Foto: Shutterstock

Lai arī pērn Latvijā reģistrēts nedaudz mazāk jaunu tuberkulozes slimnieku (621 pacients, 2014. gadā – 637*), pēc saslimšanas gadījumu skaita esam trešajā vietā Eiropas Savienībā. Šķiet, mākslas filmu iespaidā, kur daudz kas tiek pārspīlēts, joprojām daudzi ir pārliecināti, ka tuberkulozei raksturīgākā pazīme ir asins spļaušana vai vismaz asins stīdziņu klātbūtne krēpās. Patiesībā lielākajā daļā saslimšanas gadījumu asinis izklepotas netiek, un sākumposmā slimību var viegli sajaukt ar parastu saaukstēšanos.

Kādas pazīmes raksturīgas dilonim, portālam "Rutks" stāsta Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule.

"Tuberkulozei ļoti specifisku simptomu nav. Tie ir līdzīgi kā citām plaušu slimībām. Parasti ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, svīšana naktīs, nogurums, nespēks, ilgstošs klepus un krišanās svarā," skaidro daktere Cīrule.

Sākumā bojā plaušas visai neuzkrītoši

"Tuberkuloze arī ir pneimonija (iekaisuma procesi plaušās), tikai to izraisa tuberkulozes nūjiņa. Ja salīdzinām ar parasto pneimoniju jeb plaušu karsoni, tuberkulozes sākums nav tik akūts. Plaušu karsoņa gadījumā parasti uzreiz ir augsta temperatūra – cilvēks nevar nesaprast, ka ir saslimis. Bet tuberkulozes simptomi sākumposmā var būt visai nemanāmi. Kuram nav noguruma? Tam vienmēr var atrast kādu iemeslu. Ne jau visi mēra temperatūru un pamana, ka ir druscīt virs 37 grādiem. Arī klepu ne visi uzskata par pietiekami nozīmīgu simptomu, lai vērstos pie ārsta. Tiem, kuri ilgstoši smēķē, ir tā sauktais smēķētāju bronhīts. Viņiem ir visgrūtāk pamanīt tuberkulozes simptomus, jo viņi jau tāpat visu laiku klepo."

Ārste piekodina – ja klepus nepāriet ilgāk par divām nedēļām, noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta vai pneimonologa jeb plaušu slimību ārsta. Pneimonologs ir tiešās pieejamības speciālists, pie kura, pastāvot aizdomām par saslimšanu ar tuberkulozi, vai pēc kontakta ar tuberkulozes slimnieku var doties bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

Protams, ieildzis klepus var liecināt arī par kādu citu veselības problēmu, piemēram, astmu, atviļņa slimību vai onkoloģisku slimību plaušās, to var izraisīt arī atsevišķas asinsspiediena zāles, piebilst daktere Cīrule. Taču nevajadzētu pašam "zīlēt", kas par vainu, bet gan vērsties pie ārsta. Ielaistu slimību vienmēr ir grūtāk izārstēt.

Tuberkulozei raksturīgākie simptomi:

  • klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas,
  • paaugstināta ķermeņa temperatūra,
  • svara zudums,
  • pastiprināta svīšana naktīs,
  • pastāvīgs nogurums, bezspēks.

Asins spļaušana un bālums – reti simptomi

Jautāta, vai viens no raksturīgākajiem simptomiem nav arī asins klātbūtne krēpās, daktere Cīrule skaidro, ka patiesībā to novēro visai reti. "Viss atkarīgs no tā, ko tuberkuloze plaušās bojā. Ja tā skar asinsvadus, protams, asinis var būt. Slimnieks var ne tikai spļaut asinis, bet viņam var būt arī profūza (Red.: ļoti bagātīga) asiņošana, kam var būt pat letālas sekas. Bet, ja man prasītu, kas ir biežākais asins spļaušanas iemesls, es neteiktu, ka tā ir tuberkuloze. Drīzāk – bronhektātiskā slimība," tā ārste.

