Foto: Shutterstock
Mugura sāp gan vīriešiem, gan sievietēm. Galva sāp gan sievietēm, gan vīriešiem. Taču, ko patiešām nozīmē menstruāciju sāpes, var saprast tikai tā dzīvā būtne, kurai ir dzemde. Sāpīgo mēnešreižu dēļ meitenes kavē skolu, jaunietes nespēj aiziet uz lekcijām, bet sievietes darbspējīgā vecumā tiek pilnībā izmestas no laivas, nespējot nedz koncentrēties, nedz vispār normāli funkcionēt. Daudzām sievietēm turpmākās dienas paiet nevis dzīvojot, bet cenšoties izdzīvot, jo šī stāvokļa dēļ no pienākumiem neviens nav atbrīvojis.

Soli pretim jaunai nākotnei spērusi Spānija – maija sākumā ārzemju medijos izskanēja informācija par iespējamiem grozījumiem likumā, kas paredzētu sievietēm, kuras cieš no sāpīgām mēnešreizēm, katru mēnesi piešķirt "medicīnisko atvaļinājumu". Ja likums stāsies spēkā, apmaksātās brīvdienas tiks piešķirtas, saņemot ārsta izziņu, taču tās nepienāksies sievietēm, kuru diskomforts menstruāciju laikā raksturots kā viegls. Vai Spānija kļūs par pirmo Eiropas valsti, kas ieviesusi šādu tiesisko regulējumu, vēl rādīs laiks, taču iniciatīva vien svarīgo tematu no jauna izcēlusi saulīte.

Vērts piebilst, ka Spānijas kontekstā stāsts nav tikai par apmaksātām brīvdienām mēnešreižu laikā. Likumprojekts ir daļa no plašākas reformas, ietverot arī PVN atvieglojumus dažādām higiēnas precēm, tā saukto tamponu nodokli, un padarot pieejamas bezmaksas higiēnas preces publiskās iestādēs, piemēram, skolās un cietumos, ziņo ārzemju prese.

Taču, kā dzīvē mēdz būt, – kur izmaiņas, tur klāt arī iespējamas jaunas problēmas. Tā kā mēnešreizes sievietēm ir tikai konkrētā dzīves posmā, aktualizējas jautājums par diskrimināciju pret citiem darbiniekiem, jo īpaši vīriešiem. Tālāk seko privātuma aspekts, jo pie šāda scenārija sievietei par dziļi personīgām lietām jāinformē arī darba devējs. Un, visbeidzot, cik augsta varētu būt šo brīvdienu cena? Iespējams, kādam darba devējam vai uzņēmējam darbinieks, kurš savā postenī ir kā pulkstenis un nevienu darba dienu neizlaiž, šķitīs vairāk pelnījis paaugstinājumu, bonusu vai algas pielikumu nekā tas, kurš procentuāli strādājis mazāk dienu.

Kamēr nozares pārstāvji un lēmēji spriež par likuma grozījumu nepieciešamību, fakts tomēr ir un paliek fakts – daudzas sievietes cieš ārprātīgas menstruāciju sāpes. Tās liek justies kā bezspēcīgākajam cilvēkam pasaulē. Reizēm stāsts ir par konkrētām slimībām, citreiz – dismenoreju jeb menstruāciju traucējumiem, taču efektīvāko sāpju mazināšanas veidu meklējumi tomēr ir un paliek galvenais dienaskārtības jautājums. Jo ciest un dzīvot sāpēs – tai nevajadzētu būt normai.

Paldies "spirālei"!

Līnai, kas mums uzticējusi savu stāstu, vārdu savienojums "sāpīgas mēnešreizes" nav burtu savirknējums vien.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!