Foto: Shutterstock
Jauns gads daudziem sākās ar apņemšanos, dzīvot veselīgāk un aktīvāk un atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Ļoti iespējams, daudzi savu apņemšanos jau ir aizmirsuši, bet tu esi viena no tiem, kas pie tās joprojām pieturas un vēlas to izpildīt. Varbūt tu lielāko nedēļas daļu pavadi sporta zālē, ēd sabalansētu un uzturvielām bagātu ēdienu, jūties krietni labāk un šķiet – skaitlim uz svariem jau jābūt tuvākam tev vēlamajam. Taču, uzkāpjot uz svariem, tavu acu priekšā paveras pretējais – svars ir pieaudzis.

Ja patiesi svars kļuvis lielāks, zini – tu neesi vienīgā. Pētījumi rāda, ka, lai arī ir daļa cilvēku, kas zaudē svaru, vien nodarbojoties ar sportu, lielākajai daļai ar to vien nepietiek. Tāpat ir ļoti daudz faktoru, kas ietekmē svara zaudēšanu, tostarp dzīvesstila kļūdas un paradumi, kas var likt kilogramiem vairoties pat tad, ja uz sporta zāli ej teju katru dienu.

Lai tu pāragri nesāktu sevi šaustīt un samierināties ar muļķīgu domu, ka veselīgs dzīvesveids nav domāts tev, tāpēc treniņiem un pilnvērtīgam uzturam jāatmet ar roku, iedvesmojoties no portāla ''Prevention'', iepazīstinām ar dažiem iemesliem, kāpēc uz svariem neredzi to rezultātu, kuru vēlies redzēt.

Pie vainas var būt kāda veselības problēma

Ja tu jau ilgāku laiku aktīvi trenējies, ēd pilnvērtīgi un arī pietiekami izgulies, bet tāpat novēro, ka svars joprojām aug, nevis krītas, iespējams, ir laiks apmeklēt ārstu. Vairogdziedzera problēmas un konkrēti medikamenti var izraisīt svara pieaugumu, neskatoties uz to, cik daudz laika un pūliņu ieguldi veselīgā uzturā un fiziskajās aktivitātēs. Tāpēc, ja tev parādās lieks satraukums, nebaidies konsultēties ar speciālistu. Viņš palīdzēs atrast svara pieauguma vaininieku.

Pārāk lielu uzmanību pievērs skaitlim uz svariem


Foto: Shutterstock
Iespējams, tev tā neliekas, bet ir gana daudz iemeslu, kāpēc tev tik ļoti nevajadzētu ņemt vērā skaitli uz svariem. To var ietekmēt izmaiņas uzturā un ūdens patēriņā, svīšanas daudzumā treniņu laikā, kā arī miega trūkums vai stress. Šie ir tikai daži iespējamie faktori – to saraksts vēl ir ļoti garš. Jebkurš no tiem var būt par iemeslu skaitlim uz svariem.

Taču tā vietā, lai apcerētu, kāpēc kilogrami nekrīt, bet aug, nokāp no svariem un novērtē citus ieguvumus no jaunā fizisko aktivitāšu režīma. Vai tev ir vairāk enerģijas? Vai tavs apģērbs kļuvis vaļīgāks? Vai jūties stiprāka, nēsājot iepirkumu maisus? Vai jūties pacilātāka, motivētāka un mierpilnāka? Vai varbūt tavs vispārīgais veselības stāvoklis ir uzlabojies? Šie ir tikai daži fizisko aktivitāšu ieguvumi, kas nozīmē vairāk nekā tas, cik daudz kilogramu esi nometusi. Un tieši šiem ieguvumiem vajadzētu uzturēt tavu motivāciju turpināt iesākto.

Tu uzņem vairāk kaloriju, nekā patērē


Foto: Shutterstock
Pieaugot fiziskajai slodzei, ir pavisam normāli, ka aug arī tava apetīte. Arī 2019. gada jūnijā žurnālā ''The Journal of Clinical Nutrition'' publicēts pētījums rāda – cilvēki, uzsākot aktīvus treniņus, zaudē mazāk svara, nekā to ir gaidījuši, tāpēc, ka palielinās viņu apetīte un enerģijas patēriņš. Aktīvs dzīvesveids sadedzina vairāk kaloriju, taču, kad tas notiek, tavs organisms pavisam dabiski kaloriju zudumu vēlas kompensēt, uzņemot jaunas kalorijas.

Kas vēl – cilvēki mēdz pārvērtēt to, cik daudz kaloriju treniņa laikā sadedzina. Lai izvairītos no tā, ka pēc treniņa uzņem vairāk kaloriju, nekā tas ir vēlams, speciālisti iesaka sekot līdzi gan sadedzināto kaloriju daudzumam, gan pārtikas patēriņam. Mūsdienās to ir ļoti ērti izdarīt, jo ir pieejamas ļoti daudz mobilās lietotnes, kā arī viedie pulksteņi, kas palīdz sekot līdzi visām fiziskajām aktivitātēm, lai pati vari noteikt sadedzināto un uzņemto kaloriju balansu.

