Foto: Shutterstock
Viens no galvenajiem ieteikumiem, cenšoties atbrīvoties no liekā svara, ir nepārspīlēt un nedarīt to strauji. Tomēr, ja gaidāms kāds svarīgs pasākums vai notikums, joprojām daudzas sievietes cenšas iznīdēt liekos kilogramus pēc iespējas īsākā laikā. To darot, nereti tiek pieļautas dažādas kļūdas, kas ne tikai kavē mērķa sasniegšanu, bet ilgtermiņā var radīt pretēju efektu vai nodarīt kaitējumu veselībai.

Badošanās, paļaušanās uz to, ka svaru vari zaudēt tieši tādā pašā veidā, kā to izdarīja paziņa, vai nereālu mērķu izvirzīšana ir tikai daļa no lietām, kas kaitē gan tavai figūrai, gan veselībai. Iedvesmojoties no "Women's Health" apkopotajiem speciālistu ieteikumiem, piedāvājam iepazīties ar septiņām izplatītām kļūdām, ko pieļauj cilvēki, kas vēlas no liekajiem kilogramiem atbrīvoties pēc iespējas ātrāk.

Uzņemtā kaloriju daudzuma nepiemērošana individuālajām vajadzībām

Foto: Shutterstock
To, ka liekie kilogrami rūk tad, ja cilvēks uzņem mazāk kaloriju nekā patērē, zina teju katrs. Uzņemot no 1500 līdz 2000 kalorijām dienā, liekākā daļa cilvēku zaudēs svaru bez īpaša riska, ka uzturs būs nepilnvērtīgs un netiks uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas. Tomēr tik vienkārši arī to darīt nevajadzētu, jo katram cilvēkam ir individuālas vajadzības.

Lai svara zaudēšana būtu droša veselībai un uzņemtā kaloriju daudzuma samazināšana nestu gaidīto efektu, ir nepieciešama individuāla pieeja. Pretējā gadījumā var sanākt, ka tu ēd krietni par maz, bet neredzi nekādus rezultātus. Ja vēlies skaitīt kalorijas, ieteicamā daudzuma noteikšanai ir jāņem vērā tavs ķermeņa masas indekss, kā arī vielmaiņas ātrums un citi faktori. Nemēģini pati izdomāt, cik ļoti nepieciešams ierobežot dienā uzņemto kaloriju daudzumu, bet konsultējies ar speciālistu.

Vielmaiņas traucēšana tievēšanas laikā

Foto: Shutterstock
Ja tu ēdīsi pārāk maz, svars, ļoti iespējams, strauji kritīsies. Bet tas nebūs vienīgais, kas notiks ar tavu ķermeni. Ja nebūsi uzmanīga, tavam organismam var sākt trūkt dažādu uzturvielu, minerālvielu un vitamīnu, kas noteikti atstās negatīvu ietekmi uz tavu veselību. Turklāt pārāk maz kaloriju ļoti bieži nemaz nepalīdz zaudēt lieko svaru, īpaši, ja tavs mērķis ir saglabāt slaidas aprises ilgtermiņā.

Ja tu ēd pārāk maz, arī tavs ķermenis var ieslīgt badošanās fāzē. Kaloriju dedzināšana notiks lēnāk, un rezervju uzkrāšana notiks ātrāk, jo ķermenis centīsies maksimāli efektīvi izmantot ikvienu uzņemto kaloriju. Ņem vērā, ka badošanās un pārāk mazs uzņemto kaloriju daudzums nav vienīgā lieta, kas bremzē tavu vielmaiņu. To kavē arī nepietiekams uzņemto olbaltumvielu daudzums, miega trūkums, sēdošs dzīvesveids un citas darbības, par ko plašāk vari lasīt šeit.

Pārāk maz ogļhidrātu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Runājot par to, vai ogļhidrāti traucē atbrīvoties no liekā svara, uztura speciāliste Eva Kataja norāda: "Veselam cilvēkam ogļhidrāti ir jāuzņem, lai nodrošinātu normālus vielmaiņas procesus. Protams, priekšroku dodot saliktajiem ogļhidrātiem, nevis rafinētiem un pārstrādātiem cukuriem un miltu izstrādājumiem."

Ja tu ne vien ievēro diētu, bet esi arī fiziski aktīva, vingro vai apmeklē sporta zāli, atteikšanās no ogļhidrātiem vai to uzņemšana niecīgā daudzumā noteikti tev par labu nenāks. Diētas, kuru laikā cilvēki atsakās no ogļhidrātiem, var būt ļoti efektīvas, bet tās nav ilgtspējīgas. Ja cilvēks atsakās no ogļhidrātiem, tad ķermenis sāk izmantot muskuļos esošo enerģiju, un jo mazāk tev ir muskuļu, jo grūtāk ir sadedzināt lielos taukus.

Ar pazīmēm, kas liecina par nepietiekamu ogļhidrātu uzņemšanu, tu vari iepazīties šeit.

