Foto: PantherMedia/Scanpix

Piektdien, 2. septembrī, sākot no pulksten 10.30 Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina uz asins donoru dienu kinoteātrī "Kino Citadele", 13. janvāra ielā 18. Pirmie simts cilvēki, kas ziedos asinis tās laikā, bez maksas saņems kino karti uz filmu "Cilvēks tumsā", informēja VADC pārstāve Zane Mousavi.

Šo karti apmainot pret biļeti kādā no kinoteātra kasēm, donors varēs apmeklēt jebkuru "Cilvēks tumsā" seansu – laika posmā no 2 līdz 15. septembrim kinoteātrī "Kino Citadele". Kino karte derīga vienai personai, vienam filmas apmeklējumam, paskaidro Mousavi.

Šausmu filmu asins ziedošanas akcija aizsākta 2004. gadā ASV līdz ar leģendārā "Zāģa" ekranizāciju, kad filmas izplatītājs Lionsgate sadarbībā ar ASV "Sarkano Krustu" šādā oriģinālā veidā centās pievērst sabiedrības uzmanību asins donoru kustības problēmām, proti, asins un asins komponentu trūkumam.

Latvijā šāda tradīcija aizsākās 2006. gadā ar filmas "Zāģis III" ekranizāciju un guva lielu atsaucību tieši gados jaunu donoru vidū — tad asinis ziedoja 89 donori. 2007. gadā – tādas pat donoru dienas ietvaros kinoteātrī "Parex Plaza" (tagad – "Kino Citadele") asinis ziedoja 102 donori, bet VADC specializētajā autobusā asinis ziedoja 42 donori. 2008. gadā atsaucība bija vēl lielāka — asinis ziedoja 155 donori, bet 2009. gadā – 161 donors, no kuriem 76 donori to darīja pirmoreiz.

Šogad VADC sadarbībā ar "Kino Citadele" un "ACME Film", kas ir filmas "Cilvēks tumsā" izplatītājkompānija Latvijā, atsāk šo tradīciju no jauna un aicina ziedot asinis!

Par asins donoru vari kļūt, ja:

  • Esi 18–65 gadus jauns;
  • Sver ne mazāk par 50 kg;
  • Dienā pirms asins nodošanas neesi lietojis alkoholu;
  • Esi paēdis, izgulējies, atpūties, jūties labi;
  • Esi vesels un pēdējā laikā neesi slimojis;
  • Pirms tam esi lietojis veselīgu uzturu un daudz šķidruma;
  • Neesi nodevis asinis vismaz deviņas nedēļas, un 12 mēnešu periodā to jau neesi darījis četras reizes (attiecas uz sievietēm) vai sešas reizes (attiecas uz vīriešiem, turklāt pēc sestās reizes vīriešiem jāievēro 3 mēnešu pārtraukums).

Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam (pase vai personas apliecība (eID) un jānorāda savs bankas konta numurs.

Pirms asins ziedošanas VADC aicina apmeklēt mājaslapu www.donors.lv un, aizpildot donora anketu, jau iepriekš uzzināt, vai vari ziedot asinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!