Foto: Shutterstock

Kuram gan nav gadījies no miega uztrūkties traka sapņa dēļ. Reizēm tas ir tik spilgts un emocijas uzjundošs, ka vēl ilgi nevari to aizmirst. Labi, ja tas ir tādēļ, ka sapnī iekārotais cilvēks piedāvā savu roku un sirdi. Sliktāk, ja acu priekšā pazibējušas baisas ainas, kas likušas pamosties, aukstiem sviedriem klātam. Kāpēc dažus sapņus pat neatceramies, bet citi ir tik spilgti, droši vien sev ir jautājis ikviens. "Womens Health" piedāvā septiņas atbildes.

Ass ēdiens pirms gulētiešanas

Padomā labi, vai vakarā tiešām vēlies baudīt pikantu ēdienu – asa maltīte neilgi pirms došanās pie miera var provocēt murgošanu nakts laikā, uzskata miega medicīnas speciālists Roberts Rozenbergs (Robert S. Rosenberg) no Miega traucējumu centra Arizonas štatā ASV. "Ass ēdiens paātrina vielmaiņu un paaugstina ķermeņa temperatūru, kā ietekmē pastiprinās smadzeņu aktivitāte, it īpaši ātrā miega jeb REM fāzes laikā, kad redzam sapņus."

Melatonīnu saturoši uztura bagātinātāji

Ja ir sūdzības par miega kvalitāti, talkā var nākt melatonīnu jeb tā dēvēto miega hormonu saturošs uztura bagātinātājs – melatonīns palīdz iemigt un izgulēties, pārliecināts Roberts Oksmans (Robert Oehman), Miega institūta vadītājs Ziemeļkarolīnas štatā ASV. Tomēr tā ietekmē ātrā miega laikā smadzenes var strādāt intensīvāk, līdz ar to arī sapņi mēdz būt spilgtāki. Pirms lietot melatonīnu saturošu uztura bagātinātāju, par vēlamo devu ieteicams konsultēties ar ārstu vai miega speciālistu, jo pārāk liela melatonīna deva var izraisīt trauksmi un pārmērīgu emocionalitāti.

Televizora skatīšanās pirms gulētiešanas

Iemigšana pie televizora pēc filmu vai iemīļota seriāla pēdējās sezonas skatīšanās maratona var būt cēlonis neparastiem un spilgtiem sapņiem. "Mūsu sapņi ir zemapziņas produkts, tāpēc, ja pirms gulētiešanas skaties filmu vai pat lasi grāmatu un spēcīgi līdzpārdzīvo notiekošajam, smadzenes šai informācijai var piešķirt lielu nozīmi, iekļaujot to tavos sapņos," saka psihologs un miega speciālists Stīvijs Orma (Steve Orma).

Zāļu lietošanas pārtraukšana

Tādi labi zināmi antidepresanti kā "Zoloft", kā arī daži psihostimulanti, piemēram, "Ritalin", ir pazīstami ar savu spēju nomākt REM fāzi, stāsta Rozenbergs. Šo zāļu lietošanas pārtraukšana var likt smadzenēm intensīvi strādāt REM fāzes laikā, mēģinot atgūt iekavēto. Tas, protams, nozīmē arī spilgtākus sapņus. "Dažu dienu laikā jūs varat ieraudzīt vairāk spilgtu sapņu, nekā vairāku pēdējo gadu laikā," viņš piebilst. "Jūs gaida ļoti spilgti sapņi, tostarp murgi." Spilgtākus sapņus novēro arī tie, kuri pārtraukuši lietot alkoholu vai marihuānu, ar kā lietošanu pirms tam nopietni aizrāvušies.

Miega apnoja

Tā kā obstruktīva miega apnoja izraisa elpošanas apstāšanās epizodes miega laikā, skābekļa trūkums liek smadzenēm "ražot" briesmīgus un biedējošus sapņus. Miega apnojas pacienti sapnī nereti redz, ka slīkst vai tiek žņaugti. Ja pat pēc astoņām vai pat vairāk stundām miega vienalga jūties noguris un neizgulējies, kā arī krāc (viens no svarīgākajiem simptomiem, par ko bieži sūdzas slimā dzīvesbiedrs!), vērts meklēt palīdzību pie miega speciālista. Vairāk par miega apnoju lasi šeit.

Miega trūkums iepriekšējā naktī

Pēc negulētas nakts vari gaidīt pastiprinātu smadzeņu aktivitāti REM fāzes laikā nākamajā naktī, jo tās gluži vienkārši mēģina atgūt nokavēto – sakārtot iegūto informāciju un iespaidus, kā arī paveikt citus svarīgus procesus. Un tas nozīmē tikai vienu – spilgtākus un intensīvākus sapņus.

Hronisks stress

Stress un trauksme dienas laikā var negatīvi ietekmēt miega kvalitāti, jo smadzenēm naktsmiera laikā jāapstrādā arī visas raižpilnās domas un negatīvā informācija. "Uzskata, ka tieši ātrā miega laikā smadzenes iet cauri visspilgtākajām emocijām," saka Rozenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!