Foto: Shutterstock

Visapkārt viss zaļo un zied, tomēr ne visiem dabas skaistums rada tikai pozitīvas emocijas. Tiem, kuriem ir polinoze jeb alerģija pret ziedputekšņiem, ziedēšanas laiks ir grūts, jo putekšņu ietekmē tek deguns, asaro acis un daudz jāšķauda. Lūk, pieci būtiski fakti, kas jāzina par ziedputekšņu alerģiju!

1. Bieži vien cilvēks pat nenojauš, ka viņam ir alerģija pret ziedputekšņiem. Domā, ka kārtējo reizi saaukstējies, jo simptomi ir gandrīz identiski. Izlīdzas ar iesnu zālēm un citiem simptomus mazinošiem medikamentiem, kas stāvokli atvieglo kā saaukstēšanās, tā alerģijas gadījuma, un dzīvo tālāk. Diemžēl alerģijas simptomiem ar gadiem ir tendence kļūt smagākiem. Tie var traucēt pat vadīt automašīnu. Tāpēc, ja katru pavasari sākas iesnas un šķavas, konsultējies ar ģimenes ārstu, izsakot versiju, ka pie vainas var būt alerģija.

2. Kas īsti ir alerģija? Tie ir imūnsistēmas darbības traucējumi, kuru ietekmē tā ziedputekšņus, kas organismam nekādu kaitējumu nenodara, uztver kā kaut ko bīstamu un reaģē saasināti.

3. Izplatītākie polinozes simptomi ir deguna tecēšana, aizlikums, kņudināšana un tās izraisītas šķavas. Daudziem deguna kņudināšanas ietekmē arī asaro acis, rodas to apsārtums, nieze vai graušanas sajūta.

4. Alerģiska reakcija var būt gan tikai pret viena, gan vairāku augu ziedputekšņiem. Pavasarī polinozes cēlonis visbiežāk ir ziedošie koki. Savukārt vasarā degunu kņudina pļavas graudzāles, piemēram, skarene, auzene, timotiņš un smilga, tādēļ polinozi mēdz dēvēt arī par siena drudzi.

5. Lai mazinātu alerģijas izpausmes, ārsti iesaka izvairīties no alerģijas izraisītāja. Tomēr pilnībā paslēpties no ziedputekšņiem ziedēšanas laikā ir neiespējami. Pat ja tavas mājas tuvumā neaug, piemēram, bērzs, pret kura ziedputekšņiem tev ir alerģija, vējš tos var atnest pa gaisu.

6. Polinozes izraisīto diskomfortu parasti mazina, lietojot antihistamīna jeb pretalerģijas medikamentus. Jaunākās paaudzes antihistamīna medikamenti neizraisa miegainību. No deguna gļotādas tūskas iespējams atbrīvoties arī, lietojot nazālos steroīdus jeb glikokortikoīdus aerosolā. Tā kā tie ir hormonu preparāti, daudzi no tiem baidās, taču tam nav pamata, jo nazālie steroīdi iedarbojas lokāli, proti, tikai uz deguna gļotādu.

7. Minētie medikamenti tikai uz laiku novērš ziedputekšņu alerģijas simptomus. Pārtraucot lietot, simptomi atkal ir klāt. Vienīgais veids, kā izārstēt alerģiju, ir imūnterapija: imūnsistēmas pieradināšana pie alergēna, ārstam pakāpeniski palielinot tā devu. To var uzņemt injekciju, zemmēles pilienu vai tablešu veidā. Ārstēšana gan jāsāk labu laiku pirms alerģiju izraisošā auga ziedēšanas. Pateicoties imūnterapijai, alerģijas simptomi mazinās vai pilnīgi izzūd.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla Health.com, Everydayhealth.com un WebMd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!