādīt uz nopietnākām veselības problēmām.

Lasīt vairāk

Alerģijas, cukura diabēts, galvassāpes – kā tas saistīts ar redzes veselību?

Foto: Shutterstock

Diemžēl nereti vizīte pie redzes speciālista jeb optometrista tiek plānota tikai tad, kad rodas aizdomas par redzes pasliktināšanos un ir nepieciešamība pēc kāda no redzes korekcijas līdzekļiem. Tomēr redzes pārbaude ieteicama vienu reizi gada divu laikā, arī ja problēmas iepriekš nav novērotas. Optometriste atklāj, ka uz vizītēm nāk cilvēki, kuri, izjūtot acu diskomfortu, nogurumu, kairinājumu un smaguma sajūtu acīs, vēlas saprast, par ko tas var liecināt. Dažkārt šādas sūdzības ir saistītas ar kopējo veselības stāvokli. Savukārt regulāru galvassāpju iemesls var būt saistīts ar redzes problēmām. Plašāk par to, kam pievērst uzmanību un kā nodrošināt redzes labsajūtu, stāsta "Vision Express" galvenā optometriste Jeļena Stūriška.

Lasīt vairāk

Diabēts – nemanāmais 'slepkava'. Kā laicīgi pamanīt un izvairīties

Foto: Publicitātes attēls

Šobrīd, kad vairāk laiku pavadām mājās, mazāk kustamies un biežāk pasūtam dažādas ne visai veselīgas maltītes uz mājām, nemaz neaizdomājamies, ka tādā veidā neapzināti palielinām risku saslimšanai ar diabētu. Katram desmitajam Latvijas iedzīvotājam varētu būt 2. tipa cukura diabēts, taču diagnosticēts tas ir tikai trešdaļai no tiem, kamēr pārējie nemaz nenojauš, ka viņiem ir šī slimība. Kas ir diabēts, kā to laicīgi pamanīt un kā no tā izvairīties, skaidro "Latvijas Diabēta federācijas" prezidente, endokrinoloģe un diabetoloģe Indra Štelmane un "Euroaptieka" farmaceite Zane Melberga.

Lasīt vairāk

Neredzamais ienaidnieks. Kā atpazīt cukuru produktos, un kāpēc ir kaitīgi tā aizvietotāji

Foto: Shutterstock

Cukurs – tas nav tikai smalkais vai rafinētais. Tam ir daudz seju, un tas meistarīgi slēpjas aiz dažādiem nosaukumiem – pat negaidītos produktos. Varbūt tāpēc 60% mūsu valsts iedzīvotāju ir aptaukojušies vai ar lieko svaru? Bīstamo statistiku, pēc speciālistu novērojumiem, pamatīgi pasliktināja arī kovida gads, kad cilvēki mazāk rūpējās par pareizu ēšanu.

Lasīt vairāk

Bērnam cukura diabēts – kas jāzina līdzcilvēkiem?

Diagnoze "cukura diabēts" ir dzīvesveids, ar kuru nākas sadzīvot ne tikai pašam slimniekam, bet arī līdzcilvēkiem. "Rimi Bērniem" ekspertes – ārste pediatre Sanita Mitenberga un sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina – skaidro, kā sadzīvot ar cukura diabētu ne tikai mazajam pacientam, bet arī cilvēkiem, kuri ikdienā ir ar viņu kopā.

Lasīt vairāk

Uzmanīgi ar cukuru – kas ir grūtniecības jeb gestācijas diabēts

Foto: Shutterstock

Ir skaidrs, ka sievietei grūtniecības laikā vairāk nekā ikdienā ir jāuzmana sava veselība, lai ne tikai pašai, bet arī jaunajai dzīvībai, kas attīstās sievietes dzemdē, viss būtu kārtībā. Ne viena vien topošā māmiņa no sava uzraugošā ārsta tiek brīdināta par grūtniecības jeb gestācijas diabētu. Kas ir šis diabēta veids un kādi ir riska faktori, kas var liecināt par gestācijas diabēta klātbūtni grūtniecībā, skaidrojam šajā rakstā.

Lasīt vairāk

Cukura diabēts ievieš izmaiņas visas ģimenes ikdienā. Kā palīdzēt līdzcilvēkam

Uzzinot par diagnozi – cukura diabēts, cilvēkam ir jāizprot savas emocijas un jāmācās pieņemt jaunus noteikumus ikdienas rutīnā. Nonākot šādā situācijā, ir patīkami būt saprastam un atbalstītam, it īpaši no tuvāko draugu un ģimenes puses. Par to, kā palīdzēt līdzcilvēkam ar cukura diabētu, stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas klīniskā psiholoģe, Junga analītiskā psihoterapeite Līga Būtnāre.

Lasīt vairāk

Skaidro speciālists: vērā ņemami ieteikumi, ja bērnam ir cukura diabēts

Foto: Shutterstock

Dusmu lēkmes, nervozitāte, ūdens dzeršana mācību stundas laikā, bieži labierīcību apmeklējumi, regulārs nogurums vai pastāvīga ēšana – katrs no šiem simptomiem var būt bērnam ar cukura diabētu. Par to, kas jāņem vērā pedagogiem un bērna vecākiem, ja atvasei ir diagnoze cukura diabēts, stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas diabēta aprūpes māsa Ilze Veilande.

Lasīt vairāk

Pētījums: Cukura diabēts un autovadīšana. Vai šis ir bīstams savienojums?

Foto: Shutterstock

Sirdsklauves, nervozitāte, trīce, svīšana, reibonis, miegainība vai apjukums, pat bezsamaņa... tie ir simptomi, kas var piepeši skart cukura diabēta pacientu, kuram cukura līmenis asinīs strauji nokrītas zem normas. Šādu stāvokli sauc par hipoglikēmiju, un tas var būtiski ietekmēt, piemēram, cukura diabēta pacienta autovadīšanas spējas. To, kā tas saistīts ar negadījumu skaitu uz ceļa un vai ārsti un pacienti šo risku apzinās, Latvijā pēta endokrinologs Ingvars Rasa.

Lasīt vairāk

Pasaules Diabēta diena – uzzini visu par slimības cēloņiem un pārbaudi savu veselību bez maksas!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šodien, 14. novembrī, tiek atzīmēta Pasaules Diabēta diena. Latvijas veselības aprūpes gada grāmatā apkopotā statistika par 2013. gadu liecina, ka Latvijā reģistrēts 81421 cukura diabēta pacients, tomēr, kā uzsver speciālisti, patiesā situācija varētu būt dramatiskāka.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!