Nepietiekams uzņemtā ūdens daudzums

Foto: Shutterstock
Ūdens ir nepieciešams ikvienam cilvēkam, ne tikai tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekā svara. Bet, runājot par cīņu ar liekajiem kilogramiem, der ņemt vērā, ka cilvēki, kas lieto pietiekami daudz ūdens, retāk pārēdas. Ļoti bieži cilvēkiem ir grūti saprast, vai viņš ir izslāpis vai izsalcis, un nereti tad, kad organismam nepieciešams tikai ūdens, mēs ēdam un uzņemam papildu kalorijas.

Tāpat nepietiekams ūdens daudzums, ir viens no iemesliem, kāpēc ķermenis aiztur lieko ūdeni. Negausīgi notiesāji burgeru un frī kartupeļus, bet nākamajā dienā, šķiet, ka esi pieņēmusies svarā?Sāls dēļ organismā ir uzkrājies ūdens, un labākais veids, kā no šiem krājumiem atbrīvoties, ir dzert vairāk ūdens.

Par to, kā atšķirt mānīgu izsalkumu no slāpēm, tu vari lasīt šeit.

Beztauku produktu lietošana cerībā zaudēt svaru

Foto: Shutterstock
Vai zini, kāpēc daudzi beztauku produkti garšo tik neticami labi? Tiem ir pievienots cukurs. Ļoti bieži diezgan lielos apjomos. Tāpat nereti šādi produkti satur arī diezgan lielu daudzumu sāls, bet sāls rada tūsku. Cukuru un sāli šiem produktiem pievieno, lai uzlabotu to garšu, kas mainās, samazinot tauku daudzumu produktā.

Iegādājoties produktus, pat, ja uz to iepakojuma ir rakstīts "beztauku" vai "diētisks", rūpīgi izlasi tā sastāvu un enerģētisko vērtību. Noskaidro, cik daudz kaloriju, cukura un sāls ir produktā, un tikai tad lem par to, vai patiešām vēlies to ēst. Reizēm produktā esoši tauki nodarīs mazāku ļaunumu un mazāk sarežģīs atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem, nekā papildu cukurs.

Projektā "Našķis vai veselīgs produkts", "Viņas veselība" kopā ar uztura speciālisti Evu Kataju vērtēja vairākus beztauku jogurtus un secināja, ka, izvēloties šādu produktu, vislabāk ir izvēlēties produktu bez piedevām. Ja šķiet, ka jogurts bez piedevām nav gana garšīgs, tam var pievienot augļus, ogas, riekstus vai citas piedevas, kas ir veselīgas un uzlabos tā garšu. Vairāk lasi šeit.

Našķošanās pirms došanās gulēt

Foto: Shutterstock
Ja tu apmeklē sporta zāli un ēd nelielas porcijas, našķošanās ar cepumiņiem pirms miega var šķist teju neizbēgama. Tomēr tā noteikti nepalīdzēs atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, īpaši, ja izēdīsi visu cepumu iepakojumu. Lai no tā izvairītos, pēc pusdienām ēd daudz zaļumu, liesu produktu, kā arī izvairies no ēdieniem, kas satur lielu cukura vai sāls daudzumu.

Vakariņas ēd pirms pulksten 19.30 un pēc tām centies izvairīties pat no našķošanās. Tas palīdzēs tavam ķermenim nakts laikā labāk atpūsties. Tā vietā, lai mocītos ar vēdergraizēm, tu varēsi labāk izgulēties, bet pamodīsies atpūtusies un izsalkusi. Par to, kā novērtēt savu izsalkumu vakarā un kā atradināties no našķošanās vakarā, vairāk vari lasīt šeit.

Tavas cerības ir pārāk augstas

Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereālas cerības un neveselīgas idejas par to, kā tu gribi izskatīties, ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc nākas ciest neveiksmi. Tu gribi pārāk daudz un pārāk ātri. Nedomā, ka ir iespējams nomest 20 kilogramus divu nedēļu laikā, nesabojājot veselību. Ilgtermiņā strauja svara zaudēšana nenāks par labu arī tavai figūrai.

Ja tu gribi lieliski izskatīties peldkostīmā vasaras laikā, tev ir jārūpējas par savu izskatu ziemā. Neilgi pirms sauļošanās sezonas sākuma jau būs par vēlu. Katrā ziņā efektīvi un veselīgi zaudēt svaru īsā laikā īsti nav iespējams. Maģiskas diētas nepalīdzēs. Veselīgs uzturs un pietiekams fizisko aktivitāšu daudzums visa gada garumā ir tas, kas tev nepieciešams. Mīli sevi un rūpējies par sevi visa gada garumā.

Neienīsti savu ķermeni par to, ka tas ir tāds, kāds tas ir un tu nespēj to izmainīt ļoti īsā laikā. Ja satraucies, ko domā citi, atceries, ka līdzcilvēki ir pārāk aizņemti, nervozējot par savu izskatu, lai ievērotu tavējo. Ja būsi pārliecināta un nestāstīsi, cik ļoti tev sevī nepatīk noteiktas ķermeņa daļas, neviens cits tām uzmanību nepievērsīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!