Foto: Shutterstock

Ja sāp kājas, tam vienmēr ir kāds iemesls. Reizēm mēs paši lieliski saprotam, kas ir sāpju cēlonis, bet gadās, ka iemesls ir tāds, ka pat grūti iedomāties. "Delfi Здоровье" apkopojis 12 iemeslus, no kuriem vismaz puse varētu tev izraisīt pamatīgu izbrīnu.

Pārāk augsti papēži

Jā, tas ir ļoti izplatīts iemesls! Par 6,5 centimetriem augstāki papēži izraisa vismaz septiņas reizes lielāku slodzi pēdas priekšējai daļai (uz tās gulstas teju viss ķermeņa svars), tāpat palielināta slodze ir teju visiem kāju muskuļiem un saitēm.

Staigāt apavos, kam ir ļoti augsti papēži, nav veselīgi un, nē, sāpes ar laiku pašas no sevis nepāries! Īpaši augsti un tievi papēži lai paliek īpašām reizēm, bet ikdienā priekšroku vēlams dot ne pārāk augstiem (3–5 cm) un stabiliem papēžiem.

Šauras zeķītes vai apavi

Foto: Shutterstock

Smalkus, šaurus apavus ar spiciem purngaliem iecienījušas daudzas daiļā dzimuma pārstāves, tomēr tie bieži vien ir cēlonis īkšķa pamata locītavas bursītam (iekaisums). No tā var atbrīvoties un panākt, ka tas neatgriežas, ar vienu nosacījumu – ja neērtos un pārāk ciešos apavus ielidināsi atkritumu tvertnē, atdosi vai pārdosi.

Valda uzskats – jo mazāka un smalkāka daiļā dzimuma pārstāvei kājiņa, jo sievišķīgāk. Tomēr skaistuma vārdā noteikti nevajadzētu mocīt kājas, ieaujot tās apavos, kas ir par šauru. Lai kāju varētu ievilkt glītajās kurpītēs, daža vēl uzvelk ļoti ciešas zeķītes, kas situāciju padara vēl ļaunāku. Sekas var būt ļoti nopietnas – jo īpaši valkājot apavus ar spiciem purniņiem, kuros pirksti ir saspiesti kopā, ar laiku var izveidoties īkšķa pamata locītavas deformācija, kad tā neestētiski izvirzās uz āru.

Nepiemēroti apavi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis punkts daļēji sasaucas ar iepriekšējo, bet diskomfortu var izraisīt ne tikai spicpurnu kurpes, bet arī pārāk mazi, nekvalitatīvi vai kāda cita iemesla dēļ konkrētajam cilvēkam nepiemēroti apavi.

Nelaime tāda, ka neērti apavi ne tikai izraisa diskomfortu, bet tie ir arī bīstami, jo laika gaitā var izraisīt dažādas kāju veselības problēmas – ļoti dažādas un negaidītas, no kurām tulznas ir tā mazākā vaina. Tāpēc mediķi silti iesaka neciest diskomfortu, lai cik skaisti un dārgi būtu apavi, bet bez žēlastības tos izmest. Agrāk vai vēlāk apavu radītais diskomforts pāraug medicīniska rakstura problēmās.

Aizmiršana par stiepšanās vingrojumiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāju muskuļus ir nepieciešams pastiept, it īpaši, ja aktīvi nodarbojies ar sportu. Pretējā gadījumā ir liels risks iedzīvoties, piemēram, plantārajā fascītā – pēdas plantārās fascijas jeb saites, kas savieno papēža kaulu ar kāju pirkstiem un veido daļu pēdas, iekaisumā, kas izraisa sāpes papēdī. Tāpēc neaizmirsti ikreiz gan pirms, gan pēc sportošanas veikt stiepšanās vingrojumus. Pirms treniņa gan vispirms jāiesildās un tikai tad, kad muskuļi iesiluši, drīkst veikt stiepšanās vingrojumus, jo "aukstus" muskuļus stiepjot var arī traumēt.

Pieņemšanās vai krišanās svarā

Foto: stock.xchng

Svara izmaiņas gan uz vienu, gan otru pusi ietekmē arī kājas – tās kļūst vai nu slaidākas vai brangākas, un līdz ar to var mainīties pēdas izmērs. Tas nozīmē tikai un vienīgi to, ka iepriekšējie apavi vairs īsti neder un kļūst neērti. Par to, kā kājas var ietekmēt neērti apavi, mēs jau izstāstījām.

Protams, ievērojama pieņemšanās svarā var būt cēlonis locītavu sāpēm, jo tām jānes daudz lielāka nasta.

Ceļa, gūžas vai muguras savainojums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tas, ka sāpes ir savainotajā vietā, protams, ir pašsaprotami, bet sāpēt var arī otra – veselā – kāja. Lieta tāda, ka šādu traumu ietekmē bieži vien mainās cilvēka gaita. Lai mazinātu sāpes, cilvēks parasti cenšas savainoto kāju pasaudzēt un vairāk pārnes svaru uz otru, taču, tas, kā likums, palielina slodzi veselajai kājai. Piepešā tās pārslodze var beigties ar sāpju vai, kā minimums, tulznu parādīšanos.

