Foto: Shutterstock

Sirds un asinsvadu slimības ir nozīmīga problēma gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā. Diemžēl, kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, tieši sirds slimības Latvijā ir visizplatītākais nāves cēlonis, tādēļ svarīgi darīt visu, lai sevi pasargātu. Un, kad gan varētu būt vēl labāks brīdis pievērst uzmanību sirdij, ja ne "sirsniņdienas" priekšvakarā?

Labā ziņa ir tā, ka savā dzīvesstilā iespējams ieviest pavisam vienkāršus un patīkamus paradumus, kas būtiski samazinās sirds un asinsvadu slimību riskus. Lūk, daži no tiem!

Audzē un ēd zaļumus

Foto: Shutterstock

Pavasaris tuvojas un nemaz nav grūti podiņā vai ūdensglāzē iestādīt sīpolu, iesēt baziliku un dilles vai citus zaļumus, kas pašam garšo un tos arī ēst. Ziemas beigās un pavasarī pats organisms burtiski pieprasa zaļumus, salātus un citas dabas veltes, kas pilnas vitamīniem, minerālvielām un citiem labumiem. Turklāt ir pierādīts, ka svaigu zaļumu lietošana uzturā palīdz uzlabot arī sirds un asinsvadu veselību un cīnīties ar holesterīna daudzumu.

Savukārt, ja tev ir dārziņš – zini, tā ir ideāla vieta cīņai ar sirds slimībām, jo darbošanās dārzā ir gan fiziska aktivitāte, gan iespēja atrasties svaigā gaisā, kas uzlabo izredzes nesaslimt ar kardiovaskulārām slimībām.

Ēd valriekstus

Foto: Shutterstock

Pētījumi rāda, ka ik dienu apēstas trīs valriekstu pusītes, palīdz samazināt sliktā holesterīna daudzumu asinīs un uzlabot artēriju stāvokli. Tādēļ pievieno savai maltītei, piemēram, sasmalcinātus vai apgrauzdētus valriekstus, arī domājot par sirds veselību.

Tomēr atceries, ka rieksti ir alergēni, tāpēc nepārspīlē ar to ēšanu – ar minētajām trim valriekstu pusītēm vai sauju zemesriekstu pilnīgi pietiks, lai uzņemtu nepieciešamo veselīgo vielu dienas devu.

Vairāk par veselīgākajiem riekstiem un to iedarbību lasiet šeit.

Saglabā mieru

Eksperti atzinuši, ka paaugstināts asinsspiediens un paātrināta sirdsdarbība, ko izraisa biežs stress un uztraukums, palielina infarkta un citu sirds problēmu risku. Tāpēc, ja pieķer sevi, ka bieži esi uzvilkts un satraucies, pameklē kādu nomierinošu hobiju vai aktivitāti, iespējams, var palīdzēt arī meditācija, kas radītu līdzsvaru un ļautu saglabāt veselību.

Padoms, ko iesaka Woman's Day īsai meditācijai, ir šāds: ieej kādā klusā telpā, aizver acis un minūti vienmērīgi dziļi ieelpo un izelpo.

Kusties vairāk

Foto: Shutterstock

To tev ieteiks ikviens ārsts, bet sirds veselībai aktīvs dzīvesveids ir īpaši svarīgs. Jau pirms krietna laika ir pierādīts, ka regulāra svīšana treniņos fiziskās slodzes dēļ, samazina sirds problēmu risku.

Ja tāpat vingrot un kustēties bieži aizmirstas, ieteicams izvirzīt sev mērķi, kas palīdzēs neizlaist treniņus un beigās sniegs gandarījumu. Piemēram, apņemies piedalīties šī gada vasaras maratonos un noskriet piecus kilometrus – tam ir iepriekš jāgatavojas, tāpēc sāc jau šajās brīvdienās. Ja skriešana nav tava sirdslieta, piecelies pirmdien agrāk un vismaz daļu ceļa uz darbu veic kājām vai iegādājies velosipēdu, kas mudinās biežāk izkustēties, turklāt riteņbraukšana ir sirdij viena no piemērotākajām slodzēm un pārāk nekaitē arī locītavām. Vienvārdsakot, jebkura fiziska slodze būs pakāpiens ceļā uz veselu sirdi.