Filmās tuberkulozes slimnieki bieži tiek atainoti kā bāli un izteikti vārgi, bet dzīvē tā gluži neesot. "Ja ir temperatūra, tad jau vaigi drīzāk kļūst sārti," saka daktere. "Tuberkulozes slimnieks var būt bāls, ja intoksikācijas vai kādu citu iemeslu dēļ samazinās sarkano asinsķermenīšu daudzums asinīs, bet tā notiek tikai gadījumos, kad slimība ir ļoti ielaista. Pie mums, slimnīcā, iestājas arī tādi – gandrīz pēdējā stadijā ar tuberkulozi pa visām plaušām. Tie pēc skata tiešām ir kahektiski – vieni kauli un āda, bāli."

Klepo, bet pie ārsta neiet

Kad vaicāju, vai tuberkuloze plaušās var ieperināties un izraisīt bojājumus pavisam bez simptomiem, kā saka, noritēt slēptā formā, daktere Cīrule atbild noliedzoši. "Nekad nav tā, ka tuberkuloze norisinās pilnīgi bez simptomiem. Pat nelieli iekaisuma procesi plaušās nenorit bez tiem. Klepus, nogurums, mazliet paaugstināta temperatūra ir vienmēr. Cita lieta, ka cilvēki ir atšķirīgi – viens pievērš uzmanību katram niekam un uzreiz skrien pie ārsta, savukārt cits jūtas slikti, klepo, bet saka, ka viņam viss ir kārtībā."

Tā kā tuberkuloze ir infekcijas slimība, kaut mazliet paaugstināta ķermeņa temperatūra būs ikvienam, skaidro ārste. "Cik augsta, atkarīgs to tuberkulozes formas. Parasti tuberkuloze sākas ar mazliet virs 37 grādiem un temperatūra pakāpeniski paaugstinās, bet ir dažas formas, piemēram, tuberkulozes pleirīts (plaušu apvalka iekaisums), kas uzreiz sākas ar 38 grādu temperatūru."

Bezpajumtnieku un narkomānu slimība?

Tautā izplatīts ir arī uzskats, ka tuberkuloze skar tikai maznodrošinātos, bezpajumtniekus, atkarīgos no narkotikām vai alkohola un tā dēvētās sabiedrības padibenes. "Tas, protams, ir mīts, lai gan maznodrošināto vidū tuberkuloze tiešām ir izplatīta. No tuberkulozes nav pasargāts neviens. Saslimst arī cilvēki no ļoti turīgām ģimenēm. Noteikti visi atceras gadījumu, kad visa Saeima gāja pārbaudīties, jo vienam darbiniekam bija atklāta tuberkuloze," stāsta Cīrule.

Ar tuberkulozi var saslimt, nonākot kontaktā ar cilvēku, kurš ir slims. Slimības skartais tuberkulozes nūjiņas izplata gaisā, klepojot, šķaudot, spļaujot, runājot, dziedot un arī vienkārši elpojot. Tomēr tas, ka bijusi saskare ar tuberkulozes slimnieku un ieelpotas tuberkulozes nūjiņas, vēl nenozīmē, ka cilvēks saslims.

"Lai saslimtu, pirmkārt, ir jābūt kontaktam ar tuberkulozes slimnieku, kas izdala šos baciļus. Otrkārt, tam jānotiek nelielā, nevēdinātā telpā – ārā, svaigā gaisā inficēšanās parasti nenotiek. Visbiežāk – tuberkulozi iegūst no ģimenes locekļa, ar ko dzīvo vienās telpās un ir ciešā kontaktā. Treškārt, jābūt novājinātai imūnajai sistēmai. Jo imunitāte zemāka, jo risks saslimt ar tuberkulozi – augstāks. Tas ir iemesls, kādēļ tuberkuloze visai bieži skar cilvēkus, kuriem ir HIV vai cita imunitāti pazeminoša slimība," skaidro ārste.

Jāpiebilst, ka Latvijā tuberkulozi no A līdz Z ārstē bez maksas – valsts visiem pacientiem nodrošina gan izmeklējumus, gan medikamentus.

* Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!