Foto: Shutterstock

Ko darīt, ja saslimst ceļojuma laikā? Kā rīkoties, ja notiek negadījums vai rodas trauma? Tie ir jautājumi, par ko liela daļa cilvēku aizdomājas tikai tad, kad jau ir nonākuši grūtībās. Daudzās sarežģītās situācijās risinājumu atrast ir iespējams, tiesa, tas var būt dārgs vai laikietilpīgs un tas neattiecas uz pilnīgi visiem gadījumiem. Vienkāršāk, protams, klājas tiem, kas jau laikus ir par sevi parūpējušies, piemēram, saņēmuši apdrošināšanas polisi, vakcinējušies un nokārtojuši dažādas formalitātes. Atbildīgās institūcijas aicina ikvienu ceļot gribētāju par savu veselību parūpēties laikus.

Kā rīkoties pirms došanās ceļā?

Ārlietu ministrijas pārstāve Vita Dobele informē, ka ir vairāki veidi, kā parūpēties par savu veselību un drošību ceļojuma laikā. Viens no tiem ir noskaidrot, kādi riski veselībai var draudēt attiecīgajā galamērķi un nepieciešamības gadījumā veikt vakcināciju. "Informācija par slimībām un teritorijām iegūstama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā, kā arī angļu valodā Pasaules veselības organizācijas mājaslapā, savukārt konsultācijas par ceļotāju un tropu slimību profilaksi pirms ceļojumiem uz ārzemēm, kā arī iespēja vakcinēties pieejama Latvijas Infektoloģijas centrā," norāda Dobele.

Ir jāizvērtē ceļojuma mērķis un ilgums. Divu dienu ceļojumam tepat uz Lietuvu vai Igauniju bez papildu apdrošināšanas varētu iztikt, bet, dodoties slēpot vai veicot citas aktivitātes ar augstu traumatisma risku, apdrošināšana var būt ļoti noderīga.
Evija Štālberga, NVD pārstāve
Ārlietu ministrijas pārstāve uzsver, ka visos ceļošanas gadījumos ir ieteicams papildus iegādāties arī ceļojumu apdrošināšanas polisi kādā no apdrošināšanas sabiedrībām. Polises kopiju vai arī tās numuru vēlams atstāt arī kādam no radiem vai draugiem un apdrošināšanas kompāniju norādīt, reģistrējoties Konsulārajā reģistrā Latvijas valsts portālā "Latvija.lv". Ceļojot ārpus Eiropas, apdrošināšanas polise ir vienīgā iespēja izvairīties no negaidītiem izdevumiem veselības problēmu gadījumā.

Ja dodies uz kādu no Eiropas Savienības dalībvalstīm, Islandi, Norvēģiju, Šveici vai Lihtenšteinu, speciālisti iesaka izņemt arī Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK). Tā ir derīga trīs gadus un ir pieejama bez maksas.

EVAK karte – taupa laiku un naudu

EVAK karte ir dokuments, kas sniedz iespēju saņemt tādu pašu veselības aprūpi, kāda ir pieejama attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Tas nozīmē, ka par ārsta apmeklējumu nav jāmaksā vairāk kā valsts iedzīvotājiem. Karti ir iespējams saņemt Nacionālajā veselības dienestā (NVD), kā arī pa pastu. NVD pārstāve Evija Štālberga aicina ikvienu pirms došanās ceļojumā karti izņemt, jo tas var aiztaupīt nevajadzīgus sarežģījumus. Viņa ir novērojusi, ka cilvēki, saņemot karti, bieži ir pārsteigti par tās īso izgatavošanas laiku. Tas aizņem vien divas minūtes. Tiesa, var gadīties, ka ir nedaudz jāuzgaida rindā.

Štālberga gan norāda, ka EVAK karte nenozīmē, ka visi pakalpojumi ārzemēs pieejami par brīvu, jo tā nesedz pacientu iemaksas, kā arī repatriācijas izdevumus smagas slimības vai nāves gadījumā. NVD speciāliste norāda, ka arī gadījumos, ja nepieciešami medikamenti, ir jāvēršas pie ārsta. EVAK karte var palīdzēt saņemt arī medikamentus, kas nepieciešami noteiktu slimību pacientiem.

Ārkārtas situācijās jāsazinās ar tuvāko Latvijas vēstniecību vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26337711 vai e-pastu palidziba@mfa.gov.lv

Pirms došanās ceļojumā ir ieteicams apsvērt arī ceļojuma apdrošināšanas iegādi papildu izdevumu segšanai. Štālberga norāda: "Ir jāizvērtē ceļojuma mērķis un ilgums. Divu dienu ceļojumam tepat uz Lietuvu vai Igauniju bez tās varētu iztikt, bet, dodoties slēpot vai veicot citas aktivitātes ar augstu traumatisma risku, apdrošināšana var būt ļoti noderīga."

Ko darīt, ja nelaime notikusi

Gadījumos, kad notikusi nelaime, palīdzību ir iespējams saņemt arī tad, ja EVAK kartes nav vispār vai tā aizmirsta mājās. Tas gan būs sarežģītāk nekā uzrādīt EVAK karti – ir nepieciešams sazināties ar NVD un pieprasīt EVAK kartes aizvietojošo sertifikātu. Bez kartes vai sertifikāta jārēķinās ar krietni lielākām izmaksām par ārstēšanu.

Štālberga atklāj, ka pieprasījums pēc EVAK kartes pēdējos gados ir audzis – pērn to izņēmuši vairāk nekā 86 000 cilvēku. Visbiežāk, esot ārzemēs, cilvēkiem ir nepieciešama tieši neatliekamā palīdzība, piemēram, lūzumu, mežģījumu vai apendicīta gadījumos. Tāpat pēc palīdzības vēršas, ja notiek strauja veselības pasliktināšanās bērnam.

Ārlietu ministrijas pārstāve atgādina, ka ārpus EVAK sedzošajām valstīm medicīnisko izdevumu atmaksa notiek saskaņā ar iegādātās ceļojumu apdrošināšanas polises noteikumiem vai, ja tādas nav, no personīgiem līdzekļiem.

Noderīgi

  • Dodoties uz ārzemēm, ieteicams reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Tas ministrijai ļaus sazināties ārkārtas situācijās;
  • Gatavojoties ceļojumam, kā arī tā laikā noderīgu informāciju var sniegt aplikācija "Ceļo droši";

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!