Foto: Shutterstock
Kvalitatīvs miegs mums sniedz enerģiju un modrumu. Ir patīkami pamosties labā noskaņojumā un pilnā gatavībā iegrimt dienas darbos. Lai arī mēs jūtamies izgulējušies un sparīgi, ne vienmēr izskats par to liecina. Tāpēc ļoti svarīgs ir skaistuma miegs (beauty sleap), kura laikā atjaunojas sejas stāvoklis un izskats.

Lai gan daži var uzskatīt, ka skaistuma miegs ir tikai stilīga frāze, bet tā nav, tas tiešām eksistē. Ņujorkiete dermatoloģe un grāmatas "Skin Rules" autore Debra Džalimana portālā "Good Housekeeping" apstiprina, ka skaistuma miegs ir ļoti svarīgs, jo miegā stresa hormons samazinās, miega hormons paaugstinās, ķermenis un āda atjaunojas. Naktsmiera laikā ādai ir iespēja atgūties no dienā saņemtajiem kairinājumiem.

Pietiekams miega daudzums ir mērāms no septiņām līdz astoņām stundām, taču ir svarīgas ne tikai stundas, kas pavadītas miegā, bet arī atpūtas kvalitāte. Gulēšana uzreiz nenozīmē atjaunošanos. Lai procesi noritētu veiksmīgāk, nepieciešams iet gulēt no pulksten 22 līdz 23 un celties katru dienu vienā un tajā pašā laikā, brīvdienas arī nav izņēmums. Īpaši svarīgs ir dziļais miegs, kas iestājas ap pulksten 2, ja esi devusies pie miera laicīgi.

Skaistuma miegs organismam ir nepieciešams. Ja ikdienā tiek maz gulēts, sekas var būt manāmas ne tikai sejā, bet arī kopējā organisma stāvoklī. Var rasties dažādas veselības problēmas, piemēram, aptaukošanās, hronisku slimību saasināšanās, stress utt.

Miega trūkums atstāj manāmas noguruma pazīmes. Mūsu ķermenis miega zudumu vai kvalitatīva miega trūkumu uztver kā stresu. Šie stresa signāli vizuāli atspoguļojas mūsu sejās. Ikdienā stresa signālus uztveram kā nogurumu, kas ir tumši loki, pelēka seja, uzpampums. Ja ķermenim nav sniegta pietiekoša atpūta, nenotiek atjaunošanās.

Skaistuma miega noslēpums


Miegā ķermeņa temperatūra pazeminās apmēram pusgrāda, grāda robežās. Temperatūras svārstības paātrina asins cirkulāciju. Āda tiek labi apasiņota, ļaujot tai tai cīnīties ar grumbiņām un stresa atstātajām rievām. Paātrinātās asins cirkulācijas dēļ cilvēki no rīta var pamosties ar nedaudz piesārtušiem vaigiem.

Nakts laikā izdalās arī hormoni, kas palīdz atveseļoties muskuļiem, audiem, kas cietuši no apkārtējās vides nelabvēlīgajiem faktoriem, piemēram, sausa gaisa, stresa, ultravioletā starojuma.

Ja vēlies, lai tava āda izskatītos veselīga un starojoša, pirms ķerties pie ikdienas skaistumkopšanas procedūrām, pareizi jāsagatavojas naktsmieram.

Možas acis bez lokiem zem tām


No rīta acis mēdz būt pietūkušas, zem tām – izteikti loki. Tas ir tāpēc, ka tev ir stresa pilna ikdiena. Organismā palielinās stresa hormons, kas maina sāls līdzsvaru. Tas var aizturēt ūdens izvadīšanos un veicināt loku un uzpampuma rašanos. Lai novērstu tūsku un kavētu krunciņu veidošanos, nepieciešams uzlabot asinsriti un limfas atteci. Līdzekļi, kas paredzēti acu zonai, daudz bagātāk nekā sejas krēmi satur vielas, kas uzlabo vielmaiņu, izvada lieko šķidrumu un veicina mikrocirkulāciju.

Vakaros nevajadzētu uzņemt daudz ūdens, jo tas var ietekmēt maisiņu rašanos zem acīm. Ieteicams izvēlēties arī sejai draudzīgu spilvendrānas audumu, piemēram, zīdu, kā arī regulāri to mazgāt, jo viss, kas nonāk uz spilvena, paliek arī uz sejas.

Jauneklīga, mirdzoša āda


Miegā āda atjaunojas no dienā saņemtā kairinājuma, piemēram, UV starojuma, piesārņojuma utt. Debra Džalimana uzsver, ka ādas šūnas atjaunojas ātrāk, kamēr mēs guļam. Tāpēc pirms miega ir jānotīra seja ar speciāliem līdzekļiem, labāk izvēlēties produktus, kas optimizē atjaunošanās procesu. Ādas attīrīšana pirms miega no rīta ļauj pamosties daudz veselīgākam.

Nemanāmākas novecošanas pazīmes


Kvalitatīvs miegs samazina novecošanas pazīmes, taču ir svarīga arī gulēšanas poza. Lai neveicinātu krunciņu rašanos, eksperte iesaka naktī gulēt uz muguras vai sāniem. Guļot uz vēdera, sejas āda tiek pakļauta spiedienam, kas var izraisīt grumbu veidošanos, it īpaši mutes un deguna apvidū. Gulēšana uz muguras novērš arī maisiņu veidošanos ap acīm, jo galva tiek balstīta tā, lai šķidrums nesakrājas zem acu zonas. Ir jāatvadās arī no citiem paradumiem, kas veicina ādas novecošanu, piemēram, dekoratīvās kosmētikas nenoņemšanas pirms miega, pārspīlētas ādas kopšanas. Vairāk lasi šajā rakstā.

Piemēroti kosmētikas līdzekļi


Kā jau teikts, nakts laikā āda atjaunojas. Visu nakti notiek procesi, kas veido kolagēnu, tas ir svarīgs, lai uzturētu sejas ādu gludu un stingru. Īpaši rūpīgi jāizvēlas nakts produkti, lai optimizētu ādas atjaunošanos procesus. Ikdienā lietotie kosmētiskie produkti katrs satur vidēji 20 ķīmisku substanču. Tādēļ būtiski pievērst uzmanību produktu sastāvam, izvēlēties pēc iespējas maigākus kosmētiskos līdzekļus, kas nesatur konservantus, parabēnus, kancerogēnus un citas veselībai bīstamas vielas. Vairāk par kosmētikas līdzekļu izvēli, kas atbilst dažādiem ādas tipiem, lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!