Speciālisti aicina arī izvērtēt, kāpēc esi nolēmusi uzsākt fiziskās aktivitātes. Ja tavs mērķis ir varēt ēst vairāk, tas ir sarkanais signāls. Teorijā tas strādā labi, bet ēšanai nevajadzētu būt attaisnojumam, kāpēc tu sporto. Tā vietā uzstādi mērķi kļūt veselīgākai, tvirtākai vai uzlabot savu fizisko sagatavotību.

Nepiemērotas pirms vai pēc treniņa uzkodas


Foto: Shutterstock
Ņemot vērā iepriekš minēto, ka, sadedzinot vairāk kaloriju, palielinās apetīte, vēlme stiept roku pēc ātri pagatavojamas vai tūliņ apēdamas un ķīmiski pārstrādātas pārtikas, kas satur daudz vienkāršo cukuru, varētu būt īpaši spēcīga. Tā vietā, lai apmierinātu savu ēstgribu ar čipsiem, cepumiem vai citiem našķiem, izvēlies veselīgākus pēctreniņa našķus, piemēram, augļus, dārzeņus, liesās olbaltumvielas un veselīgos taukus.

Lai gan pēc treniņiem ir vērtīgi kaut ko apēst, lai atjaunotos, tev nav obligāti vienmēr kaut kas jāapēd. Speciālisti skaidro, ka daudzi cilvēki tādējādi uzņem pārāk daudz kaloriju vien tāpēc, ka mēģina kādu našķi apēst 30 līdz 60 minūšu laikā pēc treniņa. Taču, ja paēdi pusdienas vai nelielu maltīti aptuveni stundu pirms fiziskās slodzes, ļoti iespējams, tev nemaz nav nepieciešams tūliņ pēc treniņa kaut ko apēst.

Turpretī – ja tu pirms treniņa nepaēd, jo gaidi, kad pēc tā varēsi ieturēt svarīgāko maltīti, kas palīdzēs tavam ķermenim iegūt enerģiju un atjaunoties, visticamāk, pēc fiziskās slodzes būsi nevis tikai izsalkusi, bet izbadējusies. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc svars aug. Kāpēc tā? Izjūtot lielu izsalkumu, pat bada sajūtu, cilvēkiem ir tieksme pārēsties. Tāpēc ir svarīgi savu sāta līmeni turēt balansā.

Uzņem pārāk daudz olbaltumvielu vai ogļhidrātu un nepietiekami patērē ūdeni


Foto: Shutterstock
Maratonu skrējējiem ir īpaši svarīgi dienu pirms garā skrējiena uzņemt pietiekami daudz ogļhidrātu, taču, ja tu ikdienas skrējienā nepavadi vairāk par stundu, tev nav obligāti nepieciešams uzņemt papildu devu ogļhidrātu. Tāpat ir ar olbaltumvielām. Arī tad, ja tu ļoti daudz cilā svarus vai nodarbojies ar augstas intensitātes treniņiem, papildus šīs organismam nepieciešamās vielas nav jāuzņem. Speciālisti skaidro, ka cilvēki mīl runāt par olbaltumvielu un ogļhidrātu patēriņu, jo tas ir būtisks. Bet, uzņemot tos pārlieku daudz, tās būs papildus kalorijas, kas var izraisīt svara pieaugumu.

Nereti cilvēki, kas nupat uzsākuši trenēties, aizmirst, ka, kāpinot fizisko slodzi, jākāpina arī ūdens patēriņš. Tāpat nereti slāpes mēs jaucam ar izsalkumu, tādējādi papildus ūdens patēriņa vietā vairāk ēdam, kas tad arī izraisa svara pieaugumu. Lai izvairītos no viltus izsalkuma, pārliecinies, ka dzer pietiekami daudz ūdens.

Neveic svaru celšanas vingrinājumus un kusties tikai treniņu laikā


Foto: Shutterstock
Nodarbojoties lielākoties ar kardio vingrinājumiem, tie paātrina tavu vielmaiņu, tādējādi palielinot arī izsalkuma līmeni. Savukārt svaru celšanas vingrinājumi vēlmi pēc ēdiena tik ātri neizraisa, kā arī, nodarbojoties ar svaru celšanu, aug tavi muskuļi, kas vairāk kalorijas dedzina miera stāvoklī. Tāpat šie vingrojumi var palīdzēt uzlabot veselību un dzīvot ilgāk, kas atmaksājas vairāk nekā kilogramu zaudēšana.

Tāpat lielākā kļūda, kuru cilvēki pieļauj, – notur ikdienas treniņu un, dienai turpinoties, samazina aktivitāšu skaitu. Ja lielāko aktivitāšu uzsvaru liec uz treniņu zālē pavadīto laiku, bet atlikušo dienu pavadi, sēžot birojā pie rakstāmgalda, vai treniņā sevi nomoki tik ļoti, ka nākamās 24 stundas tev nav spēka kustēties, rezultātā ikdienas laikā uzņemto kaloriju daudzumu tu noturi tādā pašā līmenī, kā pirms fizisko aktivitāšu uzsākšanas. Tāpēc atceries, ka jāturpina kustēties visas dienas garumā, piemēram, darbā paņemot pauzīti un pastaigājot apkārt vai lifta vietā izmantojot kāpnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!