Ieteikums! Mūsdienās pieejamas neskaitāmas aplikācijas, kas palīdz izvēlēties sirdij veselīgu slodzi, skaita sirdspukstus, soļus un vēl daudz ko citu – arī tās var palīdzēt padarīt treniņus efektīvākus un interesantākus. Dažas no veselīgajām aplikācijām minētas šeit.

Dzer ūdeni regulāri

Foto: Shutterstock

Šis padoms ir pavisam loģisks – iedomājies, ja visu dienu aizmirsti par padzeršanos, bet organisms šķidrumu patērē un izdala, asinis kļūst biezākas, tātad sirdij ir grūtāk tās pumpēt.

Tādēļ palīdzi savam "motoriņam" un padzeries. Īpaši svarīgi tas ir vasarā, kad ūdenim var pievienot arī sirdij veselīgas ogas, piemēram, zemenes vai mellenes, un arī tā palīdzēt uzlabot savu veselību. Ziemā, savukārt, ūdenim var pievienot citronu, kas uzlabos arī imunitāti, tādējādi arī sirdij nebūs papildu slodze, cīnoties ar nevēlamu saaukstēšanos…

Padoms! Ja izdzer krūzi kafijas vai melnās tējas, kas ir urīndzenoši dzērieni, izdzer arī glāzi ūdens - tā organismā saglabāsies pietiekams šķidruma daudzums.

Nomet liekos kilogramus

Foto: Shutterstock

Liekais svars noteikti ir viens no faktoriem, kas apdraud tavu veselību. Ne vien tāpēc, ka līdzi jānēsā lieks smagums, kas dara pāri locītavām, bet arī tādēļ, ka tas liecina par slikto holesterīnu asinīs un līdz ar to asinsvadu bojājumiem, kā arī cilvēkiem ar lieko svaru ir lielāks risks saslimt ar 2. tipa cukura diabētu.

Tas viss kaitē sirds veselībai. Amerikas Sirds asociācija apgalvo, ka ikviens liekais kilograms, kas nomests, manāmi uzlabo iespējas nesaslimt ar kardiovaskulārām slimībām.

Padomus veselīgai sportošanai meklē šeit.

Pārdomā savu ēdienkarti

Foto: Shutterstock

Šis padoms, protams, sasaucas ar iepriekšējo. Būsim godīgi, nekas ļauns nenotiks, ja reizi pa reizei apēdīsi kādu bulciņu vai kartupeļu čipsi, tomēr ikdienā jāpiedomā, ko liec uz šķīvja. Piemēram, vienā sviestmaizē var būt pat 46 procenti no pieļaujamās sāls devas, teikts Uztura un diētas akadēmijas žurnālā (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics). Liels uzņemtā sāls daudzums var paaugstināt asinsspiedienu un līdz ar to arī infarkta risku. Tādēļ pēc iespējas biežāk centies ēst paša gatavotu ēdienu, kurā zini, kas pievienots, un nelieto pārlieku daudz sāls, cukura un tauku tā pagatavošanā.

Piemēram, gatavojot sviestmaizi, izvēlies graudu vai rupjmaizi, nevis baltmaizi. Uz tās labāk liec salātlapu, nedaudz sviesta, nevis margarīnu un sieru, kam ir zems sāls un tauku saturs, vai vārītu, nevis kūpinātu vai ceptu gaļu, kā arī marinēto gurķīšu vietā labāk izvēlies svaigu papriku – šādi būsi uzņēmis vajadzīgās uzturvielas, nekaitējot sirdij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!