Foto: EPA/LETA
Gandrīz katra cilvēka iecienītākais našķis ir šokolāde, un kā izrādās, melnā šokolāde ir arī viens no veselīgākajiem ēdieniem, kas, lietots saprātīgās devās, var ievērojami uzlabot tavu veselību. Turpinājumā izdevuma "iVillage" apkopotie fakti par šokolādes labajām īpašībām.

Slaidas formas saglabāšana

Protams, šokolāde nav ieteicamākais ēdiens svara zaudēšanai, tomēr pētnieki uzskata, ka, ēdot šo našķi mērenās devās, ir vieglāk uzturēt slaidu ķermeņa formu, jo šokolāde uzlabo organisma vielmaiņu, tādējādi vieglāk patērējot uzņemtās kalorijas, kā arī pāris gabaliņi melnās šokolādes veicina svara krišanos.

Smadzeņu darbības uzlabošana

Melnā šokolāde satur vielas, kas uzlabo smadzeņu darbību, tādējādi veicinot koncentrēšanās spējas, kā arī atmiņas darbību, uzlabojot asinsrites plūsmu uz smadzenēm un apgādājot tās ar skābekli.

Šis novērojums pierādīts arī pētījumos, konstatējot, ka cilvēki, kuri pirms zināšanu testa veikšanas ir ēduši melno šokolādi, uzrāda krietni labākus intelekta līmeņa rādītājus.

Enerģijas nodrošināšana

Speciālisti iesaka lietot melno šokolādi pirms fiziskām aktivitātēm, jo tās sastāvā ir teobromīns, kas atrodams arī enerģijas dzērienos, un kofeīns. Tāpat šokolāde ir teicams magnija un hroma avots, kas apgādā organismu ar enerģiju.

Grumbu veidošanās aizkavēšana

Kamēr pretgrumbu krēmi cīnās ar ādas novecošanas sekām, uzlabojot tā stāvokli, šokolāde aizkavē pašu grumbu veidošanās procesu. Tā iemesls ir šokolādē esošo vielu spēja cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, kas izrādās vēl efektīvāka nekā, lietojot uzturā augļus.

Piemēram, šokolādē esošais antioksidantu daudzums ir krietni augstāks nekā mellenēs un granātābolos.

Muskuļu novecošanas palēlināšana

Zinātnieki atklājuši, ka neliela deva melnās šokolādes iedarbojas līdzvērtīgi fiziskiem treniņiem. Tas konstatēts kādā pētījumā, nosakot, ka šokolādē esošās vielas stimulē muskuļus, aizkavējot to novecošanu tikpat efektīvi kā noteikta veida sportiskas aktivitātes.

Dzīves ilguma palielināšana

Kakao pupiņās esošie antioksidanti ļauj cīnīties ar saslimšanām, kā arī par trešdaļu mazina sirds slimību risku, kas ir viens no lielākajiem nāves iemesliem Rietumeiropā.

Laimes hormonu izdalīšanās

Zinātnieki uzskata, ka regulāra melnās šokolādes lietošana uzturā mazina depresijas simptomus tajā esošā magnēzija, kā arī anandamīda dēļ.

Šīs vielas mazina garastāvokļa maiņas, kā arī nodrošina labu noskaņojumu, ko veicina arī endorfīnu izstrādāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!