Labā ziņa ir tāda, ka šī problēma ir īslaicīga – ar nosacījumu, ka parūpēsies, lai traumētais celis, gūžas locītava vai cita ķermeņa daļa, kas lika mainīt gaitu un pieklibot, tiks saārstēta.

Nesen veikts pedikīrs

Foto: Shutterstock

Nepareizi veikts pedikīrs var būt cēlonis nagu ieaugšanai. Tipiska kļūda ir pārāk dziļi apgriezt nagu stūrīšus. Ja šāda kļūda pieļauta, naga maliņas var sāk ieaugt miesā. Sajūtas ir ļoti nepatīkamas un viss nereti beidzas ar iekaisumu un strutošanu.

Lai no šādām nebūšanām izvairītos, pedikīrs jāveic uzmanīgi un akurāti, neaizraujoties ar nagu stūrīšu noapaļošanu. Speciālisti iesaka kāju nagus griezt taisni (kā attēlā).

Diabēts

Foto: Shutterstock

Ne tikai cukura diabēts, bet jebkura autoimūna slimība izraisa asins cirkulācijas un vielmaiņas traucējumus, dažādu infekciju – bieži vien ādas – veidošanos un arī spontānas sāpes ekstremitātēs. Ja citi kājas sāpju iemesli ir izslēgti, dodies pie ārsta pārbaudīt savu veselību.

Vairāk informācijas par cukura diabētu meklē šeit.

Pievēršanās aktīvai sportošanai

Foto: Shutterstock

Pēkšņa nopietna fiziskā slodze, it īpaši, ja pirms tam nekas tāds ilgi nav darīts, izraisa stresu gan kāju muskuļiem, gan locītavām. To var pastiprināt sportošanai nepiemēroti apavi. Ja tikko esi pievērsies aktīvai sportošanai vai mainījis izkustēšanās veidu, un kājas uz to atbildējušas ar nejaukām sāpēm, mazliet nomet apgriezienus un slodzi pieaudzē pakāpeniski, kā arī parūpējies par piemērotiem apaviem, ja tev tādu vēl nav.

Plakanā pēda vai pārāk augsta gareniskā velve

Foto: PantherMedia/Scanpix

Plakanā pēda vai, tieši otrādi, pārāk augsta pēdas gareniskā velve izraisa nepareizu pēdas noslogojumu – kamēr atsevišķas pēdas daļas atpūšas, uz citām gulstas pārāk liela slodze (teju viss ķermeņa svars), kā ietekmē pārslogotajās vietās var veidoties iekaisums, kas, protams, izraisa sāpes. Cilvēku, kuriem ir šādas problēmas, ir salīdzinoši maz, tomēr viņi ir. Parasti apavi viņiem var izraisīt diskomfortu.

Vienīgais, ko iespējams darīt lietas labā, ir vērsties pie ortopēda. Nē, nēsāt "ērtas" koka tupeles neviens neliks! Mūsdienās šādos gadījumos izlīdzas ar piemērotām ortopēdiskajām zolēm.

Stāvošs darbs

Foto: Shutterstock

Ja sēdošs darbs "nogalina" cilvēkus, tad stāvošs – viņu kājas. Stāvēšana 8–10 stundas katru dienu kājām par labu noteikti nenāk. Visu dienu uz kājām ir daudzi pārdevēji, frizieri, apsargi un citu profesiju pārstāvji.

Lai sāpes mazinātu, nēsā ērtus apavus un ik pa laikam izkustini kājas, kaut vai vienkārši pastaigājot turpu šurpu – tā veicināsi venozo atteci, mazināsi sāpes un tūsku, kas bieži moka dienas beigās. Labs un vienkāršs vingrojums, kuru var veikt, neizkustoties no vietas – pārmaiņus te pacelies uz pirkstgaliem, te pārnes svaru uz papēžiem, pirkstgalus paceļot gaisā. Tas efektīvi veicina venozo atteci kājās.

Grūtniecība

Foto: Shutterstock

Apsveicam! Jā, tas ir pilnīgi nopietni – piepeša sāpju parādīšanās kājās var būt grūtniecības pazīme! Sāpes saistītas ar hormonālajām un citām pārmaiņām sievietes organismā. Tas gatavojas skaistam, bet grūtam periodam sievietes dzīvē un sāk strādāt mazliet citādi, kā ietekmē var parādīties kāju tūska.

Pirmkārt, grūtniecības laikā pastiprināti izdalās hormoni, kas atslābina audus. Otrkārt, gaidot bērniņu, vēnas spiestas pārsūknēt daudz lielāku asins daudzumu nekā iepriekš. Pārslodze var veicināt roku un kāju tūsku, bet tā kā tūskas rezultātā tiek nospiesti arī nervi, tas var radīt sāpes un diskomfortu.

Starp citu, kaut arī pēc grūtniecības tūska pāries, var būt arī paliekošas izmaiņas – nereti nedaudz palielinās kājas izmērs, kas nozīmē, ka jāmeklē jauni apavi.

Svarīgi!

Ja regulāri ciet no kāju sāpēm un tās nekādi neizdodas novērst, vērsies pie sava ģimenes ārsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!