Foto: Shutterstock

Nereti mūsu organisma patieso veselības stāvokli visskaidrāk atklāj mūsu ikdienas pašsajūta un noteiktas izmaiņas tās ierastajā stāvoklī. Par jebkādām veselības problēmām organisms ziņo teju nekavējoties, tāpēc atliek vien tajā rūpīgāk ieklausīties. Protams, slimību ir daudz, un nereti to simptomu – tāpat, tāpēc šoreiz piedāvājam vienkārši pamanāmas pazīmes, kas, pēc mediķu teiktā, var liecināt par hormonālo disbalansu sievietes organismā.

Hronisks nogurums

Foto: Shutterstock

Ja ikdienā guli gana daudz, neciet no hroniskas pārslodzes vai ilgstoša stresa, kā arī nestrādā paaugstinātas spriedzes apstākļos, kas varētu rezultēties fiziskā un garīgā izsīkumā, hroniskam nogurumam noteikti nevajadzētu būt tavas ikdienas sastāvdaļai.

Hormonālās veselības ziņā tas vas var liecināt par vairogdziedzera darbības traucējumiem, paaugstinātu kortizola līmeni organismā, kā arī progesterona trūkumu, hormonālā līmeņa izmaiņām, ietekmējot ne tikai ikdienas pašsajūtu, bet organisma kopējo veselības stāvokli vispār.

Jāpiebilst, ka dzimumhormoniem (estrogēnam, progesteronam, testosteronam) arī piemīt spēcīgs atjaunināšanas potenciāls. Tie ne tikai nosaka ķermeņa attīstību pubertātes laikā, menstruāciju norisi, grūtniecības gaitu, menopauzi, andropauzi (vīriešu menopauze) un citas norises, bet arī palīdz uzturēt ādu, kaulus, locītavas, saistaudus un zobus veselus un spēcīgus. Dzimumhormonu līdzsvara trūkuma sekas var mazināt, izvēloties pareizo uzturu.

Savukārt stresa hormonu adrenalīna un kortizola līdzsvara trūkums var izraisīt grumbas, tauku uzkrāšanos uz vēdera, miega traucējumus, trauksmi, straujas garastāvokļa svārstības, alerģijas, galvassāpes, vāju spēju pretoties infekcijām, muskuļu vājumu, kāri pēc cukura/alkohola, gāzes un vēdera uzpūšanos, sirdsklauves, testosterona un libido trūkumu.

Vairogdziedzera hormonu līdzsvara trūkums var izraisīt vājumu, ādas sausumu, sirds pārsitienus, plaukstu un pēdu aukstumu, matu izkrišanu, nagu trauslumu, aizcietējumu, svara pieaugumu/nespēju zaudēt svaru, neregulāras menstruācijas, libido zudumu, brīdina mediķi.

Svara pieaugums

Foto: Shutterstock

Karstuma viļņi vai svīšana naktī

Foto: Shutterstock

Mainoties dzimumhormonu līmenim, kas visbiežāk notiek pubertātes, kā arī menopauzes laikā, sievietes bieži vien piedzīvo karstuma viļņus, kā arī pastiprinātu svīšanu nakts laikā. Tiesa, šie simptomi ir vērojami arī ikdienā, organismā veidojoties hormonālā līmeņa disbalansam.

Lai to novērstu, ginekoloģe Aiga Baranovska iesaka veikt noteiktas korekcijas savā ikdienas dzīvē.

"Pie ļoti izteikta klimaktēriskā sindroma ar karstuma viļņiem, nakts svīšanu, garastāvokļa svārstībām un citām sūdzībām nehormonālā ārstēšana ir salīdzinoši maz efektīva, tomēr pastāv varianti, ko iespējams mēģināt. Protams, būtu labi par savu izvēli pakonsultēties arī ar savu ģimenes ārstu vai ginekologu.

Šādās situācijās ir nepieciešama fiziskā slodze un diēta (samazināt sāls, dzīvnieku tauku, alkohola un kofeīna lietošanu, palielināt piena produktu, zivju, augļu un dārzeņu lietošanu). Tāpat var lietot vitamīnus - Calcigran, Menopace -, kā arī ar uzturu uzņemt fitoestrogēnus, kas ir dabiskas, nesteroīdas vielas - pēc uzbūves un darbības līdzīgas estrogēniem, bioloģisko aktivitāti iegūst kuņģa-zarnu traktā, bet ar hormonu receptoriem saistās 100 - 1000 reizes vājāk kā dabīgie hormoni.

Uzturā noteikti vērts iekļaut arī garšaugus – ķiplokus, pētersīļus, piparmētras, graudaugus - soju, rīsus, linsēklas, sezama sēklas, dārzeņus - pupiņas, burkānus, kartupeļus. Tāpat var ēst lakricu, baudīt kafiju un sarkanvīnu.

Pret karstuma viļņiem palīdzarī dažādi medicīniski preparāti un homeopātiski līdzekļi, par kuriem vairāk informācijas iespējams uzzināt, konsultējoties ar ārstiem un farmaceitiem."

Seksuālās veselības pasliktināšanas

Foto: Shutterstock

Visbiežākais hormonālā līmeņa disbalansa simptoms ir maksts sausums, ko piedzīvo sievietes dažādā vecumā, tam nebūt nesaistoties vien ar menopauzes laiku. Tāpat par hormonālā līmeņa novirzēm no normas liecina nieze, dedzināšanas sajūta, sāpes priekšspēles laikā vai mīlēšanās brīdī, spiediena sajūta, kā arī, protams, neregulāras menstruācijas.

Gluži likumsakarīgi, tas ietekmē arī libido līmeni, mazinoties vēlmei pēc fiziskas tuvības. Tiesa, libido pazemina arī citi faktori, piemēram, liekais svars, lietotie medikamenti, psiholoģiski iemesli utt.

Vairāk par pārtikas produktiem - afrodīzijiem libido vairošanai lasi šeit.

Nomāktība un garastāvokļa svārstības

Foto: Shutterstock

Hormonālais līmenis ietekmē arī mūsu noskaņojumu, turklāt nereti - krietni vairāk, kā sākotnēji domājam.

Piemēram, depresiju, sajūtu, ka nespējam skaidri domāt, un nogurumu rada vairogdziedzera darbības traucējumi, savukārt palielināts kortizola līmenis ierosina aizkaitinātību, apātiju un skumjas.

Tāpat hormonālā disbalansa dēļ varam ciest no neizskaidrojamām garastāvokļa svārstībām, kas, kā zināms, var ierosināt gluži liekus konfliktus. Visspilgtāk tas, piemēram, novērojams pirmsmenstruālā sindroma dēļ. Arī to ierosina izmaiņas hormonālajā līdzsvarā, atsevišķos gadījumos ievērojami pasliktinoties fiziskās un garīgās veselības stāvoklim kopumā.

Par pirmsmenstruālā sindroma cēloņiem, izpausmēm un mazināšanu vairāk lasi šeit.

Avoti: Tophealthnews.net, Medicine.lv, Health.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!