Foto: Shutterstock

Šogad papildu finansējums jaunajai un efektīvajai C hepatīta terapijai nav paredzēts, 4. oktobrī Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece Egita Pole.

Jau jūlija beigās ziņots, ka pirmā pusgada laikā iztērēta jau lielākā daļa no C hepatīta ārstēšanai pieejamā finansējuma.

No šogad piešķirtajiem 6,6 miljoniem eiro bija iztērēti 5,7 miljoni eiro. Kopumā pirmajā pusgadā ārstēti 738 pacienti, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik pērn visa gada laikā. Toreiz C hepatīta biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs norādīja, ka finansējums jaunajai terapijai jau tad bija iztērēts pilnībā.

Šāda situācija radusies, jo bijis negaidīts pacientu skaita pieaugums, ņemot vērā, ka no šī gada medikamentus C hepatīta pacientiem valsts kompensē 100 procentu apmērā.

Kaugurs arī 4. oktobra Saeimas komisijā aicināja atbilstoši budžeta iespējām palielināt finansējumu C hepatīta ārstēšanai. Tāpat vairāk finansējuma jaunajiem un efektīvākajiem medikamentiem lūdza piešķirt Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse.

Ķūse arī sacīja, ka šobrīd rindā uz efektīvāko ārstēšanu gaida 200 smagākie pacienti, uz ko Kaugurs piebilda, ka, ja šogad ar jauno un efektīvo terapiju ārstēti 270 pacienti, tad jau uz nākamo gadu divas trešdaļas no rindas jau ir aizņemtas.

Kā norādīja Pole, šogad kopumā C hepatīta ārstēšanai tika paredzēti 6,6 miljoni eiro, tostarp 2,2 miljoni tika paredzēti jaunajai un efektīvajai terapijai. Nākamgad gan C hepatīta ārstēšanai plānots atvēlēt 5,1 miljonu eiro.

Deputāti arī vēlējās noskaidrot, vai no septembra beigās VM pārdalītajiem 6,3 miljoniem eiro daļa netiek paredzēta C hepatīta ārstēšanai. Pole skaidroja, ka šie līdzekļi tika pārdalīti, lai kompensētu deficītu kompensējamo zāļu apmaksai. Līdz ar to šogad papildu finansējums C hepatīta jaunajai terapijai nav paredzēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!