Foto: Shutterstock

Sirds mazspēja ir aktuāla problēma arī mūsu valstī, un tiek lēsts, ka vecuma grupā līdz 65 gadu vecumam to sastop aptuveni 1% iedzīvotāju, savukārt 75-85 gadu vecumā - jau 7%.

Lai savlaicīgi uzsāktu sirds mazspējas ārstēšanu un novērstu lielāku komplikāciju izveidošanos, ir ārkārtīgi svarīgi pamanīt sirds mazspējas simptomus, tos novērtēt un attiecīgi rīkoties. 

Izplatītākie sirds mazspējas simptomi ir:

• pieaugoša tūska kājās, sākot no potītēm uz augšu;

• elpas trūkums, nogurums un nespēks;

• paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī.

Sirds mazspēja ir viens no nelabvēlīgākajiem sindromiem sirds un asinsvadu slimību grupā. Tā var attīstīties jebkuras savlaicīgi nediagnosticētas un neārstētas sirds slimības rezultātā, dažkārt sākuma stadijā tai var arī nebūt izteiktu simptomu.

"Visbiežāk sirds mazspēju izraisa koronāra sirds slimība, it īpaši pārciests miokarda infarkts, un paaugstināts asinsspiediens, taču to var izraisīt arī dažādas sirds muskuļa un sirds vārstuļu slimības. Tāpēc mēs - kardiologi - iesakām regulāri pārbaudīt sirds veselību, tostarp, uzmanību pievēršot pulsam - optimālam pulsam miera stāvoklī jābūt aptuveni 60 sitieniem minūtē, it īpaši liela vērība šim rādītājam jāpievērš tieši sirds mazspējas pacientiem.

 "Savukārt, ja kāds no šiem rādītājiem ir paaugstināts vai ir kādi citi simptomi, kas varētu liecināt par sirds mazspēju vai kādu citu kardioloģisku saslimšanu, tāpēc ir ļoti svarīgi savlaicīgi vērsties pie sava ģimenes ārsta, lai nepieciešamības gadījumā tiktu veikti tālāki izmeklējumi un iespējami ātri tiktu uzsākta ārstēšana."

Diemžēl pacientiem ar sirds mazspēju raksturīga dzīves kvalitātes pasliktināšanās, bieža nonākšana slimnīcā, kas dažādās valstīs veido 2-5% no visām neatliekamajām hospitalizācijām, un augsta mirstība. 

"Nereti pacienti pie speciālistiem nokļūst ļoti novēloti, kad sirds mazspēja jau ir strauji progresējusi un radušās komplikācijas," norāda pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa. "Lai arī iedzīvotāji kopumā kļūst izglītotāki un zinošāki sirds veselības jautājumos, tomēr arvien valda tādi mīti, ka, piemēram, paaugstināts asinsspiediens ir norma vecākiem cilvēkiem vai ka sirds mazspēja ir nenovēršama slimība pacientiem gados. Tāpēc vēlamies Sirds mazspējas dienā, maija otrajā nedēļas nogalē, atgādināt, ka lielākā daļu sirds un asinsvadu slimību riska faktoru ir novēršami gan ievērojot veselīgu dzīvesveidu, gan veicot regulāras sirds veselības profilaktiskās pārbaudes jau agrīnā vecumā."

Lai vērstu uzmanību uz sirds mazspējas profilaksi, kā arī savlaicīgas diagnostikas un ārstēšanas nozīmi, šī gada 20.maijā norisināsies pasākums sirds mazspējas pacientiem un viņu tuviniekiem, kā arī citiem interesentiem, kura laikā būs iespēja noklausīties izglītojošas kardiologu lekcijas, iepazīties ar jaunāko informāciju sirds mazspējas ārstēšanā, kā arī saņemt informatīvos materiālus un veikt sirds veselības mērījumus. Pasākums norisināsies 20.maijā Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes konferenču zālē (Raiņa bulvārī 19) no plkst.16.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!